Előfizetés

Múzeumot kap az MMA

A Forster Központtól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n át a Magyar Művészeti Akadémiához (MMA) kerülhet a Magyar Építészeti Múzeum - tudta meg a HVG. 

Minderről egy várhatóan a napokban napvilágot látó kormánydöntés rendelkezik. A döntés nem előzmény nélküli, az MMA-t vezető Fekete Györgyöt régóta foglalkoztatja a múzeum, tagja volt annak a szakmai bizottságnak, amely a Liget projekt részeként előkészítette a múzeum építészeti kiírását, illetve kidolgozta a szakmai programot. A kiállítóhely nélküli múzeum gyűjteménye 264 polcfolyóméter kéziratot, 20 ezer darab fotónegatívot, 34 polcfolyóméter archív épületfotót, 280 polcfolyóméter építészeti szakkönyvet, és a magyar építészet legfontosabb részét lefedő sok ezer darabot számláló tervtárat tartalmaz.

GKI: a fővárosi lakáspiacon nőtt az optimizmus, vidéken kevésbé

Tovább javultak a fővárosi lakáspiaci várakozások a GKI Gazdaságkutató Zrt. áprilisi felmérése szerint, Kelet-Magyarországon ugyanakkor stagnáló, Nyugat-Magyarországon pedig kissé romló piaci helyzetet várnak a következő egy évben az ingatlanos vállalkozások.

Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója a szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a lakásvásárlási és építési lakossági várakozások kissé tovább erősödtek a januári felmérés óta. Bár 4 százalékkal kevesebben lettek azok, akik biztosan lakást vennének vagy építenének a következő egy évben, ugyanakkor az ezt valószínűsítők köre 22 százalékkal nőtt, vélhetően a lakáspolitikai intézkedéscsomag miatt.

A teljes ingatlanpiaci várakozásokat jelző GKI-MGYOSZ fővárosi, illetve magyarországi index értéke egyaránt 2-2 ponttal nőtt az előző negyedévihez képest, a fővárosi szám 41 negyedéve, az egész országra vonatkozó index pedig 37 negyedéve nem állt ilyen magasan.

Katari befektető száll be a Kopaszi gát fejlesztésébe

Publikálás dátuma
2016.05.04. 12:01
Így örül Garancsi a Videoton stadionjában, van is minek - FOTÓ: NÉPSZAVA
Katari befektető csatlakozik a Kopaszi gát fejlesztési projektjéhez tulajdonostársként - közölte a budapesti ingatlanfejlesztést végrehajtó Property Market Kft - adja hírül az MTI. Mint a Népszava is megírta, tavaly december utolsó napjaiban derült ki: Garancsi cége, a Market-csoport mintegy 50 hektáron kezd ingatlanfejlesztésbe a Kopaszi-gáton.

A tájékoztatás szerint a katari hátterű Constellation Hotels Holdings Ltd. Luxemburgban bejegyzett társaság, tevékenységi köre főként kereskedelmi ingatlanok és hotelek hosszú távú befektetésére, valamint fejlesztésére terjed ki. A Constellation portfoliójában számos ötcsillagos szálloda és irodaépület található európai nagyvárosokban, illetve az Egyesült Államokban - írták. A Duna-parton, a XI. kerületben megvalósuló projekt során a jelenleg és a továbbiakban is parkként működő Kopaszi gát területe egy modern iroda- és lakóövezettel bővül. A Market Csoporthoz tartozó Property Market 2015-ös megalakulása óta dolgozik az ingatlanfejlesztés részleteinek kidolgozásán, amellyel kapcsolatban májusban további információkat közöl majd - jelezte az MTI által közreadott közleményében a Property Market.

Garancsi István a közbeszerzések új sztárja: tavaly a Videoton FC labdarúgócsapat tulajdonosának cégei szakították a legtöbbet a közbeszerzési pályázatokon - írta lapunk az Átlátszó toplistája alapján még januárban a Garancsi lett a legény a gáton c. cikkben. A Videoton FC labdarúgó-csapat tulajdonosához és a Magyar Természetjáró Szövetség elnökéhez, azaz Garancsi Istvánhoz, Orbán Viktor "kötélbarátjához" köthető cégek toronymagasan nyerték a múlt évet. Fő cégének, a Market Építő Zrt.-nek csaknem nettó 40,8 milliárd forint megrendelés jutott. Garancsi szinte mindent vitt a múlt évben, a szóban forgó vállalkozásai csak önállóan nyertek közbeszerzéseket, és összesen 46,5 milliárd forint értékű közpénzes megbízást kaptak.

Tavaly december utolsó napjaiban derült ki: Garancsi cége, a Market-csoport mintegy 50 hektáron kezd ingatlanfejlesztésbe a Kopaszi-gáton, a Válasz.hu pedig kiderítette: a száz százalékban állami tulajdonú, a Külgazdasági és Külügyminisztérium által felügyelt Eximbank nem csak Andy Vajnát segítette hozzá a TV2-höz, hanem Garancsi Istvánt is a Kopaszi-gát megszerzéséhez, méghozzá egy 16 milliárd forintos hitellel. Ráadásul a hatalmas összegű beruházáshoz akár a kormány által most, pontosabban az elmúlt hetekben sietve "összegründolt", s folyamatosan változó Családi Otthonteremtési Programnak (CSOK) is van némi köze.