Plágium? Wikipédiából is másolt a Századvég

Publikálás dátuma
2016.04.21. 12:13
FOTÓ: Vajda József/Népszava
A kormánynak 4 milliárd forintért készített Századvég-elemzésekben bár gondoltak figyeltek arra, hogy ne keveredhessenek plágiumbotrányba, azért a 28 ezer oldalas dokumentumcsomagban vannak gyanús elemek. A VS szúrta ki, hogy a kormányközeli cég előszeretettel használta a Wikipédiát, vagy egyszerűen csak az Internet címszót, mint forrást, és jó pár szöveg erősen hasonlított más tanulmányok mondataira.

Egy 2014 májusában leadott Ifjúságkutatások Magyarországon című zárótanulmány nagymértékben támaszkodik a Bauer Béla és Szabó Andrea által szerkesztett, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet gondozásában megjelent Arctalan (?) nemzedék című tanulmánykötetben megjelent, Bauer Béla, Németh Adél és Szabó Andrea által írt Adalékok a magyar ifjúságkutatás történetéhez című írásra, lényegében annak egy helyenként átszerkesztett és néhány mondattal kibővített másolata - írja a portál, majd példát is hoztak az átszerkesztett, vagy csak meghúzott mondatokra.

Volt, amit szó szerint vettek át

A szövegben voltak olyan részek is, amelyek nem tartalmaztak ennyi változtatást, az Adalékok a magyar ifjúságkutatás történetéhez című írásból például szó szerint vettek át bizonyos szakaszokat, de a forrás végül nem is jelent meg a bibliográfiában.

Wikipédia, mint forrás

A MÁV-csoport szervezeti stratégiája című nemzetközi összehasonlító tanulmányban azt szúrta ki a VS, hogy az írók nagyrészt a Wikipédia angol és magyar nyelvű szócikkeire támaszkodnak. AIndia és Magyarország együttműködésének jövőképe című tanácsadási elemzés pedig úgy zárul a bibliográfiában: egyéb internet: wikipedia, incredibleindia.com, turizmus.com. Ezeket a forrásokat használta tehát a 4 milliárdért elemzést készítő cég a tanulmányaiban.

Szerző

A Klik helyretette a sztrájkolókat

Publikálás dátuma
2016.04.21. 12:11
Fotó: Molnár Ádám
Pótolni kell a szerdai országos pedagógussztrájk miatt elmaradt órák tananyagát és a diákok hiányzását igazolni kell - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) csütörtökön.

A közleményben azt írták, hogy a központ által fenntartott intézmények közalkalmazottjai közül országosan tízből ketten vettek részt a sztrájkban.

Kiemelték, hogy a sztrájk idején hiányzó tanulók távollétét igazolni kell az intézmény házirendjében foglaltak szerint.
Az intézmény felelőssége, hogy a gondjaira bízott gyermekek, tanulók a tanítási időben hol tartózkodnak, akkor is, ha arra a napra sztrájkot hirdetett egy vagy több szakszervezet - tette hozzá a központ.

A Klik jelezte, a sztrájk miatt elmaradt tanítási nap, óra pótlását az intézményvezető abban az esetben rendelheti el, ha a tananyag átadására másként nincs lehetőség, tekintettel arra, hogy egy esetlegesen más időpontra megszervezett tanítási nap hátrányosan érintheti a tanulók és a szülők, illetve a munkabeszüntetésben részt nem vevő pedagógusok érdekeit.

A sztrájk miatt elmaradt órák tananyagának pótlásáról azonban mindenképp gondoskodni kell - közölték.

Kitértek arra: az intézményfenntartó központ a sztrájkban részt vevők munkabérének levonásánál a jogszabályoknak és a pedagógusok sztrájkbizottságával kötött megállapodásnak megfelelően jár el. Hangsúlyozták, hogy továbbra is tartják magukat a jogszabályokhoz és a megállapodásokhoz.

Szerző

Kósa megfejtette, ki áll a pedagógussztrájk mögött

A Fidesz frakcióvezetője szerint a szerdai sztrájk a pedagógusok körében is nagyjából érdektelenségbe fulladt, 80-85 százalékuk nem vett részt benne. 

Kósa Lajos a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtök reggel azt mondta: a legmeglepőbb kijelentést a Pedagógus Szakszervezet vezetője tette, aki szerint a politikát be kell vinni az iskolába. Hozzátette: ebből mindenki előtt nyilvánvalóvá kellett válni annak, hogy az egész pedagógussztrájk "valós problémák mögé bújva meztelen politikai törekvéseket tartalmaz, ami nem meglepő, hiszen a szakszervezetek igen régen szövetségesei az MSZP-nek". 

A Fidesz frakcióvezetője szerint az utcai kiabálás csak figyelemfelhívásra jó, feltéve, ha csatlakoznak hozzá az emberek, a sztrájk csak fenyegetés lehet. Majd kérdésként vetette fel, hogy vajon kiabálva meg lehet-e egyezni bármiről is, majd válaszolt is rá: nem könnyű.

Szerző