Előfizetés

Halálra éheztetett kislány - Őrizetben a szülők (Videó!)

Publikálás dátuma
2016.05.19. 16:32

Gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök annak a másfél éves gyermeknek az apját és anyját, aki május 12-én halt meg gyöngyösi otthonában. A gyanú szerint a szülők halálra éheztették a kislányt, aki fél év alatt testsúlyának felét vesztette el. Az ügyben emberölés gyanúja miatt indult eljárás, a vádlottakat őrizetbe vették.

Ahogy a Népszava már beszámolt róla, 2016. május 12. nem csak a halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyében született ítélet miatt lett fontos a kriminalisztika történelmében, hanem egy gyöngyösi kislány halála miatt is, akit feltehetően halálra éheztettek. A zárkózott életet élő családnál utoljára tavaly novemberben járt orvos, akkor hét kilogramm volt a kislány testsúlya, fél év alatt azonban 3-3,5 kilóra, csontsoványra fogyott.

A police.hu az esettel kapcsolatban azt írta: A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást indított az ügyben ismeretlen tettes ellen. Az eljárásban kirendelt elsődleges orvosszakértői vélemény alapján felmerült a szülők büntetőjogi felelőssége, ezért őket 2016. május 19-én reggel a Heves megyei nyomozók előállították a főkapitányságra és gyanúsítottként hallgatták ki. J. M. 36 éves és K. G. 52 éves gyöngyösi lakosok ellen emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás és őrizetbe vételüket követően a nyomozóhatóság kezdeményezte előzetes letartóztatásuk indítványozását.

A Népszava az esettel összefüggésben írta meg, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer továbbra sem működik megfelelően Magyarországon. Bár szakemberek szerint maga a gyermekvédelmi törvény jó, az abban foglalt rendelkezések végrehajtása már gyalázatos. A problémák összetettek, azokra a szakmabeliek gyakran fel is hívják a figyelmet: továbbra sem biztosítottak a hatékony működéshez szükséges tárgyi, anyagi és személyi feltételek, a szakmát alábecsülik, kevés a szakember, alig van család- és gyerektámogató szolgáltatás. Hiányoznak a szakmai iránymutatások, nincs esetmegbeszélés, visszajelzés arról, mi működik megfelelően, mi nem. Sajnos jellemző az is, hogy a jobb módú, magasabb státuszú családoknál ritkábban avatkoznak be a szolgálatok. Lásd még: Halálra éheztetett kislány - Jelentettek a védőnők?
Sikkasztás és pénzmosás a román fociklubnál?

Bűnszervezet létrehozása, folyamatos és súlyos következményekkel járó sikkasztás, folyamatos adócsalás és folyamatos pénzmosás gyanújával indított csütörtökön vizsgálatot a kolozsvári CFR labdarúgóklubnál a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) - tájékoztatott az Agerpres.

A hírügynökség arról értesült, hogy a nyomozók hajnalban a klubnál, Pászkány Árpádnál, a klub volt főrészvényesénél és Iuliu Muresannál, a klub elnökénél is házkutatást tartottak.

Az ügyészség a klub és a személyek megnevezése nélkül közölte, hogy húsz helyszínen tartanak csütörtökön házkutatást, és egyelőre gyanúsítottak nélkül vizsgálják az ügyet. A nyomozó hatóság közleménye szerint alapos a gyanú, hogy a klub vezetőségéhez tartozó személyek 2008 és 2013 között közel 8,5 millió eurót (2,6 milliárd forint) tulajdonítottak el a klub vagyonából.

Az ügyészek szerint a pénz kivonása Cipruson és a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cégeken keresztül történt. Ezek a cégek tanácsadói, illetve közvetítői szerződéseken keresztül tényleges szolgáltatások végzése nélkül jutottak jelentős pénzösszegekhez.

A bűnügyi vizsgálat két nappal az után kezdődött, hogy a CFR labdarúgócsapata megnyerte a román kupát.

A román Liga 1-ben játszó klubnál 2014 eleje óta jelentkeztek anyagi gondok, azt követően, hogy Pászkány Árpád kolozsvári magyar üzletember átadta a klubban birtokolt többségi részvénycsomagját egy kolozsvári befektetőcsoportnak.

