Előfizetés

Nehéz kihívások előtt Aleksandar Vucic

Alacsony részvétel mellett rendezték meg a tegnapi szerbiai parlamenti, illetve tartományi választást. Délután 4 óráig mindössze 39,6 százalék adta le szavazatát, ami valamivel magasabb ugyan, mint 2012-ben és 2014-ben, de így is tükrözi a szerb választók apátiáját.

Becslések szerint a végleges részvétel 55 százalékos lehet. Az előzetes eredményeket ma hozzák nyilvánosságra. Az utolsó közlések szerint a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) földcsuszamlásszerű győzelmet arat, s 50 százalék feletti eredményt ér el, ami a mandátumok visszaosztása után kétharmados többségre is elég lehet. Második helyre a szerb szocialisták futhatnak be 12 százalékkal, harmadikra pedig a Vojislav Seselj által fémjelzett ultranacionalisták, legalább 8 százalékkal. Az SNS várható nagyarányú győzelme nem feltétlenül a párt kivételes népszerűségére vezethető vissza, hanem arra, hogy a szerb polgárok nagy része bízik Aleksandar Vucic miniszterelnökben,

A voksolás után nehéz időszakra számíthat Vucic, akinek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásainak megfelelően fel kell gyorsítania a gazdasági reformokat, s be kell zárnia a veszteséges vállalatokat. Emellett liberalizálnia kell a gazdaságot is. A szerb miniszterelnöknek ezért számos tiltakozó megmozdulással kell majd szembenéznie.

Las Vegas mozgatja a fiatalok fantáziáját

Publikálás dátuma
2016.04.25. 07:18
Fotó: Ethan Miller/Getty Images
A Középsuli internetes sorozat képzeletben a Balatonnál is messzebb viszi a nézőket. A különleges földrajzórák keretében olyan mesés tájakat mutat be, mint Hawaii, Dubai vagy éppen Las Vegas. A gyerekek imádnak mindent, ami buli, csillogás és izgalom.

A legújabb epizódban a világ legizgalmasabb szállodáit és a sivatagi város minden attrakcióját megismerhették a sorozat osztályának diákjai a szokásos rendhagyó földrajzórán. Las Vegas messze van ugyan, de nemcsak szóban, hanem képekben is elmerülhettek a gyerekek a korlátlan fantázia világában. Az Eiffel toronytól a Piramisokon át Thaiföld tengerpartjáig itt minden megtalálható. Ráadásul sokkal szebb és fényesebb kivitelben, mint az eredeti. Mindenki el tudta képzelni magát a Mirage szálloda recepcióján. A tóból kiemelkedő művulkán, mely minden este negyedóránként hatalmas füst és tűz kíséretében kitör, minden bizonnyal jobban leköti a diákokat, mint a deriválás. Ráadásul a vulkán tüzét eloltja egy csendes vízesés.

A lányok persze felkapták a fejüket az állandóan működő kápolnák láttán, ahol bárki bármikor örök hűséget esküdhet párjának. Tizenhat évesen amúgy sem szól másról az élet, mint a szerelemről. Ráadásul, ha már romantika, akkor abban Las Vegas verhetetlen. A Venetian Hotelben, hamisítatlan olasz hangulat vár, ahol a mesterséges csatornákon akár gondolázhatunk is. Persze, arra nagyon vigyáztak a tervezők, hogy a laguna víze kristálytiszta legyen, ami az igazi Velencében elképzelhetetlen. A városra sokan azt mondják, hogy giccses, mégis ez az a hely, ahol a sok-sok érdekes és giccses épület már olyan szintet képvisel, hogy már elviselhető, sőt stílusos. Ebben nem volt vita a középiskolások között.

Kapcsolódó
Jótékonykodnak a tinisztárok

Valódi hotelcsillagok

Egységes minőség és színvonal a szállodákban, hogy ne érhessen senkit csalódás a szálláshely kiválasztása után. Ez a célja most induló kampányában a Hotelstars védjegyrendszert Magyarországon is működtető Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének.

Magyarország 2009-ben csatlakozott a Hotelstars nemzetközi szállodaminősítő rendszerhez és 2012 óta nálunk is csak az így minősített szállodák használhatják a csillagmegjelölést kategóriájuk feltüntetésére. A hivatalos Hotelstars csillagok garantálják a vendégek elvárásainak megfelelő, nemzetközileg egységes színvonalat és minőséget – hangzott el azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a Hotelstars által minősített hazai online adatbázist. A hotelcsillagok.hu kifejezetten a szálláshelyet kereső közönség számára készült. A minősített szállodák közötti böngészéshez nincs szükség sem regisztrációra, sem különleges idegenforgalmi ismeretekre.

Niklai Ákos, a kampányt kezdeményező Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta, az így megszerzett védjegy mindenkinek egyértelmű előnyöket nyújt. A szállodáknak egységes nemzetközi színvonalat és ezáltal, nagyobb forgalmat, a vendégeket pedig megvédi a hamis ígéretek okozta csalódásoktól. „A szálloda szövetség eddigi legfontosabb programja a minőségről szól” – fogalmazott Niklai Ákos. „Alapító tagjai vagyunk az egységes európai szállodai minősítő rendszernek, amihez már 16 európai ország 28 ezer szállodája csatlakozott, de hatalmas az érdeklődés iránta Európán kívülről is.”

A cél a vendégek megfelelő tájékoztatása, a szálláshelyek egységes kritériumok alapján történő besorolása által. Az így elnyert nemzeti tanúsító védjegyet – táblát – a szálloda három évig használhatja. A hazai szállodai kapacitás 60 százaléka minősített, ami megegyezik a német vagy az osztrák arányokkal. Aki vállalja a megmérettetést, 270 komoly kritériumnak kell megfelelnie a csillagokért. A bírálók helyszíni próbákon is ellenőrzik a nemzetközi sztenderd elvárásait az 1-5 csillagos minősítés kiadásához. Tisztaság, higiénia, alváskomfort, karbantartottság és rengeteg egyéb szempont alapján dönt a bizottság.

A most induló kampány arca, Görög Zita elmondta, az emberek nagyon sokat költenek nyaralásra, ami komoly döntés. Egy ilyen oldal hatalmas előnyt jelent nemcsak a turistáknak, hanem a szállásadóknak is. A most induló oldal segítségével mindenki maga ellenőrizheti, hogy egy szálloda jogtiszta csillagokkal rendelkezik-e. Az oldal követői a Facebookon heti rendszerességgel izgalmas kvízkérdések megválaszolásával nyerhetnek értékes nyereményeket is. A kampányt a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatja.