Előfizetés

CBA ellen tüntettek a Nagykovácsiak

A polgármester szeretettel köszöntötte a CBA-áruház felépítése ellen szombaton tüntető nagykovácsi civileket, de sajnos nem személyesen, csak egy papírlapon - írja a Népszabadság .

Ellenállással fogadtak a helyiek egy Nagykovácsi közepére tervezett CBA-bevásárlóközpontot. A falu közepére egy rétre, a bölcsőde és óvoda mellé telepítendő üzletközpontban az önkormányzat is irodákat kap, tíz éven át havi 800 ezer forintot fizetnek ezért. A nagykovácsi civilek szombaton tüntettek is a projekt ellen, erre többek közt a nagyközségben élő Bencze Ilona színésznő invitálta a polgárokat – számolt be a hvg.hu

A tiltakozó civilek úgy tervezték, hogy a demonstráció végén átadják a polgármesternek azt az 1400 aláírást, amelyet az elmúlt hónapokban gyűjtöttek össze. Nagykovácsiban körülbelül 5200 választópolgár él, a jelenlegi polgármestert 2014-ben nagyjából 1200 szavazattal választották meg.

A teljes cikk itt olvasható!

Erdogan: Képmutató az EU

Publikálás dátuma
2016.05.08. 10:13
FOTÓ: Adam Berry/Getty Images
A Törökországot bíráló európai országok félretették a demokráciát és a szabadságjogokat, amikor területükön bombák kezdtek robbanni - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton a részben kurdok lakta kelet-törökországi Malatya városban.

Beszédében az államfő az elmúlt fél év európai merényleteire, a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokra utalt. Erdogan már pénteki beszédében is hangsúlyozta, hogy az Európai Unió túlzottan megengedően bánt a Törökországban terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szimpatizánsaival, amikor engedte, hogy azok a demokrácia nevében tiltakozva sátrat verjenek az Európai Parlament brüsszeli épületénél.

A török elnök szerint az unió képmutatóan viselkedik akkor, amikor arra kéri Ankarát, hogy a török állampolgárok schengeni vízummentessége érdekében enyhítsen terrorizmusellenes törvényén, amely szerintük túl tágan értelmezi a terrorista fogalmát.

Mint szombaton fogalmazott: először távolítsák el ők a terroristák sátrait az Európai Parlament elől. Erdogan már pénteken hangsúlyozta: nem változtatja meg a törvényt, hiszen országát terrorszervezetek fenyegetik. Kijelentette: "sajnálom, de akkor külön utakon járunk, mi a mienkén, az EU is a sajátján." 

A politikus arra is kitért, hogy a muzulmán államok felnéznek Törökországra, amiért az így dacol a világgal.

Az Európai Bizottság szerint Törökországnak az Ahmet Davutoglu török miniszterelnök által március 18-án aláírt, a menekültválság megoldását célzó szerződés 72 feltételéből még 5-öt teljesítenie kell ahhoz, hogy a török állampolgárok vízummentesen utazhassanak a schengeni övezet országaiba.

Erdogan korábban arra is figyelmeztette az EU-t, hogy Ankara elállhat a megállapodástól, ha az unió nem tartja be ígéreteit.

Davutoglu csütörtökön jelentette be, hogy távozik a kormányfői posztról. Megfigyelők szerint ezzel nő Erdogan hatalma, aki már korábban is éles kritikával illette Európát és sokkal keményebb tárgyalópartnernek ígérkezik, mivel kevésbé elkötelezett Törökországnak az Európai Unióhoz való csatlakozása ügyében.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szombaton a dél-törökországi Antalyában szólal fel. Rosszallását fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió országai közül többen, valamint az Európai Parlamentben is szeretnék eltávolítani a terrorszervezetek listájáról a PKK-t. Szintén kifogásolta, hogy schengeni vízummentességet élvez számos olyan ország, amely még csak nem is jelölt uniós tagságra. Cavusoglu kettős mércének nevezte az Európai Unió Törökországgal szemben mutatott viselkedését. A külügyminiszter szerint országának nincsenek elmaradásai, pont hogy túlteljesített.

Guam - Clinton nyerte a demokrata jelölőgyűlést

Hillary Clinton volt külügyminiszter nyerte meg Bernie Sanders vermonti szenátor előtt szombaton a Guam szigetén tartott demokrata jelölőgyűlést, alig pár nappal Sanderstől elszenvedett indianai veresége után. 

A Csendes-óceán nyugati térségében fekvő szigeten mindössze hét delegátusról döntöttek, s a két demokrata elnökjelölt-aspiráns nem is kampányolt személyesen Guamon, ahol előzetes közvélemény-kutatások sem készültek.

A két vetélytárs viszonylag keveset költött itteni reklámra, Clinton elsősorban rádiós reklámidőt vásárolt, Sanders pedig a Pacific Daily News című helyi lapnak adott interjúkat. A vermonti szenátor az egyik interjúban azt ígérte, hogy amennyiben őt választják az Egyesült Államok elnökévé, okvetlenül ellátogat a többezer kilométerre fekvő Guamra.

Guam a Mariana-szigetvilág része és az Egyesült Államok külső területe, alig 549 négyzetkilométeres nagyságú.

A demokraták esélyes elnökjelöltje, Hillary Clinton 60 százalékos támogatottsággal nyerte a jelölőgyűlést, Bernie Sandersre a választók 40 százaléka voksolt. Clinton ebben a térségben a korábban tartott előválasztások és jelölőgyűlések mindegyikét megnyerte: övé lett a győzelem Amerikai Szamoán és az Északi-Mariana-szigeteken egyaránt. 

A következő előválasztás kedden lesz Nyugat-Virginiában. Ebben a Washingtonhoz közel eső, elsősorban a bányászatból élő szövetségi államban a demokraták és a republikánusok egyaránt előválasztást tartanak. A demokraták vetélkedésében a közvélemény-kutatások itt Bernie Sanders győzelmét jósolják.