Új terrorista vezér a láthatáron?

Publikálás dátuma
2016.05.12. 07:30
Az al-Kaida zászlajával tüntetnek civilek Jordániában FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JORDAN PIX
Miközben a nemzetközi figyelem az Iszlám Államra összpontosul, a háttérben veszélyesen erősödik a másodhegedűs szerepet egyre nehezebben viselő al-Kaida. A nemzetközi terrorhálózat kétségtelenül meggyengült az egykori nagyvezér, Oszama bin Laden öt évvel ezelőtti meggyilkolásával, de nem tűnt el. Huszonhárom éves fia, Hamza, akit a terror hercegeként emlegetnek, egységbe forrasztaná az egymással is rivalizáló terrorcsoportokat.

Új irányt szabna a nemzetközi terrorizmusnak az al-Kaida terrorszervezet alapító vezetőjének, Oszama bin Ladennek a fia. Az immár 23 évet betöltött Hamza bin Laden kedden egy hangüzenetet tett közzé az interneten, amelyben a viszályok beszüntetésére kéri a különböző dzsihádista csoportosulásokat, összefogást sürget annak érdekében, hogy Szíriában győzedelmeskedjen a szent háború. Az AFP hírügynökség beszámolója szerint a bin Laden fiú úgy fogalmazott, hogy „e háború pusztította országban folyó harc nyitja meg az utat Palesztina felszabadításához”.

Hamza felhívása egyértelműen jelzi, hogy a fiatalember apja örökébe lépne, annak babérjaira tör, és semmi sem téríti el az Oszama által megjelölt céltól. A fiú ugyan fontosnak tartja a szíriai háborút, a dzsihád mai prioritásait is, de ugyanakkor visszatért az apja által képviselt „értékekhez” és a szent háború végcéljaként Palesztina létrehozását nevezi meg. A palesztin kérdés a szíriai háború kitörése óta szinte teljesen háttérbe szorult mind a terrormozgalmak, mint a nemzetközi diplomácia szintjén, az Iszlám Állam saját államiságával van elfoglalva, Abu Bakr al-Bagdadi IS-vezér, önjelölt kalifa nem foglalkozik a palesztin-izraeli konfliktus kérdésével. „Az iszlám nemzetnek a szíriai dzsihádra kell összpontosítania, s arra hogy egyesüljenek az ott jelen lévő mudzsahedinek. Nincs többé bocsánat azok számára, akik a széthúzást és az ellenségeskedést szítják, most amikor az egész világ összefogott a muzulmánok ellen”, fogalmazott az apja örökébe lépni készülő fiú. Hangsúlyozta, hogy csak a szíriai győzelem nyithatja meg az utat Palesztina és Jeruzsálem „felszabadításához”, és úgy vélekedett, hogy „a szíriai forradalom lerövidítette a Palesztina felszabadításához vezető utat”.

Az AFP hírügynökség kiemelte, Hamza beszédében egyszer sem nevezett meg egyetlen iszlamista terrorszervezetet sem, ami azt a látszatot kelti, hogy az Iszlám Állammal is kiegyezne, bár kérdés, hogy elfogadná „a kalifát” Bagdadit a dzsihád első számú vezetőjének. Megnyilvánulása nem ebbe az irányba mutat. Felhívásának időzítése arra utal, hogy a bin Laden fiú minden téren apja örökébe lépne – az al-Kaida első számú vezetője lenne, de úgy, hogy az egykoron megkérdőjelezhetetlenül első számú nemzetközi terrorszervezet visszanyerje az apja idején elvitathatatlanul vezető helyét, nem kíván az Iszlám Állam árnyékában maradni.

Hamza mindezt nem mondta ki, de egyértelművé tette azáltal, hogy néhány nappal az al-Kaida jelenlegi vezetője Ajman al-Zavahiri egységre szólító felhívása után külön üzenetet fogalmazott meg és tett közzé, miközben neki tulajdonképpen semmiféle vezetői beosztása nincs apja egykori szervezeténél. Zavahiri, az egyiptomi származású szemsebész szombati felhívásában ugyan úgy fogalmazott, hogy „az egység most élet halál kérdése”, de nevesítve bírálta az Iszlám Államot.

Az utóbbi időben nemzetközi Közel-kelet szakértők hívták fel a figyelmet, hogy az al-Kaida szíriai tagszervezete, az an- Nuszra Front fokozatosan erősödik a nagy rivális, az Iszlám Állam árnyékában, és saját „kalifátus” létrehozására készül. Úgy vélekednek, hogy az al-Kaida már nagyobb fenyegetést jelent, mint az Iszlám Állam, amely fokozatosan visszaszorul a nemzetközi katonai összefogás eredményeként, amit Oszama bin Laden egykori szervezete ügyesen kihasznál saját előnyére. Szakértők szerint Szíriában az an-Nuszra Front vonzóbb a fiatal dzsihádisták számára, mint Abu Bakr al-Bagdadi fekete serege, az Iszlám Állam.

