Előfizetés

Sürgetik Sanders visszalépését - Trump könnyedén nyert

A keddi amerikai előválasztásokon a Demokrata Párt minden korábbinál élesebb megosztottságról tett tanúbizonyságot Kentuckyban és Oregonban, s a pártelit már nyilvánosan és türelmetlenül sürgeti Bernie Sanders szenátort a visszalépésre. A Republikánus Pártban csak Oregonban tartottak előválasztást, amelyet Donald Trump ingatlanmágnás könnyedén megnyert.

A Kentuckyban és Oregonban megtartott előválasztások napja és éjszakája heves érzelmeket és vitákat kavart az Egyesült Államokban, érthetően elsősorban a demokraták táborában. Hillary Clinton volt külügyminiszternek Kentucky államban csak kétezernél is kevesebb szavazattal, alig 0,5 százalékkal sikerült több voksot szereznie, mint vetélytársának, Bernie Sandersnek, Oregonban pedig jelentős arányú vereséget volt kénytelen elkönyvelni. Ám annak ellenére, hogy a támogató delegátusok számát illetően változatlanul nagy hátrányban van, Bernie Sanders nem akar kiszállni az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből.

A vermonti szenátor jelenleg Kaliforniában kampányol, s az oregoni győzelem bejelentésekor a Carson városában rendezett kampánygyűlésén így fogalmazott: "Nagy győzelmet arattunk néhány hónappal ezelőtt Washington államban, most éppen Oregont nyertük meg, és győzni fogunk Kaliforniában is". Megerősítette, hogy nem száll ki a küzdelemből, sőt, éppen Kaliforniában erősít majd. "Az utolsó voksokért is megküzdünk" - mondta Sanders.

Közben a demokrata pártelit nyíltan is erőteljes nyomást gyakorol Sandersre. Harry Reid szenátor személyesen beszélt a vermonti elnökjelölt-aspiránssal, Debbie Wasserman Schultz, a Demokrata Országos Bizottság elnöke pedig televíziós interjúban fejtette ki véleményét a párt megosztottságáról. Mindketten Hillary Clintont támogatják.

Bernie Sanders kedden egy sor nyilatkozatot adott, s mindannyiszor megerősítette eltökéltségét, hogy nem lép vissza.

Elemzők szerint viszont ezzel megnehezíti Hillary Clinton helyzetét. Larry Sabato, a Virginia Egyetem politológus professzora, az amerikai közszolgálati rádióban kedd éjjel már azt fejtegette, hogy ha nem Clinton, hanem Sanders lenne a demokraták elnökjelöltje, akkor a demokraták valószínűleg nagyobb eséllyel nyernék meg az elnökválasztást novemberben.

Hillary Clinton kampánycsapata közben már Ohióban, Virginiában, Floridában és Nevadában is megkezdte a kampányt a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump ellen.

A republikánusoknál pedig - miután vetélytársai már kiszálltak a versenyből - az ingatlanmágnás, milliárdos Donald Trump könnyedén szerezte meg Oregon 25 pártküldöttének támogatottságát.

Könnyítené a görög hiteltörlesztést az IMF

Publikálás dátuma
2016.05.18. 07:37
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Bár eddig sem volt titok, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és annak vezetője, Christine Lagarde a görög adósságválság kapcsán más megoldást lát, mint az Európai Unió, most úgy tűnik, hivatalosan is előterjeszti elképzelését. A Dow Jones hírügynökség tegnap a tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt közölte, a kamattörlesztés szüneteltetését javasolja Görögország európai hitelezőinek az IMF. 

A valutaalap azt szorgalmazza, hogy az európai hitelezők tegyék lehetővé, hogy a tőketartozás kamatait csak 2040 után törlessze Athén. A kamatot a jelenlegi átlagos 1,50 százalékos szinten rögzítenék 30-40 évre a javaslat szerint, a kamattartozás kifizetése a tőketartozás lejártakor válna esedékessé. Athénnak mintegy 200 milliárd eurós adóssága van, az euróövezeti hitelezők mindeddig nem voltak hajlandók különösebb engedményre.

Az IMF jelenlegi formájában nem tartja fenntarthatónak a görög adósság törlesztését, átalakítása nélkül nem kíván csatlakozni a hitelezők csoportjához. Németország a mentőcsomagba az IMF-et is szeretné hitelezőként bevonni, mivel csak így lát garanciát a pénzügyi támogatás feltételeként előírt reformok végrehajtására.

Elhalasztják a közel-keleti békecsúcsot

Francois Hollande francia elnök kedden bejelentette, hogy nyárra halasztják el a május 30-ra tervezett párizsi, közel-keleti békekonferenciát. A hivatalos indoklás szerint a halasztásra azért van szükség, mert John Kerry amerikai külügyminiszternek egyéb elfoglaltságai lesznek. 

A közel-keleti békefolyamatot újjáéleszteni hivatott békekonferencián a tervek szerint legalább húsz ország venne részt, s az Európai Unió, valamint az ENSZ is képviseltetné magát, ugyanakkor sem Izrael, sem pedig a palesztinok megbízottjai nem lennének jelen.

Amennyiben sikerrel járnának a megbeszélések, 2016 második felében újabb konferenciát rendeznének, ezúttal már az izraeli és palesztin képviselőkkel. Hollande elnök az Europe 1 rádiónak elmondta, hogy több országgal és szervezettel olyan körülményeket próbálnak teremteni, melyek révén ismét tárgyalóasztalhoz lehetne ültetni az izraeli és a palesztin felet.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter az elmúlt hétvégén Izraelben járt, hogy a párizsi békekezdeményezésről tárgyaljon, de igen komoly elutasításban volt része. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő úgy vélte, a kiegyezést csak az előzetes feltételek nélküli közvetlen tárgyalások mozdíthatják előre. Az izraeli kormányfő szerint a francia megközelítés kibúvót jelenthet a palesztinok számára és tovább nehezítené a megegyezést.