Támadható okostelefonok

Publikálás dátuma
2016.04.25. 07:15
Az Apple harcol a készülékek rendszerének titkosításáért, de egyelőre nem áll nyerésre FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
A titkosítás ellenére bele lehet hallgatni az okostelefonokon zajló beszélgetésekbe. Aggasztó, hogy adatot nem csak a hatóság, hanem magánszemélyek is szerezhetnek bárki telefonjáról. Ez utóbbi a szakemberek szerint általában kivédhető, a felhasználóknak csupán néhány biztonsági intézkedést kell tenniük.

Hiába titkosítják a legtöbb okoseszközt, az azokon folytatott beszélgetéseket bárki lehallgathatja, vagy rögzítheti a hálózatok sebezhetősége miatt. Emiatt nem csak az androidos rendszerrel rendelkező készüléktulajdonosok aggódhatnak, egy jól képzett hacker ugyanis a zárt szoftverrel rendelkező iPhone-okat is képes feltörni - számolt be a hírről a hvg.hu. Mindez annak ellenére így van, hogy az Apple (az iPhone gyártója, a világ legnagyobb hardvergyártó cége) még az FBI-jal is harcot vív készülékei rendszerének titkosításáért.

Az amerikai hatóság és a gigavállalat között hosszú ideje zajlik szakmai és közéleti vita. Ennek oka egy tavalyelőtti kaliforniai terrortámadás, amiben összesen 14 ember halt meg, köztük a merénylők. Mint kiderült, a három elkövető közül az egyik tagja volt az Iszlám Állam terrorszervezetnek. Az FBI ezért az elkövetők iPhone-jairól információt próbált szerezni, hogy kiderüljön, kikkel osztották meg a támadás tervét, s hol tartózkodtak ismerőseik az incidens előtt és után. Az Apple tiltakozása miatt az FBI-nak külső szakértőket kellett bevonnia, akik feltörték a telefonok rendszerét - mondta lapunknak Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő, aki szerint az ilyen módszerrel nyert adatok sosem lehetnek egyedüliek és kizárólagosak egy nyomozásnál. A hatóságok próbálnak minél hatékonyabban információhoz jutni, ez azonban állandó feszültséget eredményez a gyártókkal.

A szakember kiemelte, számolni kell a magánúton történő lehallgatásokkal is. Hogy ez hazánkban számottevő probléma lenne, arról nem tud, szerinte ennek semmilyen előzménye nem ismert. - A múltban nem fordultak elő nagy port kavart lehallgatási ügyek, különleges esetek - fűzte hozzá. A jelenség szerinte mégsem ismeretlen, a családokban, párkapcsolatokban gyakran előfordul. Emellett a munkaadók is élnek ilyen módszerekkel, ezek legtöbbször jogi útra is terelődnek.

A szakember szerint ezek a támadások kivédhetők, amennyiben a felhasználók eszközeiket elég tudatosan használják. A telefonokat mindig lássuk el PIN-kóddal, alkalmazzunk rendszerfeloldó kódokat, és ügyeljünk rá, hogy az soha ne kerüljön illetéktelenek kezébe - tanácsolja Krasznay. Emellett nem árt használni különböző vírusirtó programokat, amelyek jó eséllyel szűrik ki az eszközökre települt kémprogramokat.

Ha a biztonsági intézkedések ellenére mégis azt érzékeli valaki, hogy beszélgetései alatt nincs teljesül egyedül (ennek leggyakoribb jele például az ismeretlen programok megjelenése a letöltött alkalmazások között), úgy érdemes a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, vagy a rendőrséghez fordulni segítségért.

