Előfizetés

Gercsák Szabina bronzérmes

A 70 kilogrammos Gercsák Szabina bronzérmet nyert pénteken az olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon, Kazanyban.

Az ifjúsági olimpiai és junior világbajnok dzsúdós a harmadik helyért kiírt mérkőzésen a címvédő Kim Pollinggal csapott össze. A találkozó csupán 54 másodpercig tartott, de korántsem a holland papírforma-győzelme miatt: a 19 éves miskolci versenyző - akit az európai szövetség honlapja "szupertehetségnek" nevezett - előbb jukót érően vitte földre az előző három Eb-t megnyerő ellenfelét, majd nem sokkal később nemes egyszerűséggel lecsavarta őt, és mivel a meglepett Polling a hátára esett, a mérkőzésvezető ippont jelzett.

"Nem volt taktikám a világranglista-vezető ellen, én csak dzsúdózni próbáltam, és sikerült is egy szép ippont dobnom" - értékelt a magyar bronzérmes boldogan lihegve. "Egy kis hiba becsúszott a negyeddöntőben, de így is elég sok pontot szereztem. Van még két verseny a kvalifikációból, egyelőre nem stresszelem magam a riói olimpiával" - tette hozzá Gercsák, aki Csernoviczki Éva csütörtöki ezüstje után a magyar küldöttség második érmét szerezte a tatárföldi Eb-n.
Edzője, Flórusz János elégedetten nyilatkozott tanítványa teljesítményéről az MTI-nek:

"A közelmúltbeli derékproblémái után Szabina remekül dolgozott, kár volt a negyeddöntőben azért a bírói bakiért. Az elődöntőben bármi lehetett volna. Szerintem mostantól tartani fognak tőle a felnőtt mezőnyben is. Meglátjuk, mennyire viszi Szabinát előre ez a 160 pont a ranglistán, illetve hogy mire képes a hátralévő versenyeken. Még egy érem kellene."

Éles Liget-viták Zuglóban

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.04.22. 21:04
Kéz a kézben a Ligetért: középen Tóth Csaba, tőle jobbra Kunhalmi Ágnes és Karácsony Gergely FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Értetlenül áll a zuglói képviselő-testület csütörtöki döntése előtt Karácsony Gergely PM-es polgármester, aki megvétózta a Liget-projektet feltételekkel támogató határozatot. A szocialista Tóth Csaba ugyanakkor visszautasította a vádat, miszerint a kormánypárttal nagykoalíciót alkottak a beruházás megvalósítása érdekében. 

Értetlenül áll a zuglói képviselő-testület csütörtök esti döntése előtt Karácsony Gergely. A testület többsége, egyfajta nagykoalícióban úgy döntött, feltételekkel támogatja a Liget-projekt megvalósítását. Zugló PM-es polgármesterének az ellen nincs kifogása, hogy a kerület kövesse a beruházást, a tájépítészeti tervpályázatot is közvetlenül figyelik, de a kampányban a szocialistákkal közösen hirdetett elveket pártja nem fogja felrúgni. Minderről Karácsony beszélt a Népszavának. Facebook-oldalára pedig azt írta: "Nem találom a szavakat". Emlékeztetett, az MSZP-vel a kampányban arra szövetkeztek, hogy közösen megvédik a Városligetet. Bejelentette, megvétózta a döntést és úgy fogalmazott: "Én ehhez nem adom az arcomat, én ehhez nem adom a nevemet, én nem fogok más szervet csinálni a számból".

A testületi határozatból kiderül, a "nagykoalíciós" támogatást a közterület-rehabilitációs programhoz, az Egressy tér és a Pillangó park, valamint az Olof Palme ház felújításához, térfigyelő kamerák kihelyezéséhez kötötték.

