Előfizetés

Hadházy: feleslegesen költötték a milliárdokat a Klikre

Tízmilliárd forintot költöttek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ „Köznevelés az iskolában" nevű hatékonyságjavító projektjére, mindezt teljesen feleslegesen – számol be Hadházy Ákos tájékoztatásáról az Origo. Az LMP korrupcióügyi szóvivője hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést fontolgat. 

Az uniós pénzből megvalósuló programban 22 millió forintot költöttek a vezetők képzésére, ahol az egyik témakör „az ügyfél definiálása” volt. A kormány szándékai szerint a Klik hamarosan megszűnik, tehát mire véget ért a szervezetfejlesztés, megszűnik a szervezet is. Tízmilliárd forintból tízezer hátrányos helyzetű diák kaphatott volna egymillió forintos ösztöndíjat, vagy százezer diák százezer forintos ösztöndíjat – mondta az LMP-s Hadházy Ákos a heti rendszerességgel megtartott Korrupcióinfóján azzal kapcsolatban, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központban 2013 és 2015 között tízmilliárd forintot költöttek a hatékonyság növelésére.

Hadházy szerint az uniós forrást jórészt értelmetlenül költötték el, a szervezetben rejlő lehetőségek kiaknázására, módszertani és szervezeti felépítéssel kapcsolatos fejlesztések javítására, a munka hatékonyságának növelésére. Mindezekkel kapcsolatban a politikus a Klik mellett az érintett minisztérium felelősségét is felvetette. Ismertetése szerint kétszer 30 millió forintot fordítottak ellenőrzési, valamint kontrollingkoncepció készíttetésére.

A teljes cikk itt olvasható. 

Metrófelújítás - Az elsődleges alternatíva a buszos pótlás

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV szerint a 3-as metró felújításakor az elsődleges alternatíva a buszos pótlás, minden egyéb közlekedési mód csak ennek csekély kiegészítéseként jöhet számításba. 

A két közlekedési társaság közleményében azt írta, a 3-as metró utasforgalmának 60 százalékát, a kapacitás 45 százalékát tudják buszokkal pótolni, ennél nagyobb, a metró nyomvonalát követő felszíni pótlóbuszos kapacitás nem biztosítható. Emiatt mindenképpen szükség van más eljutási lehetőségek biztosítása is, ez alternatív útvonalakon közlekedő tehermentesítő járatok szervezésével, illetve meglévő járatok sűrítésével, vonaluk meghosszabbításával érhető el.

Ennek szervezése a BKK és a BKV tájékoztatása szerint már folyamatban van, vizsgálják egyebek mellett a 12-es villamos vonalának meghosszabbítását a Lehel térig, valamint az 1-es, a 2-es, a 4-es, a 6-os és a 14-es villamosok sűrűbb indítását, de egyeztetnek arról is, hogy a városon belüli nagyvasúti hálózatot hogyan használják fel.

A társaságok hangsúlyozták, hogy a kerékpáros pótlás csak szezonális jellegű lehet, ráadásul a napi félmilliós utasforgalom mellett ez pusztán elhanyagolható részt vehet át. Hozzátették: a városnak elég sok kerékpárt kellene vásárolnia.

Teljesen nem lehet elkerülni a kisebb kényelmetlenségeket, de a BKK mindent megtesz azért, hogy a metrópótlás a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza majd a fővárosban közlekedőknek - olvasható a közleményben.

BM: újra megtámadták a kormányzati portált!

Az áprilisihoz hasonló túlterheléses támadást érte a kormany.hu portált - közölte a Belügyminisztérium.

A BM közleménye szerint kedden, az esti órákban a kormany.hu-t több hullámban és több mint hat órán keresztül "külföldi gépekről módszeres támadás érte". Az intézkedéseknek és az alkalmazott védelmi rendszereknek köszönhetően a portál elérhetősége helyreállt, azonban nem sokkal ezelőtt újabb támadás kezdődött.

A BM közlése szerint a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje az állam működését biztosító informatikai rendszereket. Az érintett kormányzati szervek - a legmagasabb szintű biztonsági eljárásoknak eleget téve - felkészültek a további támadások kivédésére.

A közleményben felidézik: a támadások több tekintetben hasonlítottak az április 1-jén tapasztaltakhoz. Akkor szintén több hullámban, ezres nagyságrendben érte támadás külföldi szerverekről a kormányzati informatikai hálózatot.