Előfizetés

Éger: "Ez a pénz jár az alapellátásnak"

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) határozottan visszautasítja azt a rendelettervezetet, amely szerint az idei évre juttatandó tízmilliárd forint egy részét csak pluszadminisztráció fejében kapnák meg a praxisok.

Éger István, a testület elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a megjelent kormányelőterjesztés-tervezetben foglaltakról szakmai egyeztetés nem volt, az abban foglaltak teljesen elfogadhatatlanok és szembemennek az államtitkársággal kötött - szóbeli - megegyezéssel is.

Kiemelte, az idei költségvetésben az alapellátásnak juttatandó plusz tízmilliárd forintból nemcsak a háziorvosok, hanem a védőnők és az alapellátásban dolgozó fogorvosok is pluszbevételhez juthattak, az így fennmaradó 5,9 milliárd forint kiosztását azonban a most megjelent rendelettervezet pluszadminisztrációhoz köti.

Éger István korábban az államtitkárságnak is jelezte és most is megerősítette, számukra elfogadhatatlan, hogy "ezért a pénzért bárki bármit kérjen, ez a pénz - ha úgy tetszik - jár". Hozzátette: nem azért jár, "mert olyan szépek vagyunk", hanem azért, mert a kormány 2014-ben úgy döntött, hogy meg akarja erősíteni az alapellátást.

Kifejtette, a dokumentumtervezet szerint az 5,9 milliárd forint praxisonként 75 ezer forint pluszforrást jelentene, amiből 25 ezret fixen megkapna az orvos, a fennmaradó 50 ezer forintért a hozzá tartozó betegek két százalékáról új típusú úgynevezett törzskartont kellene kitölteni.

Kijelentette: a MOK nem tűri, nem fogadhatja el ezt, és ez nem is lehet tárgyalási alap. "Ez a pénz jár az alapellátásnak" - mondta, megjegyezve: az alapellátók finanszírozása még mindig nem tart ott, hogy rentábilis legyen, és az orvos sem saját magának, sem az asszisztenciának nem tud tisztességes bért fizetni.

Úgy fogalmazott, az ilyen lépések politikailag károsak, a társadalomnak haszontalanok és feleslegesen hergelik velük a háziorvosokat. Hozzátette, a szóban forgó rendelettervezettel kapcsolatban felvette a kapcsolatot az egészségügyért felelős államtitkárral és az emberi erőforrások miniszterével is, és jelezte nekik a kamara álláspontját.

A MOK elnöke beszélt arról is, hogy a testület továbbra is ellenzi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tervezett átalakítását. Jelezte, e témában sem kérdezték meg a szakmát, és emlékeztetett arra, hogy számos szakmai szervezet is kiállt az OEP függetlensége mellett.

Feltette a kérdést, hogyan legyenek konstruktív partnerei a kormányzatnak, ha sorsdöntő kérdésekben a szakmát meg sem kérdezik.

Az OEP esetleges megszüntetése hasznot nem hoz, kárt annál inkább okoz - közölte Éger István, aki szerint a szervezet megszüntetésének, esetlegesen más kormányzati szerv alá rendelésének terve nem szolgálja az olcsóbb állam megteremtését és a bürokráciacsökkentést, de helyrehozhatatlan, hosszú távon folyamatosan kárt okozó eredménnyel járna.

A MOK szerint az egészségbiztosítási pénztár megszüntetése nem egyszerűen egy intézmény végét jelentené, hanem egy olyan évszázados tradícióval való szakítást, amely Magyarországot - társadalmi egészségbiztosítási rendszerét illetően - messze kiemelte a világ államainak sorából.

Taxisok újra bevetésen - Frappánsan vágott vissza az Uber

Publikálás dátuma
2016.05.10. 16:10
Korábbi felvétel. FOTÓ: Vajda József/Népszava
Újra tüntetnek a taxisok az Uber ellen, délután a Liszt Ferenc nemzetközi reptér felé vezető gyorsforgalmi utat lepték el a demonstrálók. A sárga autósok a Hősök terén gyülekeztek. Közben az Uber egy újabb akcióval vágott vissza a taxisoknak: ma féláron viszik az utasokat Ferihegyre.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a taxik a 4-es számú és a 400-as út torkolatánál várakoznak majd, a repülőtér felé vezető út forgalmát ezzel jelentősen korlátozva.