A szocialisták kerületi frakcióvezetője erre azt válaszolta, nem ő választott maga mellé fideszes alpolgármestert, hanem Karácsony Gergely. Szerinte ha Zuglóban valaki összejátszik a kormánypárttal, az a polgármester. Tóth Csaba - aki országgyűlési képviselő is - így reagált arra a vádra, hogy csütörtökön helyi nagykoalíciót alkottak a kormánypárttal a Liget Budapest projekt megvalósítása érdekében. A politikus a Népszavának arról beszélt, a sokat támadott beruházást jelenlegi formájában az MSZP nem támogatja, ezt mindig el is mondják. Most sem ehhez adták a nevüket. Véleménye szerint a csütörtökön többséggel elfogadott határozatában a képviselő-testület pusztán a polgármestert hatalmazta fel arra, hogy tárgyaljon a Városliget Zrt.-vel, amit eddig nem tett meg. Azt akarják ugyanis elérni, hogy a Városliget ügyében végre tekintsék partnernek a zuglói és a fővárosi embereket és beleszólhassanak abba, milyen lesz a közpark. Változtatni akarnak a jelenlegi terven, de ehhez kevés, ha fához láncolják magukat. A szocialisták tiltakozásai, parlamenti felszólalásai hozzájárultak, hogy módosult a Liget projekt - fogalmazott. Tóth nem bánja, hogy politikai vihart kerekedett az ügy kapcsán, mert most még többen odafigyelnek arra, ami a Városligetben történik.

Az MSZP álláspontja nem változott, továbbra is elutasítják, hogy a Ligetet beépítsék. Ebben a fővárosi szocialisták éppen úgy egyetértenek, mint az országos vezetés - fogalmazott a Népszavának Kunhalmi Ágnes. Azt viszont elvárják, hogy a közparkot tegyék rendbe. A kerületi MSZP zöldfelület-bővítő módosító programot nyújtott be, és nem lépett el a korábbi álláspontjukról - állította az ellenzéki párt budapesti elnöke. Emlékeztetett, Karácsony népszavazási kezdeményezését is támogatták, sőt kampányoltak amellett. Kunhalmi szerint a helyi szocialisták csütörtökön is csupán azt szavazták meg a fideszes indítványban, hogy a polgármester tárgyaljon az ügyben a a Városliget Zrt.-vel. Az előterjesztés nem arról szól, hogy a kerület támogatja a kormány elképzelését - figyelmeztetett.

Úgy tudjuk, Kunhalmi kötelezni akarta a frakciót, hogy három napon belül tegye egyértelművé az álláspontját. Ám mert Tóth közös nyilatkozatot adott ki a Fővárosi Közgyűlésben ülő Horváth Csabával, a budapesti elnök ezt korrekcióként elfogadta. A közlemény szerint nincs olyan politikai ok, amely indokolná a Fidesszel való együttműködést a Városliget tönkretételében. A zuglói képviselők csak többet akarnak tudni a Városliget jövőjéről. "A cél az érdemi párbeszéd kikényszerítése, ezen keresztül pedig a Városliget tönkretételének megakadályozása."

A civilek a Greenpeace-szel vasárnap délután 3 órára demonstrációt hirdettek a Petőfi Csarnok melletti nagy tisztásra. A résztvevők hatalmas élőképben fogják megjeleníteni a ligetvédők jelvényen is terjedő emblémáját, amely egyszerre formáz lombos fát és ökölbe szorított kezet.

Készüljön B-tervvel! - Újabb taxisdemonstráció béníthatja meg a belvárost

Taxisdemonstráció béníthatja meg a jövő héten Budapest belvárosát – értesült a Népszabadság. Kedden akár ezer taxis is demonstrálhat a fővárosban azért, hogy végre történjen valami az Uber és más, illegálisan működő személyszállítási applikációk ügyével. Az egység most nagyobb, mint korábban, ezúttal a nagy taxiscégek sem tiltják meg a hozzájuk tartozó sofőrök részvételét. 

A terveik szerint kedden reggel nyolckor a Hősök terén gyülekeznének a sofőrök, majd innen a Széchenyi térre hajtanának a Belügyminisztérium épülete elé. Ismereteink szerint az akció délután 2-3 óra között érne véget, a rendőrségi engedélyeket már meg is kérték a szervezők.

A forgalomlassító felvonulás hatása durvább lehet, mint a korábban. A Népszabadság több forrása szerint ugyanis régen látott egységesség alakult ki a piaci szereplők között. A demonstrációról egy csütörtök esti megbeszéléseken egyeztetett az összes fuvarszervező képviselője és a taxis érdekvédelmi szervezetek.