Oszama bin Laden hagyatékát éltetik FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Oszama bin Laden hagyatékát éltetik FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Hamza, a terror hercege
Oszama bin Ladennek öt feleségétől huszonnégy gyermeke volt. Az AFP az amerikai titkosszolgálatokra hivatkozva azt írja, Hamza volt a vezér kedvenc fia. A brit Independent lap szerint Hamza már gyerekként is részt vehetett támadásokban Pakisztánban és Afganisztánban. Oszama bin Laden ugyanis a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadás után mindvégig e térségben bujkált, az amerikai kommandó is pakisztáni rejtekhelyén mérte rá a halálos csapást.
Hamzát többek között ezért nevezik a terror hercegének is, a fiú pedig mindent megtesz, hogy a jelzőnek és apja örökének megfeleljen. A keddi hangüzenete nem az első. Tavaly nyáron például arra szólítja fel akkor még csak az al-Kaida tagjait, hogy kövessenek el merényleteket nyugat-európai és más olyan országokban, amelyek szövetségben állnak az Amerikai Egyesült Államokkal. Twitteren is közzétett üzenetében a magányos és vállalkozó szellemű terroristák külön figyelmébe ajánlotta Washingtont, Tel-Avivot, Londont és Párizst.

Szerző

Cseh gazdasági elemzők: jót tenne a menekültek befogadása

Publikálás dátuma
2016.05.11. 22:36
Fotó: Chris McGrath/Getty Images
A cseh gazdaságnak nem okozna semmiféle problémát, ha Csehország akár 80 ezer bevándorlót is befogadna - derült ki a Cyrrus brókertársaság által készített elemzésből, amelyet szerdán ismertettek Prágában. 

A Cyrrus elemzői szerint Csehország számára hasznos lenne, ha a kormány támogatná az irányított bevándorlást, mert a bevándorlók fokozatosan betölthetnék az üres munkahelyeket, állásokat. Az elemzés szerint a cseh állam a bevándorlók befogadásával mintegy 90 milliárd koronát takarítana meg, amelyet máskülönben a lakosság elöregedése következményeinek megoldására kellene fordítania.

Első lépésben a közvélemény meggyőzésére lenne szükség arról, hogy a menekültek foglalkoztatása hasznos, majd a menekülteknek lakhatási feltételeket kellene teremteni. A támogatás sokféleképpen elképzelhető: kivételt kaphatnának a minimálbér alól, adókedvezményt kaphatnának, vagy az állam támogathatná az általuk betöltött munkahelyeket - mondta Frantisek Kronus, a brókercég vezető elemzője újságíróknak. A Cyrrus elemzése szerint a menekültek befogadása és alkalmazása rövid távon évi mintegy 20 milliárd koronával növelheti a cseh GDP-t.

Szerző

Muzulmán elnöke lett a baden-württembergi törvényhozásnak

Muhterem Aras az első muzulmán, az első olyan politikus, aki bevándorló családból származik, az első nő és a Zöldek első tagja, aki elnyerte a Landtag-elnöki tisztséget. "Ma történelmet írtunk" - mondta megválasztása után.

A 143 tagú Landtagban 96 képviselő szavazott az 50 éves pénzügyi szakemberre, aki a márciusi Landtag-választáson egy stuttgarti körzetben szerzett mandátumot, begyűjtve a szavazatok 42,4 százalékát, ami rekord a Zöldek egyéni körzetben mandátumot szerzett képviselői között.

Muhterem Arasnak még az iszlámhoz kritikusan viszonyuló Alternatíva Németországnak (AfD) frakcióvezetője, Jörg Meuthen is gratulált. "Mindig azt mondtuk, hogy Németországhoz nagyon is hozzátartozik az a több millió muzulmán vallású ember, akik békében, beilleszkedve élnek nálunk. Egy közülük most Landtag-elnök, na és?" - nyilatkozott a Landtagban újonc párt frakcióvezetője az SWR regionális közszolgálati médiatársaság tudósítása szerint.

Muhterem Aras a törökországi Anatóliában született kurd családban, édesapja vendégmunkás volt az egykori Nyugat-Németországban. Sajtókommentárok szerint élettörténete a jól sikerült integráció mintapéldája: 12 éves volt, amikor apja átköltöztette a családot Törökországból Baden-Württembergbe, anyja analfabéta, ő azonban leérettségizett, majd diplomát szerzett közgazdaságtanból és 1999-ben Stuttgartban megnyitotta adótanácsadói irodáját, amely már tíz embernek ad munkát.

Az új összetételű stuttgarti Landtag szerdán tartotta alakuló ülését. A miniszterelnök-választást csütörtökön tartják, megerősítik tisztségében Winfried Kretschmannt, a Zöldek tartományi vezetőjét, aki 2011 óta tölti be a tisztséget, az előző ciklusban a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzott, második kormányát pedig a kereszténydemokratákkal (CDU) alakítja meg.

A 82 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török és Nyugat-Németországba települt be vendégmunkásként a hatvanas évektől, vagy ilyen családba született. A volt NDK területén elenyésző a muzulmánok aránya. Tavaly a menekülthullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma Németországban.

Szerző