Elhalasztották az EU-Ukrajna csúcsot

Szeptemberre halasztották az európai uniós tagállamok és Ukrajna állam- és kormányfőinek május 19-re tervezett csúcstalálkozóját - közölte az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács szerdán.

A testület közleménye szerint az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetői, valamint Petro Porosenko ukrán elnök abban állapodtak meg, hogy átütemezik a kétoldalú csúcstalálkozójukat szeptemberre, de pontos dátumot nem határoztak meg. Arról később, de mindenképpen még a június 28-29-én tartandó EU-csúcs előtt dönteni fognak - áll a közleményben. Egy neve elhallgatását kérő uniós forrás arról tájékoztatott, hogy az EU-ukrán csúcstalálkozóig az új ukrán kormány tovább dolgozhat a reformtörekvéseket célzó kötelezettségvállalásainak végrehajtásán. A későbbi találkozóig befejeződhet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelprogramjának felülvizsgálata, valamint megtörténhet az EU-ukrán társulási megállapodás ideiglenes alkalmazásának újraértékelése is - tette hozzá.

Szerző
Témák
ukrán válság

Leállított rakétastart - Megszólalt Putyin

Műszaki okokból egy nappal elhalasztották az orosz Vosztocsnij űrrepülőtér szerda hajnalra tervezett első rakétastartját.

Az indítás folyamatát az utolsó percben állították le, majd a repülésirányító központban elhangzott az indítóállás alapállapotba helyezésére vonatkozó utasítás. A TASZSZ állami hírügynökség úgy értesült, hogy a hordozórakéta irányító rendszerének egyik olyan műszerében jelzett meghibásodást az automatikus biztonsági rendszer, amely a hajtómű be- és kikapcsolását, illetve a rakétafokozatok leválasztását végzi. A szakemberek a telemetriai (nagy távolságú adattovábbítási) rendszer ellenőrzését végzik, hogy megállapítsák, melyik konkrét csomópontról lehet szó, és hogy téves volt-e a jelzés. Ha nem az volt, meg fogják vizsgálni a műszer cseréjének lehetőségét.

Az indítás hosszú távú elhalasztásáról egyelőre nem történt bejelentés, az újabb startot csütörtökön, közép-európai idő szerint hajnali 4 óra 1 percre tűzték ki. Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a fellövésre Vosztocsnijba érkezett, mindaddig a helyszínen marad, amíg a műszaki hiba okát nem tisztázzák.

Putyin a felbocsátás átütemezését vizsgáló állami bizottság szerdai ülésén Vosztocsnijban hangsúlyozta, hogy időszerű választ kell adni a rakétaiparban fellépő zavarokra. "Oroszország továbbra is vezető helyen áll a felbocsátások számát tekintve. Ez jó, de az rossz, hogy számos zavar fordul elő, és erre időszerűen kell reagálni" - mondta.

Szavai szerint le kell vonni a tanulságokat, ha a zavarok hanyagság miatt keletkeznek. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy új technikai eszközök elsajátításakor történhetnek ilyen esetek, és támogatni kell mindazokat, akik a nehézségek leküzdésén fáradoznak. Mint mondta, a vosztocsniji űrállomás építésére vonatkozó terveket egészében véve betartották. Elismerte, hogy a projekt megvalósítása nem volt egyszerű feladat.

Oroszország új, távol-keleti űrrepülőterét, a Vosztocsnijt egy Szojuz-2.1a rakéta felbocsátásával készülnek felavatni. A rakéta Volga típusú manőverező fokozata három, egyetemi diákok és kutatók által konstruált műholdat (SamSat-218D "nanoszputnyik", Mihajlo Lomonoszov, Aiszt-2D) állít majd Föld körüli pályára.

A következő felbocsátást viszont csak 2017-re tervezik, mert az Amúr térségében létrehozott űrállomás "munka-üzemmódba" állításához még további munkálatokat kell elvégezni. Igor Komarov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat vezérigazgatója korábban a világ legmodernebb űrközpontjának nevezte a Vosztocsnijt, hozzátéve, hogy kapacitásainak kereskedelmi értékesítése 2018-tól kezdődhet majd meg. Abban az évben 5, a továbbiakban pedig 8-10 felbocsátással számolnak évente.

A mintegy 700 négyzetkilométeren elterülő objektumot Oroszország fő polgári űrkikötőjének szánják, általa csökkentve a kazahsztáni Bajkonurtól való függőséget. A Vosztocsnijból felbocsátott rakéták kezdeti repülési pályája nem halad át sem sűrűn lakott orosz, sem más országokhoz tartozó területek fölött, és a leváló hajtóműfokozatok darabjai is szinte lakatlan orosz területekre, illetve nemzetközi vizekbe hullnak majd vissza.

Az első startot eredetileg 2015 végére tervezték, az űrhajósok első felbocsátását pedig 2018-ra, de az építési munkálatok elhúzódtak, és Putyin elnök az átütemezés mellett döntött. Embert szállító űrhajó a tervek szerint 2023 után száll majd fel először Vosztocsnijból.

Szerző

Kizárták a szociáldemokrata párt elnökét

Kizárta a Szociáldemokrata Pártból (PSD) Valeriu Zgoneát, a román képviselőház elnökét a PSD végrehajtó bizottsága szerdán, arra hivatkozva, hogy a - pártjában ügyvezető elnöki tisztséget betöltő - házelnök nyilatkozatai kárt okoztak a PSD megítélésének.

Zgonea volt a PSD egyetlen vezetője, aki a nyilvánosság előtt Liviu Dragnea pártelnök lemondását szorgalmazta, miután a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező párt elnökét pénteken jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy - a 2012-es, az akkori jobboldali Traian Basescu elnök leváltása ügyében kiírt népszavazásról szóló - korrupciós perben. 

Dragneát választási csalás megszervezésében és befolyással való üzérkedésben találták bűnösnek, miután bebizonyosodott, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Basescu akkori államfő leváltását eredményezte volna.

Tavaly a PSD országos tanácsa határozatba iktatta, hogy megfosztják tisztségeiktől a párt korrupcióval vádolt politikusait, ám a PSD szerint Dragnea nem követett el korrupciós bűncselekményt. A párt mélységesen igazságtalannak tartja a bíróság döntését, mert szerintük a 2012-ben főtitkári tisztséget betöltő Dragnea "nem tett egyebet, mint ami minden kampányfőnök dolga: mozgósította a választókat".

Miután a PSD már pénteken testületileg felsorakozott korrupcióért elítélt elnöke mögött, Dragnea bejelentette, az elmarasztaló ítélet ellenére nem mond le a pártelnökségről, mert "nem hagyhatja cserben" a PSD-t az önkormányzati választások hajrájában. Csak Zgonea, a PSD ügyvezető elnöke vélekedett úgy, hogy egy felelős politikai vezetőnek ilyen helyzetben vissza kellene lépnie, mert a pártot és annak több ezer jelöltjét nem szabad egyetlen ember miatt sebezhetővé tenni. A végrehajtó bizottság szerdai ülésén a PSD határozatba foglalta, hogy a párt elnöke nem sértette meg a párt feddhetetlenségi szabályait, egy másik határozatban pedig megfosztották párttagságától a párt ügyvezető elnökét.

A PSD végrehajtó bizottsága egyhangúlag hozott döntésével megvonta politikai támogatását is Zgoneától, és arról is határozott, hogy kezdeményezni fogja leváltását a román képviselőház éléről. Zgonea közölte, hogy nem fog önszántából megválni a házelnöki széktől. A román képviselőház legközelebb a jövő héten, az ortodox húsvét után ül össze.

Szerző