Ha sztrájkoltok, tb-ellátás sincs - Megfélemlítik a tanárokat

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ)felszólítja a Magyar Államkincstár vezetőjét, vonja vissza tájékoztató levelét, amelyben arról értesítette az érintetteket, hogy a pedagógussztrájk napjára a társadalombiztosítási ellátásuk szünetelt.

Mendrey Lászó  közleményében rámutat: a tb-ellátás nem függeszthető fel a sztrájk idejére, utólag ez még csak nem is értelmezhető, s talán még jogsértő is. A szakszervezeti vezető szerint az április végi keltezésű levél egy dologra alkalmas: a megfélemlítésre. A PDSZ visszautasítja az ilyen és ehhez hasonló törekvéseket - közölte a szakszervezeti vezető, aki kitért arra is, hogy a bejelentett változások szembe mennek követeléseikkel, ellenkeznek az európai törekvésekkel, és a közoktatás szereplőinek elemi érdekeivel.

Mint írta, előre borítékolható egy újabb elégedetlenségi hullám, és nem zárható ki a nyomásgyakorlás eszközei közül akár a több napos sztrájk sem.Szerző

Ők pályáznak a gyilkossággal gyanúsított fideszes helyére

Kilenc jelölt indul a június 5-ére kitűzött időközi önkormányzati képviselő-választáson Dunaújvárosban, a voksolást azért kell megtartani, mert a 4. számú egyéni választókerületben lemondás miatt megüresedett a mandátum.

Az ajánlások leadási határideje hétfő volt, azóta a helyi választási bizottság döntött a szavazólapon szereplő jelöltek sorrendjéről is, amely a következő: Orha Zoltán (független), Gebei Bálint (független), Selyem József (MSZP), Balogh Péter (Magyar Munkáspárt), Barta Endre (Jobbik), Huszti Zsolt (DK), Pappné Grabant Ilona (PM), Harsányi Péter (SZDP), Lassingleitner Fruzsina (Fidesz).

A helyi választási bizottság március 4-én döntött arról, hogy június 5-én lesz az időközi önkormányzati választás Dunaújvárosban. A dunaújvárosi önkormányzat előzőleg arról tájékoztatott, hogy lemondott a gyilkossággal gyanúsított Gál Roland (Fidesz-KDNP) képviselő. Korábban Dunaújváros közgyűlése valamennyi bizottsági tagságából, tanácsnoki és felügyelőbizottsági tisztségéből visszahívta a képviselőt.

Betonba öntve találták meg az áldozatot
A rendőrség februárban vette őrizetbe, és emberölési ügyben gyanúsítottként hallgatta ki Gál Rolandot, Dunaújváros fideszes önkormányzati képviselőjét. A 41 éves áldozatot 2013. május 1-én dunaföldvári otthonában bántalmazták, a férfi belehalt sérüléseibe. Eltűnését 2013. május 4-én jelentette be testvére. A holttestet idén februárban egy romos épületnél zajlott  többórás kutatás után találták meg, állítólag elásva és bebetonozva. Gált lakásán vették őrizetbe, felesége és kisgyermeke mellől bilincsben vitték el a rendőrök.

Szerző

Iványi Gábort kizárták - A fideszesek a DK jelöltjét kipontozták

Publikálás dátuma
2016.05.05. 13:00
Fotó: Népszava, Tóth Gergő
Iványi Gábort kizárták, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületet pedig kipontozták az Európai Polgár Díjra esélyes magyar jelöltek közül a Fidesz európai parlamenti képviselői - írja a Népszabadság.  Így az a ritka helyzet állhat elő, hogy az elismerésre csak egypárti, fideszes kiválasztottak kapnak esélyt az Európai Parlamentben (EP). Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök ebben nem lát kifogásolnivalót.

„Ostoba politikai propagandának” nevezte a Népszabadságnak nyilatkozó Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője a Fidesz delegációjának eljárását, amellyel megakadályozták, hogy a magyar baloldal jelöltjei felkerüljenek az Európai Polgár Díj idei várományosai közé.

Az EP minden évben azokat az európaiakat részesíti az elismerésben, akik „kivételes elkötelezettségükről tesznek tanúbizonyságot az európai együttműködés terén”. A díjazottakra a képviselő-testület tagjai tehetnek javaslatot, közülük minden nemzeti delegáció végül öt rangsorolt jelöltet terjeszthet fel a díj odaítéléséről döntő parlamenti kuratóriumnak.

Ebben az évben a fideszesek öt, a szocialisták két jelöltet állítottak, míg a Zöld frakció magyar tagjai nem éltek a lehetőséggel. A delegációk tagjaiból álló zsűri pontozással döntötte el az idei rangsort, amelyre a baloldal által felterjesztett Iványi Gábor, illetve a Menedék Egyesület nem tudott felkerülni.

A szocialista Szanyi Tibor által javasolt Iványit a Fidesz arra hivatkozva zárta ki a mezőnyből, hogy országgyűlési képviselőként korábban politikai tevékenységet folytatott, és ezt tiltják a szabályok. Csakhogy az Oltalom Karitatív Egyesület elnökét emberbaráti, és nem választott képviselőként folytatott tevékenységéért díjazták volna a szocialisták. Pelczné Gáll Ildikó, az EP alelnöke a Népszabadságnak azt mondta, hogy a korábban általuk javasolt Surján László jelölését épp ilyen okokból utasította el a végleges döntést meghozó kuratórium. 

Iványi felhívással fordult a kormányhoz
Mint korábban megírtuk Iványi Gábor felhívással fordult a kormányhoz a a menekültekkel szembeni emberségesebb bánásmódért. Irgalmatlanság és embertelenség bűnét követi el a magyar kormány, ha továbbra is fenntartja azt a helyzetet, melyben a Magyarország déli határátkelőinél regisztrálásra váró menekülteket, felnőtteket és gyermekeket tartja - írta a felhívásában a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke.

A DK-s Molnár Csaba által felterjesztett Menedék Egyesületnek az lett a veszte, hogy működése nem tükrözte a fideszes zsűri meggyőződését, miszerint a menekülteket a hazájukhoz lehető legközelebb eső biztonságos helyen kell segíteni.

A teljes cikket itt olvashatják.

Szerző