Előfizetés

Visszalépett a fasiszta szimpátiákkal vádolt főpolgármester-jelölt

 Visszalépett a jelöltségtől szerdán Marian Munteanu, a román jobboldal vezető erejének számító Nemzeti Liberális Párt (PNL) fasiszta szimpátiákkal vádolt bukaresti főpolgármester-jelöltje.

Az 1990-es Egyetem-téri kommunista-ellenes tüntetések pártonkívüli vezéralakját, akit egy hete tett meg főpolgármester-jelöltjének a PNL, több civil szervezet ortodox fundamentalista diskurzussal, fasiszta irányultságú eszmék terjesztésével vádolta, ami a PNL tagságát is megosztotta, többen elhatárolódtak tőle, egyes bukaresti kerületi polgármester-jelöltek pedig bejelentették: nem kívánnak Munteanu társaságában mutatkozni a választási kampányban. A PNL vezetése bejelentette a párt miniszterelnök-jelöltjét, Catalin Predoiu fogja megpályázni a román főváros főpolgármesteri tisztségét.

Kiutasították Törökországból az orosz állami hírügynökség helyi vezetőjét

Kiutasították szerdán Törökországból Tural Kerimovot, a Sputnik orosz állami hírügynökség törökországi irodavezetőjét - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Kerimov az éjszakai órákban érkezett az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtérre. Az útlevél-ellenőrzés után a férfit a hatóságok a vizsgálati helyiségbe vezették, ahol megtagadták tőle a Törökországba történő belépést, majd a szükséges ügyintézést követően Kerimovot az Aeroflot orosz állami légitársaság egyik délutáni moszkvai gépével már vissza is küldték hazájába.

A Sputnik értesülése szerint az újságíró sajtóigazolványát és tartózkodási engedélyét a török hatóságok elkobozták. Az orosz hírügynökség nem kapott bővebb felvilágosítást a döntés hátteréről. Kedden ugyanezen a helyszínen a német ARD közszolgálati televízió tudósítóját vették őrizetbe. A hatóságok őt is kiutasították, hivatalos indoklást szintén nem közöltek. Volker Schwenck Kairóból jött és a török-szír határhoz tartott volna, hogy szír menekültekkel beszéljen.

Schwenck a Twitteren azt írta: csak annyit mondtak neki, hogy volt egy feljegyzés róla. Múlt hét pénteken a török hatóságok blokkolták a Sputnik internetes oldalát. A határozat értelmében az orosz hírügynökség 31 nyelven megjelenő aloldalai sem elérhetők Törökországból.

A bíróság még aznap jóváhagyta a döntést, mondván az orosz propaganda méltatja a terrorizmust, erőszakra és bűnözésre ösztönöz, valamint fenyegetést jelent a közrendre és a nemzetbiztonságra. Margarita Simonyan, a Sputnik főszerkesztője, írásos nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy a korlátozást csütörtökön este vezették be, nem sokkal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálatát fejezte ki a török vezetésre vonatkozóan. Putyin úgy fogalmazott: Oroszország Törökországra is barátként tekint, de - Erdoganra utalva - megjegyezte, hogy egyes politikusokkal, akiknek magatartása nem megfelelő, problémái vannak.

Az Európai Parlament (EP) a múlt héten fogadta el Törökországot értékelő éves jelentését, melyben elítélte a szólás- és véleménynyilvánítási szabadsággal kapcsolatban az elmúlt két év során Törökországban történt komoly visszalépést. A képviselők felszólították Ankarát, hogy lépjen fel az újságírók megfélemlítésének minden formájával szemben és vizsgálja ki a velük szemben elkövetett támadásokat és fenyegetéseket. A Sputnik újságírójának kiutasítása, valamint a hírügynökség internetes oldalának blokkolása további feszültséget gerjeszt Moszkva és Ankara kiéleződött viszonyában.

Tavaly november 24-én a török légierő lelőtt egy Szu-24-es típusú orosz vadászbombázót a szíriai-török határon. Az incidens következtében komoly ellentét alakult ki a két ország között. Oroszország egy sor gazdasági szankciót hozott a NATO-tag Törökország ellen.

Nincs megállapodás az egészségügyi dolgozók bérfejlesztéséről

Az egészségügyi államtitkárság és az ágazati érdekképviseletek között pénteken folytatódnak az egészségügyben dolgozók bérfejlesztéséről zajló egyeztetések.

Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár a tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón elmondta, az érdekképviseletek azt szeretnék elérni, hogy még az idén elkezdődjön a béremelés, és az a következő években folytatódjon. Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy fogalmazott, tisztességes ajánlatot kaptak a kormánytól, de akkora az ágazatban a lemaradás, hogy ragaszkodnak ahhoz, hogy már az idén induljon el a bérfejlesztés. Az idei béremelés feltétele a 2016-os költségvetés "megnyitása", az államtitkár közlése szerint a tárgyalásokon a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője nem zárkózott el ettől.