Előfizetés

Megint átverték a doktorokat

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2016.05.11. 07:00
Az OEP megszüntetése hasznot nem hoz, kárt annál inkább okoz FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Az egészségügyi államtitkár korábbi szóbeli ígérete ellenére a humántárca mégis vizsgálatok elvégzéséhez és új dokumentumok kitöltéséhez köti a praxisoknak ígért idei támogatás utalását. A szakma nemcsak emiatt háborodott fel, a Magyar Orvosi Kamara az egészségbiztosító és más háttérintézmények felszámolása ellen is tiltakozik. Elnökük, Éger István szerint a bértárgyalásokon sem jutottak előbbre, a kormány még azt sem mondta meg, idén mennyit szán a béremelések elindítására.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a leghatározottabban visszautasítja az egészségügyi államtitkárság hétfőn közigazgatási egyeztetésre a többi tárcának megküldött javaslatát, hogy a háziorvosok 2016-ra ígért plusztámogatása csak azoknak járjon, akik betegeik 2 százalékát, havonta átlagosan 30 beteget, tetőtől talpig megvizsgálnak és róluk új „törzskartonokat” töltenek ki.

A köztestület elnöke a felháborodástól elfúló hangon emlékeztette az újságírókat arra, hogy amikor tavaly ősszel Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár először felvetette ezt a feltételt, látszólag sikerült őt meggyőzniük, hogy a kormány 2014-ben elkötelezte magát az alapellátás fejlesztése mellett, ennek részeként pedig évente 10 milliárdos többletpénzt ígért a háziorvosi praxisok súlyos pénzügyi hátrányának ledolgozására. Akkor úgy tűnt, az ágazat vezetője belátta, hogy az egyébként is túlterhelt orvosok nem tudnak többletfeladatokat vállalni.

Éger István több helyen is örömmel közölte, hogy nem lesz pluszmunka, erről megállapodtak az államtitkárral. Így most érthetően felháborodott, hiszen nemcsak Ónodi szavahihetősége kérdőjeleződik meg, hanem az övé is. Elmondása szerint azonnal megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetőit, de az egészségügy államtitkárt most nem sikerült megpuhítania, viszont a külföldön tartózkodó Balog Zoltán engedékenyebbnek mutatkozott.

A MOK elnöke emlékeztetett rá, hogy már így is lefaragták a praxisoknak ígért keretet, mert abból 2-2 milliárdot utólag odaadtak az alapellátó fogorvosoknak és védőnőknek. Ebbe a kamara is beleegyezett, hisz ezek a területek is le vannak maradva, de most senki nem tudja, hová lett 100 millió forint, mert a javaslat csak 5,9 milliárdról szól. Valójában januártól fizetnie kellene az államnak a kiegészítő pénzeket, de még most se tudja senki, mikortól utalnak. Ráadásul semmilyen egyeztetés nem volt az új elosztási tervekről – dühöngött Éger István, hozzátéve, hogy a havi 75 ezer forintnak csak harmadához juthatna hozzá minden háziorvos többletmunka nélkül, a fent említett plusz vizsgálatokért járna 50 ezer forint.

Ilyen körülmények között érthetőnek nevezte, hogy már 300 fölött van a tartósan betöltetlen körzetek száma az országban és a helyzet egyre romlik. A háziorvosok körében szerinte máris óriási a felháborodás, mert megint átverte őket a kormány, pedig az alapellátók finanszírozása még mindig nagyon alacsony, az orvos sem magának, sem asszisztensének nem tud tisztességes bért fizetni. Éger István úgy látja, amíg ezt az alapkérdést nem sikerül rendezni, addig csak álmodozni lehet a praxisközösségek létrehozásáról és új, az orvosok munkáját segítő alkalmazottak felvételéről, bármilyen terveket szövöget is az államtitkárság.

Nemcsak erről a kérdésről, hanem az egészségügyi háttérintézmények jövőjéről sem egyeztetett a szakmával senki – sorolta tovább a kifogásokat a kamarai vezető. Éger megismételte, a testület más szakmai szervezetekkel együtt továbbra is tiltakozik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tervezett megszüntetése ellen. A lépés hasznot nem hoz, kárt annál inkább okoz – közölte a MOK elnöke, aki szerint a szervezet felszámolása nem szolgálja az olcsóbb állam megteremtését és a bürokráciacsökkentést, de helyrehozhatatlan, hosszú távon folyamatosan kárt okozó következményekkel jár.

A Népszava érdeklődésére hozzátette ugyanakkor, hogy ők sem kapnak több információt az átszervezésekről, mint a közvélemény, így aztán feltette a kérdést: „hogyan legyenek konstruktív partnerei a kormányzatnak, ha sorsdöntő kérdésekben a szakmát meg sem kérdezik?” Meglátása szerint az egészségügy totális államosítása valójában azt készíti elő, hogy az ellátást privatizálni lehessen, és ebbe ne lehessen beleszólása senkinek és semmilyen intézménynek.

