Előfizetés

Alapítvány Fülöp Márton emlékére

Tehetséges fiatalok széleskörű támogatását szolgálja a Fülöp Márton, tavaly novemberben elhunyt volt válogatott labdarúgókapus emlékére létrejövő és az ő nevét viselő alapítvány - a kuratóriumi tagok szerdai bejelentése szerint.

Az alapítvány budapesti sajtótájékoztatójának kezdetén a résztvevők megemlékeztek a futballistáról, aki kedden lett volna 33 éves. Fülöp Márton édesapja, Fülöp Ferenc korábbi kiváló labdarúgó elmondása szerint az alapítvány - amelynek bejegyzése folyamatban van - három fő célt szolgál. "Egyrészt azokból a javakból, amit Marci a jövő generációjának szánt, szeretnénk segíteni a fiatalok, konkrétan a tehetséges labdarúgókapusok tanulását, sportolását. Ösztöndíjat biztosítanánk számukra, illetve olyan eseményeket szerveznénk, ahol megmutathatják a tudásukat." - mondta.

Hozzátette: a másik terület az egészségügy, mivel daganatos betegségben szenvedők támogatásával is foglalkozik majd az alapítvány. A harmadik profil az oktatás, ami kőbányai általános és középiskolák segítésében, táborok szervezésében, tanulmányi versenyek rendezésében, oktatási segédeszközök beszerzésében nyilvánul majd meg.

A Fülöp Márton Alapítvány a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) és Balatonfüred önkormányzatával együttműködésben idén június 27. és július 1. között hagyományteremtő jelleggel kapustábort rendez 15-16 éves labdarúgók számára Balatonarácson. Mint elhangzott: a térítésmentes táborban neves kapusedzők foglalkoznak majd a fiatalokkal.

Fülöp Ferenc bejelentette a Fülöp Márton Kapusdíj létrehozását is, amit minden bajnoki szezon után egy - korábbi, és jelenleg is aktív kapusokból álló - szakmai bizottság ítél oda annak a játékosnak, aki az év legnagyobb védését mutatta be az NB I-ben. Az elismeréssel pénzdíjazás és Illyés Antal szobrászművész kisplasztikája jár majd. A díjat már idén, a Hivatásos Labdarúgó Szervezetének (HLSZ) május végén sorra kerülő gáláján is átadják.

Az alapítvány kuratóriumának négy tagja között Fülöp Ferencen kívül ott lesz Király Gábor és Juhász Roland válogatott labdarúgó, valamint Horváth Gábor, a HLSZ főtitkára. A sajtótájékoztatón Király felelevenítette, hogy kiváló szakmai és baráti kapcsolatban volt Fülöp Mártonnal, akinek "hozzáállását, mentalitását méltóképpen viheti tovább a nevét viselő alapítvány." Juhász Roland arról beszélt, hogy Fülöp Mártont gyerekkora óta ismerte: "Sokan kételkedtek benne fiatalon, de én láttam, mennyit és hogyan dolgozik. Már akkoriban példakép volt, mert felismerte, hogy a tanulás legalább olyan fontos, mint a sport."

Fülöp Márton hosszan tartó, súlyos betegségben hunyt el tavaly novemberben. A kapus 1992-ben a BVSC-ben kezdte pályafutását, majd 1995-ben átkerült az MTK-ba, ott mutatkozott be a felnőttek között. 2004-ben az angol Tottenham Hotspurhöz szerződött, ezt követően a Chesterfield, a Coventry City, a Sunderland, a Leicester City, a Stoke City, a Manchester City, az Ipswich Town, a West Bromwich Albion, később pedig a görög Aszterasz Tripolisz csapatában is szerepelt. A magyar válogatottban 2005 és 2011 között 24 alkalommal védett.

Büntetőeljárás indult a bírót fellökő szurkolóval szemben

Garázdaság miatt indított nyomozást a rendőrség azzal a veszprémi szurkolóval szemben, aki a Vardar Szkopje elleni kézilabda Bajnokok Ligája-negyeddöntő hajrájában meglökte az egyik játékvezetőt - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség közleményében az áll, hogy a 41 éves tapolcai B. Z.-vel szemben szabadlábon hagyása mellett garázdaság bűntett elkövetése miatt indult büntetőeljárás, a férfi kihallgatása során elismerte a cselekmény elkövetését. A veszprémi kézilabdaklub hétfőn a honlapján azt közölte: eljárást kezdeményeztek a sportrendezvény megzavarása miatt, és "amint a rendőrség és a mérkőzés szervezője által vezetett eljárások véget érnek, az elkövető ellen a jogszabályban meghatározott maximális, négyéves kitiltás fog érvénybe lépni minden hazai, általuk szervezett sportrendezvényről".

A veszprémi szurkoló a szombati, 30-30-as döntetlennel záruló Vardar Szkopje elleni találkozó hajrájában a játékvezetőt a nézőtérről a pályára benyúlva meglökte, emiatt a bíró egyensúlyát vesztette, majd elesett. Az MVM Veszprém az idegenbeli 29-26-os győzelme révén a hazai döntetlen ellenére összesítésben három góllal, 59-56-ra megnyerte a párharcot, így az egymást követő harmadik évben bejutott a BL négyes döntőjébe.

A veszprémiek ellenfele az elődöntőben a háromszoros győztes német THW Kiel lesz. A másik ágon a lengyel Kielce és a francia Paris Saint-Germain csap össze. Az elődöntőket május 28-án, szombaton, míg a helyosztókat másnap rendezik Kölnben.

BKV-ügy: Az igazság odaát van

Publikálás dátuma
2016.05.04. 08:20

Valaki megrágalmazhatta Josef K.-t, mert noha semmi rosszat sem tett, egy reggel letartóztatták. (Franz Kafka: A per)

A BKV-per, vagy ha úgy jobban tetszik, a Hagyó-ügy egyike azoknak az eseménysorozatoknak, amelyeknek komoly szerepük volt a Fidesz hatalomra kerülésében. Ily módon a politika és az igazságszolgáltatás szempontjai teljesen összekeveredtek, s ma még, jogerős ítéletek nélkül, különösen nehéz szétbontani, mi miért történt. A perben Kafka szereplőjéről már az első mondatban kiderül, hogy „semmi rosszat nem tett”, mégis elkapta az igazságszolgáltatás gépezete és feldarálta.(...) Akár ártatlan, akár bűnös valaki, alapvető joga, hogy a bíróság tisztességes eljárás során döntsön sorsáról, s ne engedjen a politikai nyomásgyakorlásnak, de még a közvélemény sokszor megalapozatlan, propaganda eszközökkel befolyásolt, érzelmektől vezérelt véleményének se. Az is jól látszik, hogy a 2009 nyarán, talán nem is teljesen véletlenül, kirobbant ügy kifejezetten kapóra jött a hatalomra készülő, akkor még ellenzéki Fidesznek. Komoly erőket fektettek abba, hogy a BKV-ügy szereplőin keresztül bizonyítsák az akkori hatalmi elit korrupt voltát. Ráadásul a szocialisták ma már nehezen áttekinthető belháborúja következtében viszonylag könnyű prédának számítottak az akkor eljárás alá vont elsősorban fővárosi vezetők és cégvezetők. Az is elég világosan látszik ma már, hogy a rendőrségen vagy éppen az ügyészségen akadtak olyanok, akik úgy érezték, érdemes az ügy mielőbbi alapos „felgöngyölítésével” kisebb-nagyobb szolgálatokat tenni a következő hatalomnak. (...) S tudjuk, a jutalom sem maradt el többeknél. (...)