Előfizetés

Két kvóta a tét Duisburgban

Publikálás dátuma
2016.05.18. 07:55
Dombvári Bence egyesben és párosban is rajthoz áll FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Ma és holnap a férfi kajakosoké lesz a főszerep Duisburgban. Magyarországnak 15 kvótája - 6 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus - van az augusztusi ötkarikás játékokra, a fennmaradó két férfi kajakos indulási jog megszerzésére a tét. A korábbi számítások szerint még egy női kajakos kvótáért is harcba szállhattak volna a magyarok, de a nemzetközi szövetség (ICF) utólag máshogy értelmezte a szabályokat, így erre már nincs lehetőség.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára ezzel kapcsolatban elmondta: más országokat is érintett ez a probléma, és az ICF elismerte, hogy későn tájékoztatta a szövetségeket, de már nincs mit tenni. Hozzátette: Londonban is öt női kajakos kvótával oldották meg a versenyeket, így lesz ez Rióban is.

A további két férfi kajakos indulási jogért ugyanakkor eséllyel száll harcba a kiutazó csapat: Dombvári Bence 1000 méteren egyesben és Hufnágel Tiborral párosban is indul majd, míg 200 méter egyesben Horváth Bence lesz a magyar induló. Kvótát ezúttal az szerezhet, aki párosban nyerni tud, egyesben pedig első, vagy második helyen fut be.

„Mindenki ott lesz, aki eddig nem szerzett kvótát, erős lesz a mezőny. Ezzel együtt úgy gondolom, mindhárom számban reális esélyünk van arra, hogy kvótát érő helyen végezzen az egységünk” - mondta Storcz Botond szövetségi vezetőedző.

Cseh Laci is beköszönt

K. D.
Publikálás dátuma
2016.05.18. 07:53
Cseh László ezüstérmet szerzett 50 méter pillangón FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ
Ott folytatták úszóink a londoni Európa-bajnokságot, ahol hétfő este abbahagyták. Hosszú Katinka 400 méter vegyes után ezúttal 200 méter háton diadalmaskodott. Cseh László pedig 50 méter pillangón állhatott fel a dobogó második fokára, míg a Balog Gábor, Financsek Gábor, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna összeállítású 4x100 méteres vegyes vegyesváltó harmadik lett.

Hiába jutott jelentős - a második helyezett portugál Manacas Alexis Santoshoz képest is majd’ kétmásodperces – előnnyel Cseh László a 200 méter vegyes elődöntőjébe a londoni kontinensviadalon, a szám leúszása után bejelentette: nem áll rajthoz délután, ugyanis a 200 méter pillangóra szeretne koncentrálni. A 12-szeres Európa-bajnok azonban medencébe csobbant az 50 méter pillangó fináléjában, ahol remek teljesítménnyel (23.31 másodperc) ezüstérmet szerzett. A győztes az ukrán Andrij Govorov lett 22.92 másodperccel.

„Kicsit bánom, hogy nem tudtam megúszni a legjobbamat, azaz azt az időt, amit a tavalyi vb-n (23.06), de határozottan jobb érzés volt ma úszni, szerintem ezzel az ezüsttel kihoztam a maximot ebből a versenyből” – mondta a verseny után Cseh.

A másik éremvárományos, Hosszú Katinka - amint azt már hétfőn jelezte - nem csobbant medencébe 100 méter gyorson, hogy minél pihentebben vághasson neki a 200 méter hát fináléjának, ahova a harmadik legjobb idővel kvalifikálta magát. A nyitónapon 400 méter vegyesen aranyérmes sportoló tovább folytatta remeklését, s szép teljesítménnyel diadalmaskodott.

„2:07-es időt akartam úszni, és ez sikerült, azt viszont tudtam, hogy Daryna iszonyúan tud jönni az utolsó ötven méteren, úgyhogy egészen kemény verseny kerekedett ki ebből, de elégedett vagyok összességében” – fogalmazott az immáron tízszeres egyéni kontinensbajnok.

A szám másik magyarja, Burián Katalin fantasztikus úszással negyedik helyen ért célba, s 2:10.18 perces idejével teljesítette a riói A-szintet, így ott lesz az olimpián.

