Lezuhant maláj gép - Rossz helyen kutattak?

Publikálás dátuma
2016.05.13. 11:45
Korábbi felvétel a keresésről. FOTÓ: LSIS James Whittle/Australia Department of Defence/Getty Images
Egy német kutatócsoport elemzése szerint a Malaysia Airlines 2014 március 8-án eltűnt MH 370-es járata másutt zuhanhatott le, mint ahol jelenleg keresik. 

A GEOMAR Hemlholtz Óceánkutató Központ az eddig fellelt roncstöredékek, az óceán áramlási mintáinak számítógépes elemzése alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Boeing 777-200-as gép roncsai többszáz kilométerrel északabbra lehetnek, mint korábban a titokzatos körülmények között eltűnt repülőről érkezett jelzések, az utolsó műholdas adatok alapján kiszámították. Az MH 370-es járat Kuala Lumpurból Pekingbe tartott, 239 emberrel a fedélzetén, de letért eredetileg kijelölt útjáról. Eddig azt feltételezték, hogy az Indiai-óceán egyik elhagyatott térségében, a dél-ausztráliai partoknál zuhanhatott le.

Az első, valószínűsíthetően a géphez tartozó roncsdarabot, a szárny egy jellegzetes részét 2015 júliusában az afrikai partoknál, Réunion szigeténél találták meg. Eddig mindössze öt töredékre bukkantak, a legutóbbi roncsdarabokat Dél-Afrikában és Mauritius partjáinál, a Rodriguez-szigeten fedezték fel. Liow Tiong Lai malajziai közlekedési miniszter tegnap közleményben erősítette meg, hogy a vizsgálatok eredménye alapján a legutóbb talált két töredék – a motor egyik darabja Rolls-Royce logóval, illetve az utastéri kabin egy belső darabja „nagy valószínűséggel” az eltűnt MH 370-es járathoz tartozott.

Az ausztrál hatóságok várhatóan hamarosan befejezik a 2015 szeptembere óta folyó mélytengeri keresést, amely legalább 130 millió dollárba került, mintegy 40 ezer négyzetmérföldet kutattak át, de a szonárok semmiféle nyomra nem bukkantak a tengerfenéken. A német kutatók most azt állítják, jóval északabbra rejtőzhetnek a Boeing maradványai az óceán mélyén.

Szerző

Marad az elnök - Harcol a korrupció ellen

Publikálás dátuma
2016.05.13. 11:43
Yoweri Museveni. FOTÓ: Carl Court - WPA Pool/Getty Images
Harcolni fog a korrupció ellen – ezt ígérte Uganda újabb öt éves hivatali időre megválasztott elnöke. A 71 éves Yoweri Musevenit tegnap iktatták be hivatalába, a veterán politikus már három évtizede áll az afrikai ország élén.

Az elnök beiktatásának napja nem volt örömünnep, Kampala, az ugandai főváros utcáit tegnap erőszakcselekményektől tartva kiürítették, az üzletek zárva tartottak.

Museveni a voksok 60 százalékát szerezte meg az idén februárban tartott elnökválasztáson, az ellenzék azonban csalással vádolta a hivatalban lévő elnököt. Tiltakozó megmozdulások robbantak ki, ám a helyi hatóságok azt állítják, teljesen tiszta volt a voksolás. Museveni 1986-ban került hatalomra, országlása fő eredményének a rend és nyugalom helyreállítását tartják évtizedes káoszt követően. A gazdaság fejlődése azonban nem tart lépést a népesség növekedési ütemével, korrupció és politikai megosztottság jellemzik az országot. „Ez a két hibánk, a korrupció és a lassú döntéshozatal dühíti a lakosságot és a befektetőket egyaránt” – mondta az ugandai elnök afrikai vezetőkkel folytatott tanácskozását követően.

Szerző

Republikánus dilemmák

Találkozót tartott tegnap Washingtonban a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump Paul Ryan házelnökkel. A megbeszélés után mindketten úgy nyilatkoztak, hogy céljuk a pártegység helyreállítása a különösen durva előválasztási hadakozások után. 

A republikánus házelnök, a 2012-es republikánus alelnökjelölt mindeddig nem volt hajlandó támogatásáról biztosítani a párt elnökjelöltjét, mivel szerinte Trump nem elkötelezett a konzervatív elvek mellett. Ryan és Trump a Republikánus Nemzeti Bizottság washingtoni irodájában találkozott, az RNC székhelye előtt sokan tüntettek a milliárdos elnökjelöltsége ellen.

Ryan, akit sokáig kapacitáltak, hogy szálljon be a versenybe, élesen bírálta Trumpot, amikor azzal fenyegetett, hogy elnökként bevezetné a muszlimok beutazásának átmeneti tilalmát. A házelnök szerint ez nem fér össze a konzervatív elvekkel. Ryan többször határozottan cáfolta, hogy a republikánus elnökjelölő konvención esetleg vállalná-e az elnökjelöltséget. Ryan tegnapi nyilatkozata nem tartalmazott egyértelmű kiállást a valószínű republikánus elnökjelölt mellett. Mindössze annyit mondott, hogy bíztató dolgok hangzottak el a találkozón, de az ellentétek elsimítása nem megy egyik napról a másikra, némi időt vesz igénybe. Paul Ryan jelenleg a legbefolyásosabb republikánus politikus, s elképzelhető, hogy 2020-ban harcba száll a Fehér Házért.

Szerző