Éger István azt is felháborítónak tartja, hogy az államtitkárság hétfő este mondta le a keddre tervezett újabb bértárgyalási fordulót, lapunk kérdésére pedig, igaz-e az államtitkár múlt heti bejelentése a közeli megállapodásról, mindössze annyit felelt, még azt sem árulta el nekik a kormány, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre az idei évre tervezett emelésekre. Az érdekvédők és szakmai szervezetek sorolják a létszámokat és bérigényeket, de szerinte érdemi válasz eddig nem hangzott el a másik oldalon.

Tarlós: csúszhat a metrófelújítás, ha szolgáltatást kell venni

A főpolgármester szerint akár csúszhat is a 3-as metróvonal felújításának kezdete, ha a rekonstrukció ideje alatt szükségessé váló járműpótlást nem buszvásárlással, hanem szolgáltatásmegrendeléssel oldanák meg.

Tarlós Istvánt kedden a HírTV Magyarország élőben című műsorában kérdezték arról, hogy a járműpótlásról szóló döntés mennyiben befolyásolhatja a 3-as metró felújítását. A főpolgármester azt válaszolta: a szolgáltatási szerződés akkor jöhet szóba, ha a kormány garanciát vállal a többletköltségek megtérítésére, de akkor is "lehet időbeni probléma, csúszás". Nem biztos, hogy azok a buszok ide fognak érni novemberig - jegyezte meg.

A műsorban elhangzott, hogy a Magyar Közlönyben pénteken megjelentek szerint a kormány átírta az Európai Beruházási Bank hitelének feltételeit, vagyis a főváros nem vehet belőle 150 buszt a 3-as metró felújítása miatt szükséges járműpótlásra. Tarlós István erre úgy reagált: megszületett a kormányhatározat, ők tudomásul veszik, hogy nemzetgazdasági érdekre hivatkoznak, de magyar buszgyártás jelenleg nincsen.

Közölte, a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésére olyan előterjesztést készítettek, amely szerint ha az állam kifizeti a szolgáltatásmegrendelés és az új buszok vásárlása közti költségkülönbözetet a fővárosnak és erre garanciát ad határozatban, akkor tárgyalhatnak kizárólag szolgáltatásvásárlásról. Nehezen tudja elképzelni, hogy ez megvalósul - tette hozzá.

A főpolgármester azt mondta, ebben az esetben 110 új, lengyel csuklós buszt vásárolnak. A szükséges további negyven - tízéves, alacsonypadlós - buszt kis utasforgalmú járatokról irányítják át. 

A MABI-BUS Kft.-től történő buszbeszerzéssel kapcsolatban Tarlós István arról beszélt, hogy azok a "Mészáros-féle buszok" drágábbak, mint a lengyel Solarisok, és még össze is kellene szerelni őket, továbbá hozzájuk ugyanazokat a motorokat, fékberendezéseket, váltókat és karosszériát vásárolják, mint a lengyelek.

"A kormánynak azt a koncepcióját, hogy a magyar gyártókat próbáljuk helyzetbe hozni, (...) a messzemenőkig támogatom elvileg, de itt másról van szó, ezek nem magyar gyártású buszok" - fogalmazott Tarlós István, aki hangsúlyozta: a leggazdaságosabb és legbiztonságosabb döntést kell meghozniuk.

A főpolgármester kijelentette: ha a kormány ad május 31-éig garanciát, hogy az árkülönbözetet megtéríti, akkor akceptálják a kérését, ha nem, akkor egy olcsóbb, időben biztonságosabb és munkahelyeket megvédő döntést fog hozni a közgyűlés.

Szerdán is szükség lesz az esernyőre

Publikálás dátuma
2016.05.10. 23:20
Fotó: Thinkstock
Szerdán is marad a változékonyság: a felhőátvonulások során elszórtan alakulhat ki eső, zápor, zivatar, de több-kevesebb napsütésre azért mindenütt számíthatunk. Kora este nyugat felől érkezik újabb csapadék. Élénk lesz a délkeleti szél. Hajnalban 7-13 fokot mérhetünk, délutánra pedig 18 és 25 fok közé melegszik a levegő - írja az Időkép.

Csütörtökön felhős időre készülhetünk, délnyugat felől egyre nagyobb területen alakul ki eső, zápor, zivatar, jelentős mennyiségű csapadék is eshet. Többfelé feltámad a szél, délután 15-24 fok várható, északkeleten lehet majd a legmelegebb. 

Úgy tűnik, pénteken is szükség lesz az esernyőkre, az erősen megnövekvő gomolyfelhőkből többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. A délnyugati szelet délen és keleten erős, zivatarok idején viharos lökések kísérhetik, 17-23 fok várható.

Szombaton is marad a sok felhő, többfelé várható eső, zápor, zivatar. Erős, helyenként viharos lesz a délnyugati szél, a maximumok 18-23 fok között alakulnak. Vasárnapra virradó éjszaka hidegfront érkezhet.