A résztvevők a Hősök terén 13.30 és 14.30 között gyülekeztek, majd onnan a Hősök tere-Dózsa György út-Kerepesi út-Hungária körút-Könyves Kálmán körút-Üllői út-Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út-Vecsés, Fő út útvonalon vonultak. A vonulás közben rendőrség irányította a forgalmat. A taxik a 4-es számú főúton a 400-as bekötőút és a Lincoln úti közúti felüljáró között mindkét irányban úgy álltak meg, hogy irányonként csak 1-1 sáv használható. 

Délután a Magyar Taxisok Szakszervezete közleményben kért minden budapesti taxist, hagyjon fel a lakosságot ellenük hangoló forgalomlassítással, és csatlakozzanak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban egyébként már zajló tárgyalásokhoz. 

Az Uber személyszállító szolgáltatás ellen demonstráló taxisok gyülekeznek a fővárosi Hősök terén  MTI Fotó: Kovács Attila

Az Uber személyszállító szolgáltatás ellen demonstráló taxisok gyülekeznek a fővárosi Hősök terén MTI Fotó: Kovács Attila

Fityiszt mutat az Uber a taxisoknak

Az Uber a Facebook-oldalán reagált a taxisok tüntetésére, a közösségi autós szolgáltatás hatalmas akcióval vágott vissza a demonstrálóknak: ma minden utast féláron szállítanak Ferihegyre. 

Forgalmi dugó a Liszt Ferenc repülőtérre vezető úton? Csodát tenni mi sem tudunk, de ha ma 14 és 19 óra között Uberrel utazol a reptérre vagy a reptérről, akkor ezt FÉL ÁRON teheted! Ha a reptérre mész, akkor javasoljuk, hogy ma indulj útnak a megszokottnál korábban. Autóspartnered minden bizonnyal már értesült a forgalmi helyzetről és tisztában van a kerülő utakkal, de nyugodtan emlékeztesd Te is az esetleges fennakadásokra. Amíg mások blokkolják a várost, mi továbbra is segítünk mozgásban tartani Budapestet! - írta az Uber közösségi oldalán.

MSZP: milliárdokat húzott ki a családok zsebéből a Fidesz

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke szerint nem csak a józan ész, hanem a jogszabályok is lehetővé tették volna, hogy a kvótareferendummal egy napon lehessen szavazni az állami vezetők bérplafonjának visszaállításáról és az állami földek eladásának tilalmáról szóló népszavazási kezdeményezésekről.

Bárándy Gergely kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesz ellehetetlenítette, hogy egyszerre lehessen szavazni a kormány által kezdeményezett, illetve az MSZP által támogatott népszavazásokról, és ezzel majdnem hatmilliárd forintot húzott ki a családok zsebéből. Kifejtette: az Országgyűlésnek a benyújtástól, hétfőtől számítva harminc napja lett volna arra, hogy döntsön a kvótareferendum elrendeléséről.

Hozzátette: a Nemzeti Választási Irodának (NVI) és a Nemzeti Választási Bizottságnak a törvény szerint hatvan napja van az MSZP által támogatott népszavazásokhoz gyűjtött aláírások hitelességének ellenőrzésére, de az NVI elnöke szerint kevesebb mint harminc nap alatt le lehetne folytatni az ellenőrzést.

Bárándy Gergely elmondta, az MSZP összegyűjtötte kérdésenként a 100-100 ezer aláírást, és ha kedden leadták volna, akkor a választási szervek időben hitelesíthették volna azokat, így lehetővé vált volna, hogy az Országgyűlés egyszerre döntsön a népszavazásokról. Az ellenzéki politikus közölte, folytatják az aláírásgyűjtést a "Fidesz-ellenes" népszavazásokhoz.

Kérdésre válaszolva azt mondta, az MSZP parlamenti frakciója, az országos elnökség és a megyei elnökök szerdán együttes ülésen alakítják ki a párt álláspontját a kvótareferendummal kapcsolatban.

Lásd még: Döntött a Ház - Lesz népszavazás kvóta-ügyben