Magyar program parancsol megálljt a lehallgatóknak
A lehallgatások megelőzésére a közelmúltban több megoldás is született. A 2014-ben, magyarok által kifejlesztett Secfone is ezek közé tartozik. A biztonsági rendszer lényegét egy háromszintű biztonsági pajzs jelenti, ennek leglátványosabb eleme egy Németországban gyártott mikrochip. Ezt a microSD-kártyákba építve lehet a telefonban elhelyezni, amitől azok gyakorlatilag számítógéppé válnak. Saját maga generálja azokat a kulcsokat, amelyeket a beszédhívások, üzenetek vagy egyéb internetes forgalom titkosításához használ a telefonra feltelepített alkalmazás. A bejövő hívások és adatok esetében a dekódolást is ez a lapka végzi. A titkosítás lényegét jelentő kulcsok soha nincsenek a lapkán kívül, azok nemhogy az internetre, de még a telefon memóriájába sem kerülnek bele. A kártya elektronikája viszont annyira érzékeny, hogy ha valaki megpróbálná ellopni belőle a kulcsokat, azonnal tönkremegy. Éppen ezért a biztonsági eszköz ára magas, jelenleg 90 ezer forintért vásárolható meg a Secfone oldalán.

Szerző

A fák irtása miatt aggódik az ombudsman

Publikálás dátuma
2016.04.25. 07:13
Ez a "mészárlás" még a Dagály strandnál történt tavaly májusban - Fotó: Vajda József, Népszava
Állásfoglalást adott ki Szabó Marcell, a Jövő Nemzedékek szószólója az Orczy-kertben tervezett, összesen 145 fa kivágásával járó átépítés ügyében - számolt be a hvg.hu. 

A zöldombudsman szerint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások (Liget-projekt, és a Ludovika Campuson a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építése) engedélyezésének napi gyakorlata igazolja a szabályozással kapcsolatban korábban megfogalmazott természetvédelmi aggályokat. "Az Alaptörvény ugyan a természet védelmét jelentősen felértékeli, kimondva, hogy a természeti erőforrások védelme, fenntartása és megőrzése az állam és mindenki kötelezettsége, de a jog alacsonyabb szintjén olyan változásokra került sor, amelyek előidézik a természeti értékek jóvátehetetlen elpusztításának kockázatát" - írja. A tiltakozó mozgalmakról úgy gondolja, mivel a fellebbezés alapintézménye a valóságban nemigen működik, így a civil szervezeteknek nem maradt más lehetősége, mint hogy a végrehajtást polgári engedetlenségi akciókkal késleltessék. Ezzel lehetőséget adva a fellebbezőknek, hogy élhessenek ezen jogukkal.

Szabó ennek megoldására párbeszédet sürget a hatóságok, a beruházók és a társadalmi szervezetek között. Szükség esetén hajlandó közvetítő szerepet is vállalni. Emellett a konfliktusok eszkalálódásának elkerülése, a szakmai és társadalmi szempontból egyaránt megnyugtató eljárásrend kidolgozása érdekében javasolja a jogi szabályozás újragondolását.

Az ombudsman véleményét Erőss Gábor, a PM helyi képviselője is üdvözölte, aki blogján számolt be arról, hogy bejelentést tett a fakivágás terve miatt a rendőrségen. A képviselő emellett szeretné elérni azt is, hogy az Orczy-kert átépítési tervei nyilvánosságra kerüljenek.

Szerző

Pokornihoz fordult Ujhelyi

Nem hallgathatnak tovább a jó érzésű Fidesz-szavazók, észre kell venniük, hogy a nemzet kirablásával együtt őket is meglopják - írta szokásos heti nyílt levelében Ujhelyi István.

 Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője emlékeztetett Pokorni Zoltán egykori Fidesz-elnök hat évvel ezelőtti szavaira, miszerint: "azon múlik a következő kormány sikere, hogy a sajátjait illetően is kemény tud-e lenni (.) egy teljesen új világot kell kezdeni, s az elsőnek, aki belenyúl a pénztárba, annak le fogjuk vágni a kezét, ezt kell nagyon világossá tenni". "Tisztelt Pokorni úr: ha nincs is ideje a "kézlevágásnak", de régóta ideje van a mértéktelen és szégyenletes lopás megakadályozásának" – fogalmazott Ujhelyi.

Szerző
Témák
Pokorni Ujhelyi