Előfizetés

"Megvédjük a Népligetet a Kubatov-Kocsis féle plázától!"

Kiszivárgott információk szerint a Kubatov Gábor és Kocsis Máté vezette FTC, valamint Fidesz-közeli üzleti körök egy újabb monstrum építését tervezik – ezúttal a Népligetet vették célba. A Párbeszéd Magyarországért a Városliget, az Orczy-kert és a Római-part mellett a Népligetet is kész megvédeni az esztelen pusztítástól - írják közleményükben PM-es politikusok.

A Kocsis Máté, józsefvárosi polgármester, Fradi-alelnök, fővárosi tanácsnok és budapesti Fidesz-elnök nevével fémjelzett fővárosi háttérhatalom eddig is sorra irtotta a fákat, rombolta a zöldterületeket városszerte: a Kossuth tértől a Horváth Mihály téren át a József nádor térig. Az ellenállás hatására a Városligetben és az Orczy-kertben megtorpant a gépezet. Viszont már izzítják a láncfűrészeket a Római-parton, s immár a Népligetben is, ahol hatalmas, 65 000 m2-es „Fradi-pláza” épülne a fák helyén, Garancsi „Új Simicska” István Market Zrt.-jének közreműködésével. Elég volt abból, hogy a közpénzeket vagy szétlopják, vagy az oktatás és az egészségügy helyett stadion- és plázaépítésre költik a Fidesz-haverok! Elég volt abból, hogy titkos folyamatokban dől el, hogy mi lesz a Budai Várral, a parkjainkkal, a lakóhelyünkkel, a gyerekeink jövőjével! A PM követeli, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a Fradi-pláza titkos terveit!

Budapest, 2016. május 8.

Dr. Erőss Gábor,a  PM elnökségi tagja, józsefvárosi önkormányzati képviselő

V. Naszályi Márta, a PM elnökségi tagja, I. kerületi önkormányzati képviselő

Jégkorong vb: Kanada-Magyarország 7-1

Publikálás dátuma
2016.05.08. 15:43
Illusztráció/Thinkstock
A saját szintjén sokáig szenzációsan játszó magyar válogatott 7-1-re kikapott a címvédő és olimpiai bajnok kanadai csapattól az oroszországi jégkorong-világbajnokság szentpétervári csoportjának második fordulójában.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese bátran játszott, és Bartalis István révén még gólt is tudott ütni. Sőt, nyílt esély az egyenlítésre is, azonban a találkozó derekán volt egy öt és fél perces szakasz, amikor az NHL-sztárokkal felálló tengerentúliak négyszer is betaláltak.

A két vereségnél tartó magyarok kedden, közép-európai idő szerint 19.15-kor a franciákkal találkoznak. Ez lesz az első mérkőzés a vb-n, amikor reális esély mutatkozik a pontszerzésre.

Shakespeare királynője a Városmajorban

Publikálás dátuma
2016.05.08. 15:27
Fotó: Népszava
Bereményi Géza Shakespeare királynője című művét mutatják be Udvaros Dorottyával és Rátóti Zoltánnal a főszerepben június 24-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon; a darabot a Budapesti Nyári Fesztivál keretében négy alkalommal játsszák a fővárosban.

A Szabad Tér Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös produkciója kettős jubileumhoz kapcsolódik: Shakespeare halálának 400. évfordulóján az emlékév kiemelkedő bemutatója, amellyel az idén 70 éves írót is köszöntik. A darab a Városmajori Szabadtéri Színpadon június 25-én, augusztus 27-én és 28-án is látható, az előadás ősztől pedig a kaposvári színház repertoárját gazdagítja.

A Shakespeare királynőjét először a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház mutatta be 2001-ben Bagó Bertalan rendezésében.

Bereményi Géza az MTI-nek elmondta, hogy a drámát a zalaegerszegi színház számára írta, ahol akkoriban művészeti vezetőként dolgozott. Mint mondta, a mostani munkára Bán Teodóra fesztiváligazgató és Rátóti Zoltán, a kaposvári színház vezetője kérte fel, a művet a Shakespeare-év alkalmából szerették volna bemutatni. Régi vágya volt, hogy a Shakespeare királynőjét újra elővegye, változtatott a szereplők számán, a jeleneteken, sok mindent átírt.

Elmondta: a dráma I. Erzsébet uralkodásának utolsó éveit öleli fel, az 1600-as évek elején játszódik. Shakespeare és I. Erzsébet a dráma egyenrangú két szerepe. A Szerelmes Shakespeare című filmre utalva a szerző azt mondta, darabjának a Politikus Shakespeare címet lehetne adni, bemutatja azokat a politikai intrikákat, amelyekbe óhatatlanul belekerül színháza, a Globe.

Bereményi Gézát gyerekkora óta érdekli a téma, a reneszánszkori élet. A darabban a színházat és a korabeli politikai terepet, a királyi udvart ismerheti meg a néző. "Azt mondták akkoriban, hogy az udvar színház, a színház pedig királyi udvar" - jegyezte meg.

Arról beszélt, hogy a színház önkéntelenül is politizál, mivel sokan nézik. A korabeli Globe-előadásokat alkalmanként háromezer néző előtt játszották, óhatatlanul politikai figyelmet kaptak.

A műben a királyváltás politikai izgalmai és a Globe Színház abban a korszakban bemutatott darabjai szerepelnek: a II. Richárd, a III. Richád, a Szentivánéji álom, a darabok színre vitelének körülményeiről szól a színpadi produkció. Shakespeare nagyon sok királydrámát írt, és kénytelen volt jól ismerni a korabeli politikai körülményeket Londonban - tette hozzá.

Bereményi Géza sokat olvasott a témáról és használta a történelmi forrásokat, amelyekhez a maga módján hűséges a darab. A dráma hiteles, csupa korabeli esemény, intrika jelenik meg benne. Színre lép Essex, a királynő kegyence, Cecil, az államtitkár, Francis Bacon, a tudós és koronaügyész, valamint a Shakespeare nagy alakjait játszó Richard Burbage színész és Benjamin Jonson, az író.

A Galambos Péter rendezésében látható előadás zeneszerzője Melis László. Az I. Erzsébetet játszó Udvaros Dorottya és a Shakespeare-t alakító Rátóti Zoltán és Kelemen József mellett a darabban Kovács Zsolt, Schlanger András, Hüse Csaba, Gyuricza István, Fándly Csaba, Váncsa Gábor és Szvetnyik Kata szerepel.