Előfizetés

Újraszámolná a voksokat a kormánypárt

A Szerb Haladó Párt (SNS) azt kérte, számolják újra a vasárnapi szerb parlamenti választáson leadott szavazatokat, és hogy betekintést nyerhessen a teljes választási anyagba, mindezt egy nappal azután, hogy az ellenzék megalakította a saját csoportját a választási anyag elemzésére – írta a Vajdaság Ma portálja.

Aleksandar Vučić, az SNS elnöke megerősítette, hogy pártja át fogja nézni a teljes választási anyagot, és elismételte, hogy szerintük a szavazóhelyek bezárása után furcsa dolgok történtek. A haladók azt is közölték, hogy pártjuk újonnan létrehozott, jogászokból álló csoportja már hivatalos kérelemmel fordult az illetékes intézményekhez a szavazatok újraszámlálását illetően.

Az SNS szerint alapos a gyanú, hogy egyes politikai pártok és csoportok szándékosan sértették meg a választási folyamatot, nyomást gyakorolva a lakosokra és az illetékes intézményekre, törvényellenes és megengedhetetlen munkát végezve.

A közlemény kitér arra is, hogy a haladók semmilyen formában nem fogják megengedni a választópolgárok akaratának megmásítását.

Az ellenzéki pártok vezetői, Sanda Rašković Ivić, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke, Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke, Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke, Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke, Saša Radulović, az Elég volt mozgalom elnöke és Boško Obradović, a Dveri első embere, már korábban összeültek, s jogi csapatot alakítottak, amely majd megvizsgálja a választási anyagot. A választások napján pedig a választási bizottság épületébe vonultak, hogy "felügyeljék" a szavazatszámlálás tisztaságát. Vučić azt is furcsának tartja, hogy miután az ellenzéki politikusok megjelentek a RIK épületében, számukra kedvező eredmények születtek, és átlépték a parlamenti küszöböt.

Előrehozott választás lesz Spanyolországban

Véglegesen eldőlt, hogy Spanyolországban nem sikerült kormányt alakítani, ezért előrehozott választást kell kiírni, miután az utolsó, hétfőn és kedden megtartott egyeztetéseket sem koronázta siker. VI. Fülöp király bejelentette, júniusban szólítják az urnákhoz a választókat az idő előtti voksolásra. Az indoklás szerint egyik politikai erő sem szerzett a kabinet életre hívásához elegendő többséget a törvényhozásban, ezért az uralkodó nem is jelölt hivatalosan senkit sem a miniszterelnöki tisztségre, s ezzel együtt kezdeményezte a parlament feloszlatását. 

Kedden egyébként, még az utolsó pillanatban úgy látszott, mégiscsak lehet esély a megegyezésre, mivel a kis regionális csoportosulás, a Compromis baloldali kormány létrehívására tett javaslatot a szocialisták, a Podemos, valamint az Izquierda Unida részvételével. Estére aztán kiderült, hogy az utolsó kísérlet is kudarcba fulladt, s a szocialisták elnöke, Pedro Sanchez is úgy foglalt állást, elkerülhetetlen az idő előtti voksolás kiírása.

A koalíciós kötélhúzás már több mint négy hónapja zajlott. A december 20-án megrendezett parlamenti választáson ugyan az eddig kormányzó Néppárt szerezte meg a legtöbb voksot, de lemaradt az abszolút többségről. Mivel koalíciós partnerre nm tudott szert tenni, a szocialisták a liberális Ciudadanosszal akartak szövetkezni, ám kormányukat nem lett volna hajlandó kívülről támogatni a Podemos. A kormányt május 2-ig kellett volna életre hívni.

Semmi garancia sincs azonban arra, hogy az előrehozott választás tiszta viszonyokat teremt majd a politikában. Az eddigi felmérések szerint az erőviszonyok nem változnak meg jelentősen.

Komoly bajban a miniszterelnök

Rendkívüli uniós csúcstalálkozó összehívását kezdeményezheti Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, miután egyelőre a várakozásokkal szemben nem született megállapodás a hitelezők és az ország kormánya között az újabb megszorításokról. 

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök Donald Tusknál, az Európai Tanács elnökénél kezdeményezi a rendkívüli csúcs összehívását – közölte a görög média. Egyelőre kérdéses az Európai Unió állam- és kormányfői rendkívüli találkozójának időpontja.

Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti csoport vezetője bejelentette, hogy a tervekkel ellentétben az Eurogroup mégsem tart találkozót csütörtökön, mert további tárgyalásokra van szükség. Az euróövezeti pénzügyminiszterek azt remélték, hogy gyorsan sikerül dűlőre jutni Athénnal a megszorításokról, amely lehetővé tette volna Görögország számára, hogy megkapja a tavaly neki megszavazott harmadik hitelcsomag újabb hitelrészletét.

A görög média nem zárja ki, hogy Ciprasz idő előtti választást irat ki.

Athénban óriási a felháborodás amiatt, hogy a hitelezők, elsődlegesen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ragaszkodnak ahhoz, hogy a már tavaly megbeszélt 5,4 milliárd eurós megszorítás mellett további 3,6 milliárd euróval kell csökkentenie a költségvetési kiadásokat legalábbis abban az esetben, ha az ország 2018-ra nem tudja teljesíteni a GDP-hez viszonyított, adósság nélkül számított elsődleges többletet. Erre pedig nagyon kicsi az esély. A görög kormány szerint erről a kitételről szó sem volt a tavalyi megállapodás során. Athén egy automatikus stabilizációt javasolna, amely szerint ha tíz százalékkal térnének el a kitűzött céltól, akkor ennyivel kellene csökkenteni a költségeket. Ezt azonban a hitelezők utasítják el.

A helyzet mindenesetre nem reménytelen, mert az 5,4 milliárdos megszorításról sikerült megállapodni. Ez a csomag egyebek mellett adóemeléseket, illetve nyugdíjcsökkentéseket tartalmaz. Az is növelheti a későbbi megegyezés esélyét, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter megértőnek látszott Görögország nehézségeivel kapcsolatban. Ugyanakkor Ciprasz sincs könnyű helyzetben, mert a Szirizán belüli 53-as platform közölte, semmilyen további megszorítást sem hajlandó megszavazni.