Pászkány 2001-ben vásárolta meg a CFR részvényeit. A csapat akkor a harmadosztályban játszott. A klub hivatalos nevébe ezután került bele az 1907-es évszám, mely arra utalt, hogy a CFR az 1907-ben alakult Kolozsvári Vasutas utódjának tekinti magát. A csapat 2004-től szerepelt a Liga 1-ben, és 2008 után három alkalommal nyerte meg a román bajnokságot, négyszer pedig a román kupát. Legfényesebb európai sikerét 2012 decemberében érte el, amikor a Bajnokok Ligája csoportkörében a Manchester United otthonában sikerült győznie.

Új módszerekkel csalnak ki pénzt idősektől

Publikálás dátuma
2016.05.19. 14:03

Csökkent az úgynevezett unokázós csalások száma, de új módszerekkel csalnak ki pénzt az idősektől - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság főkapitányi biztosa a rendőrség csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Tarcsa Csaba dandártábornok elmondta: főleg a fővárosban és Pest megyében tapasztalták, hogy idős embereket szólítanak meg az utcán, kórház után érdeklődnek, majd ráveszik őket arra, hogy üljenek be a kocsiba, és mutassák az utat oda. Közben eljátsszák, hogy telefonon megtudják, a rokonuknak le kell vágni a lábát, hacsak nem fizetnek egy nagyobb összeget a kórháznak.

Az elkövetők meggyőzik a sértettet, hogy adjon kölcsön pénzt, és zálogban nála hagynak egy euróval és dollárral tömött táskát. A pénzes táskát azonban kicserélik egy papírral tömöttre. Ilyen módon 23 esetben csaltak ki pénzt, százezer és másfélmillió forint közötti értékben.

A főkapitányi biztos elmondta, új módszer például, hogy egy értéktelen ajándékcsomagot visznek a sértetteknek, állítólag egy multicég képviseletében, és azt kérik, fizessék ki a 10-20 ezer forintos szállítási díjat. Kifigyelik, hol tartja az idős ember a pénzét, elterelik a figyelmét például azzal, hogy vizet kérnek, és meglopják.

Új módszer az is, hogy beszédbe elegyednek az idős emberrel, kikérdezik, milyen betegsége van, és "akciósan" értéktelen paplanokat ajánlanak neki a keringési panaszokra, ízületi vagy daganatos betegségekre, majd az előző módszerhez hasonlóan kifigyelik, hol tartja a pénzét és a figyelem elterelésével meglopják.

Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a modern kriminológia már nem bűnmegelőzésről, hanem veszélymegelőzésről beszél. Kiemelte, azok a nemzetállamok tudnak a globalizációs kihívásokkal, így a kriminalitással szemben eredményesen fellépni, ahol nagyon magas szintű a közösségi, társadalmi bűnmegelőzés, ezért felértékelődik a társadalmi prevenció.

Terdik Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese a sajtótájékoztatón beszámolt egy felderítésről: két nő szórólapterjesztőnek adta ki magát, így bejutottak ingatlanokba, elterelték a sértettek figyelmét, majd készpénzt és ékszert vittek el. Menekülésüket két férfi segítette autóval. Az elkövetők 2015 vége és 2016 áprilisa között tíz ügyben összesen 25 millió forint kárt okoztak, például Sarkadon, Kőszegen, Balmazújvárosban, Szegeden.

Horváth Lajos ezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese öt ügyről számolt be.

Egy férfi és egy nő a klasszikus "unokázós" csalással próbálkozott, a nőt tizenegy, a férfit tíz ügyben gyanúsították meg.
Vácon szintén "unokázós" csalással próbálkoztak, de az idős nő mellett állt éppen a lánya, akire az elkövetők hivatkoztak.

Amíg a nő szóval tartotta a telefonálókat, a lánya értesítette a rendőröket, akik így elkapták az elkövetőt. Kérdésre válaszolva Horváth Lajos elmondta: bűnözői körök adják-veszik a régi, nyomtatott telefonkönyveket, amelyeket fel tudnak használni ehhez a csaláshoz.

Monoron három férfi uzsoratartozásra hivatkozva csalt ki pénzt idősektől, 2 millió forint értékben. Dabason pedig az Elműre hivatkozva telefonáltak egy idős asszonynak, hogy túlfizetése van, de a nő gyanakodott, értesítette a rendőröket, akik elfogták az elkövetőt.

A főkapitány-helyettes elmondta azt is, keresnek három férfit, akik idős emberekhez mentek be, vizet kértek vagy drótot, és a sértettek figyelmét elterelve elvették a pénzüket. Gyálon 2,5 millió, Pilisszentivánon 1,5 millió forintot szereztek meg így.