Veszély! - Több tonna növényvédőszert loptak el

Publikálás dátuma
2016.04.21. 17:46
Illusztráció/Thinkstock
Három tonnányi vegyszert loptak el egy orosházi mezőgazdasági vállalkozás telephelyéről, a részvénytársaság vezetője az elkövetők elfogása érdekében egymillió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrség honlapján azt írta, április 10-én vagy 11-én ismeretlen tettesek rovarölő- és gombaölőszereket, illetve egyéb növényvédőszereket loptak el az orosházi Orosfarm Zrt. vegyszerraktárából. Dominkó Sándor, a cég igazgatóságának elnöke elmondta: a tettesek több mint tízmillió forint kárt okoztak a cégnek. A szereket a tavaszi növényvédelmi munkákra használták volna fel - tette hozzá. Dominkó Sándor nettó egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki olyan információt hoz a rendőrség tudomására, amelynek alapján az elkövetők azonosíthatók. Az Orosfarm Zrt. 2700 hektáron termeszt egyebek mellett őszi búzát, kukoricát, napraforgót, zöldborsót és mákot.

Szerző

Karddal fenyegettek egy nőt Borsodban

Karddal fenyegetett meg Ózd farkaslyuki városrészében egy asszonyt négy ember, hogy írja alá lakása adásvételi szerződését. Az elkövetőket elfogták, a bíróság kettőjüket előzetes letartóztatásba helyezte - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Dobi Tamás elmondta: a három férfi és egy nő még februárban ment be egy farkaslyuki ingatlanba és megfenyegették a házigazdát, hogy írja alá lakása adásvételi szerződését. A támadók egyike karddal a kezében, a sértett haját rángatva kényszerítette a nőt, mindeközben a férfi társai fenyegetően léptek fel az asszonnyal szemben, aki az erőszaknak engedve és kiskorú gyermekeit védve aláírta a papírt. A rendőrök áprilisban fogták el a gyanúsítottakat, zsarolás és magánlaksértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást ellenük.

Szerző

Halálra verte ájult élettársát a dühöngő férfi

Jogerősen tizenhatról tizennégy év fegyházra enyhítette a Győri Ítélőtábla csütörtökön annak a nagyesztergári férfinak a büntetését, aki 2014 őszén részegen órákon át bántalmazta szintén ittas élettársát. A nő belehalt sérüléseibe. 

A táblabíróság megváltoztatta a Veszprémi Törvényszék 2015 decemberében meghozott elsőfokú ítéletében szereplő minősítést, amely így - a különös kegyetlenséggel kitétel elhagyásával - védekezésre képtelen ember ellen elkövetett emberölésre módosult. A vádirat szerint az 56 éves férfi 2013-ban került közelebbi kapcsolatba a nővel. Az asszony 2014 tavaszán élettársa barátjával is létesített szexuális kapcsolatot, amit a férfi mindkettejüknek megbocsátott. 

A vádlott 2014. augusztus 30-án bántalmazta élettársát, aki ezután felkereste a férfi barátját, hogy nála tölthesse a hétvégét. Szeptember elsején sokat ittak. A vádlott aznap este szintén ittas volt, amikor a házhoz ment, és az asszonyt kereste. Verte az ablakon a redőnyt, majd a férfit az ajtóhoz hívta, háromszor arcon ütötte és félresodorta. A barát az udvari faházba menekült, a vádlott pedig a lakásban ütlegelni kezdte a nőt. 

A sértett súlyos fokú alkoholos befolyásoltsága miatt kábultan feküdt az ágyon, és emiatt képtelen volt védekezni. A vádlott feldúltságában lemeztelenítette és mintegy három órán keresztül bántalmazta a nőt, mintegy hetven külsérelmi nyomot okozott a testén. A vádlott barátja hajnali két óra körül visszament a házba, ahol előbb dulakodtak, majd együtt italoztak. Amikor a nő feljajdult a szobában, a vádlott közölte, hogy visz neki is a borból. Ekkor a házigazda ismét a faházba menekült. A vádlott később hazament. A nő a bántalmazás következtében elvesztette eszméletét, majd meghalt. 

Zólyomi Csilla bíró indoklása szerint mivel az orvosszakértők megállapítása szerint egy sérülés sem volt önmagában halálos erejű, nem helytálló az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék különös kegyetlenség minősítése. A táblabíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerő vallomását, ezért a büntetési tétel kiszabásánál a középmértéket alkalmazta.

Szerző