„Megvan, megvan, megyek az olimpiára! Kimondhatatlanul boldog vagyok! Tegnap este, csak hogy minden összejöjjön, begyulladt mind a két bölcsességfogam, de most ez sem érdekelt. A vége már nagyon fájt, a combjaim elsősorban, de csak azért is megakartam csinálni, és ez sikerült!” – nyilatkozta könnyek közt Burián.

Balog Gábor 100 méter háton a hetedik legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőre, ahol végül ötödikként csapott a célba.

A döntők sorát a Balog Gábor, Financsek Gábor, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna összeállítású 4x100 méteres vegyes vegyesváltó zárta, ahol a magyar csapat bronzérmet szerzett.

A szerdai magyar program
Nők
200 méter vegyes (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, György Réka)
100 méter hát (Hosszú Katinka, Burián Katalin, György Réka)
800 méter gyors (Kapás Boglárka, Késely Ajna, Risztov Éva, Juhász Adél)
Férfiak
200 méter pillangó (Cseh László, Kenderesi Tamás, Biczó Bence, Grátz Benjámin)
200 méter mell (Horváth Dávid)
50 méter hát (Balog Gábor, Bohus Richárd, Zámbó Balázs)
1500 méter gyors (Gyurta Gergő)
Az előfutamokat magyar idő szerint délelőtt 11 órától rendezik, míg az elődöntőkre és a döntőkre 19 órától kerül sor, s élőben közvetíti az M4.Sevillai mesterhármas?

R.T.
Publikálás dátuma
2016.05.18. 07:50
Unai Emery nem feltett kézzel érkezik Baselba FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DENIS DOYLE
Ma, Baselben rendezik meg az Európa-liga fináléját, a Liverpool és a Sevilla között. Az andalúziai együttes trénere, Unai Emery a viadal igazi specialistájának mondhatja magát, hiszen 2014-ben és 2015-ben is elhódította az El-trófeát. Ugyanakkor biztosan nem lesz könnyű dolga, hiszen a Pools kispadján a világ egyik legjobb trénere, Jürgen Klopp ül, aki mindig képes a meglepetésekre.

Az Európa-liga sokáig lenézett viadal volt. Bár pénzügyi szempontból természetesen ma sem lehet egy lapon említeni a Bajnokok Ligájával, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) rendre próbálja vonzóbbá tenni az európai csapatok számára a pénzdíjak emelésével. A mostani fináléban azonban amiatt is sok forog kockán, mert ezúttal a győztes közvetlenül is bekerül a BL csoportkörébe. Az El legjobbja elvileg ugyan csak a BL selejtezőjében szerezhetne indulási jogot, mivel azonban a legrangosabb nemzetközi kupa május 28-i döntőjét két olyan csapat – a Real Madrid és az Atlético Madrid – vívja, amelyek amúgy is indulási jogot szereztek saját bajnokságukban is, így ezúttal változik a helyzet.

Jürgen Klopp egykor sikerek sorát érte el a Borussia Dortmundnál, ma pedig élete első trófeáját szerezheti meg a Liverpool kispadján. Igaz, egy kimutatás szerint a kiváló német tréner egy sikert már felmutathat. Egy angol fociőrült, bizonyos Andrew Halliday ugyanis annak alapján állított össze egy tabellát, hogy az egyes angol csapatok iránt mekkora internetes érdeklődést mutattak a szurkolók az egyes bajnoki fordulók előtt, azaz a meccsek előtt hányszor kerestek rá az adott gárda nevére. Nos, ezt a bajnokságot a vörösök nyerték meg, megelőzve a Manchester Unitedet. Hogy a Liverpool iránt mekkora az érdeklődés, mi sem bizonyítja jobban: az együttes ezen a tabellán a maximálisan megszerezhető 114 pontot érte el.

