Előfizetés

Ezrek fogadták a világ legnagyobb teherszállító gépét - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.05.15. 15:29
Fotók: Paul Kane/Getty Images
Több ezer kíváncsi érdeklődő fogadta az ausztráliai Perthben a világ legnagyobb légi teherszállítóját, az ukrán An-225 Mrija (Álom) elnevezésű repülőgépet - adta hírül az ukrán sajtó vasárnap.

Az ukrán Antonov repülőgépgyár által a nyolcvanas évek közepén tervezett gép máig Ukrajna egyik legnagyobb büszkesége. Az An-225 Mrija 640 tonnás maximális felszálló tömegével jelenleg a világ legnehezebb repülőgépe, amely 250 tonna hasznos teher szállítására képes. Hossza 84 méter, száranyainak fesztávolsága 84,4 méter. 

A gép kedden indult el aKijev közeli, Hosztomelben lévő repülőtérről Prágába 21 fős személyzettel a fedélzetén. Onnan egy 130 tonnás áramfejlesztővel indult tovább Ausztráliába. Az óriás gép felszállását a cseh fővárosban is több százan kísérték figyelemmel.

A gép háromszor szállt le útban Perth felé, Türkmenisztánban, Indiában és Malajziában. Az ausztrál városban 48 órát tölt, onnan Németországba repül. Utoljára 1988-ban érkezett An-225-ös szállító repülőgép Ausztráliába.

Meghalt Birtalan Balázs

Publikálás dátuma
2016.05.15. 14:45
Forrás: Birtalan Balázs/Facebook
Az író, költő, melegaktivista és terapeuta, a Sorskönyv nélkül blog szerzője 46 éves volt - írja a VS.hu.

Három éve élt daganatos megbetegedéssel. Január óta otthonában, családja és barátai körében készült a halálára, amelyről Sorskönyv nélkül blogjában írt hosszabban:

Arról, hogy meghalok, önmagában nem kéne írnom, hiszen egyrészt mindenki meghal, másrészt annak sincs hírértéke, hogy a „mindenki”-be én is beletartozom – ezzel kb. óvodás korom óta tisztában vagyok.

Daganatos megbetegedését nem tragédiaként fogta fel. 

A rákkal viszont nem küzdök meg, már csak azért sem, mert a rákot nem tekintem – és az első sokk napjait leszámítva soha nem is tekintettem – ellenségnek. A rákkal nemküzdelemben álltam, hanem egy folyamatban veszek vele részt. E folyamatban én mindazt megtettem a gyógyulásom érdekében, amit józan ésszel és hitem szerint meg lehetett tenni. És nem tettem meg egy csomó mást, ami szembement volna akár a hitemmel, akár a józan ésszel. Nagyon szeretek élni – de nem minden áron. Például azon az áron, hogy emberi méltóságomat szemen köpve, a halálfélelemtől nyüszítve rohangáljak varázslótól kuruzslóig, hogy hátha valaki tudja a nagyon titkos mantrát, amivel majd meggyógyít, erre nem voltam és nem vagyok hajlandó.

Tízévesen jelentek meg először versei, tizennégy éves kora óta rendszeresen publikált. A budapesti Eötvös József Gimnáziumban érettségizett. Esztergomban teológiát tanult, később csatlakozott egy katolikus kisközösséghez, ahonnan homoszexualitása miatt kiközösítették. Ezek után indította el a magyarországi keresztény melegmozgalmat Bíborpalást, illetve később Öt Kenyér Közösség néven.

Facebook-oldalán vasárnap déli 12 óra tájban jelent meg az üzenet: Az egyértelműség kedvéért. Tegnap este kilenc órakor meghalt Balázs.

Megalázták a gyerekeket az iskolában, velük pucoltatták a vécét

Publikálás dátuma
2016.05.15. 13:48
Illusztráció/Thinkstock
Intézményi és fenntartói vizsgálatot sürget az érintett szülők csoportja a Petőfi iskolában még csütörtökön történt eset tisztázására. Egy osztályfőnök a harmadikos fiúk csapatával takaríttatta ki az összerondított mellékhelyiséget az első szünetben- tudósít az esetről a Castellum.do. 

Megalázott gyerekek, dühös szülők, pattanásig feszült indulatok – példátlan eset tartja lázban a Petőfi iskola szülői közösségét, miután a Castellum.do-hoz eljutott információk szerint egy harmadikos fiúcsoportot osztályfőnökük egy összerondított mellékhelyiség kitakarítására kényszerített – az intézmény több pedagógusa, valamint az iskola egyik takarítónője közreműködésével. Az egyik szülő a következőket írta társainak a nagy közösségi portálon lévő szülői csoport felületén:

Faggassátok ki a gyerekeket, ki kente össze a WC-t tegnap napközi ideje alatt, mert (...) az összes fiú a sz@ros WC-t takarította reggeli időben, s maradt 5 percük reggelizni. Több gyerkőc is elsírta magát. Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem azért engedem a gyerekemet az iskolába, hogy más sz@rát feltakarítsa!

Indulatoktól fűtött összegzésben követel intézményvezetői, valamint fenntartói vizsgálatot az ügy kapcsán egy másik szülő is, aki elmondta: több szülővel is összefutott az iskola előtt, a gyerek is elújságolta, mi történt, amitől teljesen ledöbbent, érhetetlennek és megmagyarázhatatlannak tartja a tanítónő tettét. Mire hazaért, már terjedt a hír: a gyerekének osztályából tíz, egy másik harmadikos csoportból két fiút köteleztek arra, hogy egy ismeretlen nebulók által összerondított mellékhelyiséget kitakarítsanak. És őszintén szólva akárhogy forgatom, nem találok magyarázatot arra, hogy egy felnőtt, egy pedagógus, egy osztályfőnök, akinek képviselnie, megvédenie és vigyáznia kellene a rábízott diákokra, honnan veszi-vette a bátorságot egy ilyen megalázó dologra. Kilenc-tíz éves gyerekekről beszélünk! 

A tanárnő magyarázata szerint az előző napi napközi idején valaki összerondította a fiú mosdót. Miután az nem derült ki, ki volt a "tettes", úgymond "közös döntés alapján" megkérték a fiúkat, tegyék rendbe a mellékhelyiséget.

A teljes cikk itt olvasható