Káros anyagok az e-cigiben - Korlátozták a használatot

Publikálás dátuma
2016.05.15. 13:14
Illusztráció/Thinkstock
Nagyon sok káros anyag található az elektromos cigaretta párájában - ezt az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet stratégiai igazgatója mondta. 

Horváth Ildikó szerint a teljes lakosság számához képest elenyésző az e-cigit használók száma, viszont megfigyelhető, hogy "agresszívan" terjed azok között is, akik korábban semmilyen dohánytermékkel nem éltek. A tanulmányok szerint az e-cigi nem segít a leszokásban, bár a marketing ezt próbálja sugallni. Sőt éppen ellenkező hatása van, fenntartja a dohányzást.

Május 20-án hatályba lép az elektronikus cigaretta használatát korlátozó szabályozás, azt sem nem lehet majd szívni például a munkahelyeken és a játszótereken; a szabályt megszegők bírságra számíthatnak - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala a héten.

A közlemény szerint tilos lesz elektronikus cigarettát és dohányzást imitáló elektronikus eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, valamint közterületnek minősülő helyeken, például aluljárókban, játszótereken és azok ötméteres körzetében. A szabályt megsértők bírsága húszezertől ötvenezer forintig terjedhet.

Szerző

Az ötven év felettiek 13 százaléka vak vagy látássérült

Publikálás dátuma
2016.05.14. 10:20
Illusztráció/Thinkstock
Az ötvenéves és annál idősebb emberek 13,5 százaléka vak (33 ezer) vagy látássérült (218 ezer), ami mintegy 250 ezer embert jelent országszerte, pedig a vakságot az esetek csaknem felében meg lehetne előzni - áll abban a felmérésben, melyet a Semmelweis Egyetem végzett. 

Az esetek többségében az időskori makula-degeneráció és egyéb látóhártya-betegségek, a szürkehályog, a zöldhályog és a cukorbetegség áll a háttérben.

A vakságot az esetek 45,5 százalékában megfelelő szűrésekkel és vizsgálatokkal meg lehetne előzni. Ehhez országos szemészeti szűrővizsgálatok bevezetése és folyamatos működtetése lenne szükséges.

A 3500 résztvevőnek csaknem ötöde volt cukorbeteg. Nekik évenkénti szemészeti szűrésre lenne szükségük, ezzel szemben több mint a negyedük számolt be arról, hogy vagy egyáltalán nem jár ilyen vizsgálatra vagy csak a javasoltnál ritkábban. Vidéken és a kórházaktól távol eső településeken a legrosszabb a helyzet.

A cukorbetegség miatti vakság megelőzésére a nemzetközileg is bevált hatékony megoldás a telemedicinális szemfenéki szűrőhálózat országos kiépítése és működtetése lenne - áll az egyetem közleményében. Ennek révén a veszélyeztetett cukorbetegeket időben kezdhetnék el kezelni, és ezáltal elkerülhetnék a látásromlás kialakulását.

Szerző

Jó hír: javulnak a cukorbetegek esélyei

Publikálás dátuma
2016.05.11. 21:50

Kevesebb cukorbeteg hal meg, körükben csökkent az infarktus és az agyvérzés veszélye, valamint az amputációk száma - a jó hírrel a Magyar Diabetes Társaság elnöke szolgált.

Mindazonáltal jelenleg még mintegy 30 ezer cukorbeteg hal meg évente

Kempler Péter a társaság elmúlt tizenöt év adatait feldolgozó felmérését ismertetve úgy fogalmazott: az utóbbi években korszerű terápiák váltak elérhetővé, ami alapvetően hozzájárulhatott, hogy tovább élnek a betegek, kevesebb a szövődményük, és mérséklődtek a kórházi költségek is. Elmondta: az infarktusoké 30 százalékkal csökkent az elmúlt tizenöt évben, ami azért fontos, mert az infarktus a betegség vezető halálok. Hozzátette: a stroke-é szintén jelentős mértékben, 26 százalékkal csökkent, és kevesebb lett az amputáció is.

Úgy tűnik, hogy sok ezer beteg életét sikerült megmenteni, ugyanakkor van még teendő - hívta fel a figyelmet Kempler Péter, hozzátéve: jelenleg mintegy 30 ezer cukorbeteg hal meg évente.

Vajon önt fenyegeti-e a cukorbetegség?

A cukorbetegségben szenvedő betegek száma világszerte rohamosan emelkedik,  ez alól hazánk sem kivétel, ráadásul a kezelt betegek számának többszöröse lehet a fel nem ismert cukorbetegség. A férfiak között Észak-Magyarországon, a nőknél Dél-Dunántúlon legmagasabb a cukorbetegségségben szenvedők száma. Legalacsonyabb százalékos megbetegedést a férfiaknál Nyugat-Dunántúlon, a nőknél Dél-Alföldön regisztráltak.

Vajon önt fenyegeti a cukorbetegség? Töltse ki a Házipatika rizikótesztjét, és megtudhatja.

Szerző