Klopp számára persze azért nem sok önbizalmat adhatnak az efféle szurkolói tabellák, de még enélkül is úgy érzi, hogy együttesének van esélye az andalúziaiak ellen. „Szeretem azt, ha egy csapat mindent vagy semmit játékot játszhat. Persze főleg akkor, ha miénk lesz minden” – fejtette ki. A svájci környezetet jól ismeri, hiszen a szomszédos Fekete-erdőben nőtt fel. „Basel gyönyörű város, s nincs is messze a szűkebb pátriámtól” – mondta. Egyben lelkesen azt is megjegyezte, 50 ezer, 60 ezer, vagy akár 100 ezer liverpooli szurkolót vár majd a meccsre. Egy nappal később aztán finomított mondandóján, s mint közölte, csak a szurkoló beszélt belőle, ami nem volt túl okos. A 175 ezres svájci város ugyanis nem alkalmas arra, hogy ilyen sok szurkolót fogadjon be, s az UEFA biztonsági okokból kifejezetten arra kérte mind a Pools, mind a Sevilla drukkereit: ha nincs jegyük, inkább ne is utazzanak el Svájcba. A 35 ezer néző befogadására képes St. Jakob Park környékén rendkívüli biztonsági intézkedéseket rendeltek el, a stadiont szinte teljesen elvágták a külvilágtól. A Livepoolnak mindössze 10 236 jegyet biztosítottak, miközben a Poolsnak 27 ezer bérletese van.

Klopp egyébként összesen hat alkalommal került valamely német vagy nemzetközi kupa fináléjába. Mindezek közül egyetlen volt nemzetközi meccs: 2013-ban, a Bajnokok Ligája döntőjében a Borussia Dortmund trénereként szenvedett 2-1-es vereséget a Bayern Münchentől. Az előző évben a Német Kupa fináléjában máig emlékezetes meccsen, szintén a Dortmunddal 5-2-re verte a Bayernt, azóta azonban, 2014-2016 között négy döntőben négyszer kapott ki, ebből két ízben hosszabbítás után. Bár Klopp csak tavaly október óta ül a Pools kispadján, egy finálét már új együttesében is végigizgulhatott: a Ligakupa döntőjét, amelyen a rendes játékidő, majd a hosszabbítás után is 1-1-re állt a meccs, mígnem büntetőkkel a Manchester City aratott diadalt.

Nemcsak a nem túl jó statisztika miatt sem feltétlenül a Liverpoolnak áll a zászló. Amiatt sem, mert a vörösök El-beli teljesítménye a döntőbe jutás ellenére sem nevezhető meggyőzőnek. A csapat ugyanis a 16 mérkőzéséből csak hatot nyert meg, s ezek között ugyan voltak emlékezetesek is, köztük a Dortmund és a Villareal hazai legyőzése, de akadtak kínkeserves találkozók is. Bár azt azért elmondhatjuk, hogy Klopp színre lépése óta a Pools néha látványos játékra is képes, teljesítménye rendkívül hullámzó, amit a Premier League-ben is hétről hétre megtapasztalhattunk.

Ami a Sevillát illeti, a dél-spanyolországi gárda történelmi mesterhármasra készül, 2014 után sorozatban harmadszorra hódíthatja el az El-trófeát. Amiatt is csúcstartó lehet az együttes, mert eddig mindegyik El, illetve UEFA-kupa fináléját megnyerte (az említetteken kívül 2006-ban és 2007-ben). Ez lenne tehát az ötödik. A spanyol hegemóniát mutatja a kupában továbbá az is: 2004 óta csak 2005-ben (CSZKA Moszkva), 2008-ban (Zenit Szentpétervár), 2009-ben (Sahtar Donyeck), 2011-ben (FC Porto), valamint 2013-ban (Chelsea) volt példa arra, hogy nem az ország valamely együttese nyerte meg a viadalt.

A Sevilla újabb nagy siker kapujába került, az andalúziaiaknál mégsem felhőtlen a hangulat. Nem a játékosokkal van a baj, a klubvezetés Fülöp királyra orrolt meg, mert nem akar megjelenni a baseli finálén. „Azt azért mégsem nevezheti senki sem a mi hibánknak, hogy egy évtizeden keresztül Spanyolország zászlajáért harcoltunk. A királynak igenis el kellene jönnie a döntőre. Elvégre Sevilláról van szó, s nemcsak Andalúziáról, hanem egész Spanyolországról” – dohogott a klubelnök, José Castro az El Pelotazo című rádióműsorban. Csakhogy a király nem jön. Fülöpről ugyanis közismert, hogy az Atléticóért dobog a szíve.

A spanyolok számára komoly érvágást jelent, hogy Unai Emery vezetőedző nem számíthat balhátvédjére, Benoit Tremoulinasra, miután a francia védő porcsérülést szenvedett a bal lábában. Az Európa-bajnokságig sem épül fel.

Európa-liga, döntő

Liverpool-Sevilla (Tv: Digisport 1, RTL II, 20.45)