A nyílt utcán vágták el a torkát egy egyetemi tanárnak

Feltehetően muszlim szélsőségesek végeztek szombaton egy egyetemi oktatóval Banglades északi-keleti részén - adja hírül az ATV.

Az egyetemen angol nyelvet tanító férfit 2-3 motoros vette körbe az utcán, egy buszmegállóban. Támadói machetékkel estek neki, és elvágták a torkát. Az elmúlt években megszaporodtak a hasonló támadások jellemzően valamelyik vallási kisebbséghez tartozó vagy vállaltan ateista, liberális értelmiségiek, újságírók, bloggerek ellen. Az elkövetők rendszerint vallási fanatikusok, akik áldozataikat eretneknek tekintik. A hatóságok azt gyanítják, hogy most is erről van szó.

Szerző

Virágzik a titánbuzogány a londoni Kew Gardensben

Publikálás dátuma
2016.04.23. 07:40

Ritka eseményt csodálhatnak meg a látogatók a londoni Kew Gardens egyik melegházában. Kinyílt a titánbuzogány, más nevén az óriás kontyvirág (latinul Amorphophallus titanum), a világ egyik leghatalmasabb, s egyben legkellemetlenebb illatú virága. 

A csodálatos alakú, de elriasztóan büdös szagot árasztó virág a 3 méteres magasságot, 70 kilogrammos súlyt is elérheti, alig egy-két nap alatt elvirágzik. A titánbuzogány az indonéziai Szumátra szigetének őserdeiben honos, a helyi lakosok sokáig emberevő virágnak tartották. A világon elsőként a Kew Gardens botanikus kertben sikerült meghonosítani, 1889-ben virágzott ott először.

Szerző

Egyelőre nem bővül a NATO

Publikálás dátuma
2016.04.23. 07:38
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Nincs lehetőség a NATO további bővítésére egyelőre, mert Moszkva attól tart, hogy ezáltal az Észak-atlanti Szövetség destabilizálhatja Oroszországot, közölte tegnap az Egyesült Államok NATO-nagykövete egy londoni biztonsági főrumon. Douglad Lute hozzátette, hogy ez nyilván kiábrándulást jelent Grúzia és egyes balkáni országok számára. 

A Reuters beszámolója szerint az amerikai nagykövet úgy értékelte a kialakult helyzetet, hogy jelenleg a NATO a hidegháború végére jellemző helyzettel áll szemben és nem kívánja erősíteni az orosz félelmeket. Oroszország biztonságpolitikai stratégiai szerepe jelentős, ez pedig fékezi a NATO további bővítését, Lute értékelése szerint még legalább 6 vagy 7 esztendeig.

Az utóbbi időben több Oroszországhoz közeli ország vált NATO-taggá. 2009-ben Horvátország és Albánia, 2015 decemberében meghívást kapott Montenegró is, Macedónia és Bosznia is jelölt. Moszkva azonban elsősorban a két volt szovjet tagállam, Grúzia és Ukrajna NATO-csatlakozását ellenzi. Ez a kérdés valamint az ukrán válságban való orosz szerepvállalás a feszült NATO-orosz viszony legfőbb oka.

A napokban, közel két éves szünet után ülésező NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű találkozóját követően Jens Stoltenberg NATO-főtitkát (képünkön) leszögezte: "Komoly nézeteltérések vannak a NATO és Oroszország között, ezen a mai tárgyalás sem változtatott".

Szerző