Tarlós István bevonja a Kerékpárosklubot az egyeztetésekbe

A Magyar Kerékpárosklub képviselői szerdán Tarlós István főpolgármesterrel tárgyaltak Budapesten, és bár a másfél órás találkozón nem értettek mindenben egyet, a városvezető megígérte, hogy nem hagyja ki a szervezetet a biciklizést érintő kérdések megvitatásából - közölte a klub a Facebook-oldalán.

A bejegyzés szerint megállapodtak abban, hogy részt vesznek annak a kerékpározással foglalkozó munkacsoportnak a következő ülésén, amely eddig a Magyar Kerékpárosklub nélkül működött. A szervezet tervei szerint részletesen érvelnek majd a biciklis közlekedés fejlesztése mellett, valamint kiemelik az eddigi eredmények pozitív hatásait is. Beszámoltak arról is, hogy a főpolgármesterrel lezajlott találkozón a klub képviselői számos témát érintettek, voltak közös pontok, de olyanok is, amelyekben nem tudták meggyőzni egymást. A buszsávok használatában például nem jutottak közös nevezőre, az oktatás szükségességéről viszont közeledtek az álláspontok - emelték ki, megjegyezve: Tarlós István egy szűk területen elképzelhetőnek tartja a belváros autómentesítését. A Magyar Kerékpárosklub továbbra is szakmai partnerségre törekszik, és képviseli az egyre több, biciklivel közlekedőt, valamint azokat, akik nyitottak, de még nem ültek kerékpárra - olvasható a közleményben.

Szerző

Nem fizet osztalékot a Tigáz

A Tigáz Zrt. tavalyi működési eredménye 3,28 milliárd forint volt az előző évi 5 milliárd forintos működési veszteség után, nettó vesztesége 1,58 milliárd a 2014-es 14,8 milliárd forint veszteséget követően, a társaság a 2015-ös évre sem fizet osztalékot - tájékoztatott a Tigáz szerdán.

A közlemény szerint a kedden megtartott éves rendes közgyűlésen elfogadták a Tigáz Zrt. és a Tigáz csoport éves beszámolóját. A Tigáz csoport tavaly 5,43 milliárd forint működési eredményt ért el az előző évi 7,3 milliárd forintos veszteség után. Nettó eredménye 153 millió forint lett, míg 2014-ben 13,1 milliárd forintos veszteségről számoltak be.

A vállalat 1092 településen látott el földgázelosztói tevékenységet 2015-ben. A fogyasztók létszáma 1 millió 196 ezer volt, mintegy 5 ezerrel több az előző évinél. A Tigáz összesen 1,58 milliárd köbméter földgázt értékesített tavaly - közölték. A közgyűlés arról is határozott, hogy a 2015-ös évre nem fizetnek osztalékot. Korábbi tájékoztatások szerint a Tigáz Zrt. a 2014-es és a 2013-as év után sem fizetett osztalékot.

A Tigáz Zrt. tavaly júniusban jelentette be, hogy egyetemes gázszolgáltatói engedélyének visszavonását kérte a Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH). Ezt azzal indokolták: "a Tigáz döntése része annak a folyamatnak, amelynek célja a társaság üzleti tevékenységét összehangolni a szabályozási környezettel és csökkenteni az üzleti tevékenységét érintő kedvezőtlen hatásokat".

A MEKH 2016. október 1-jei határidővel vonta vissza a gázszolgáltatási engedélyt, a Tigáz mintegy 1,2 millió lakossági földgázfogyasztóját a nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként működő Főgáz veszi át. Az energiahivatal a múlt héten azt közölte, hogy az előre fizető mérővel rendelkező Tigáz-ügyfelek hamarabb átkerülhetnek a Főgázhoz, már áprilisban elkezdődik az előre fizető mérők átállítása és a feltöltőkártyák cseréje. A hagyományos mérővel rendelkező felhasználók átadása október elsejével történik meg.

Idén február 25-én jelentette be a Tigáz, hogy a Magyar Áramszolgáltató (MÁSZ) Kft. veszi át a társaság magyarországi szabadpiaci földgázportfólióját. A tranzakciót követően a Tigáz befejezi szabadpiaci gázkereskedelmi tevékenységét Magyarországon. Az átadás-átvétel csaknem 3000 ügyfelet érint. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) március 1-jén jóváhagyta a február 19-én aláírt megállapodást, a MÁSZ március 31-én átvette a Tigáz szabadpiaci földgázportfólióját.

Szerző
Témák
osztalék TIGÁZ

LMP: rossz irányba tolják a biciklit

Az LMP szerint az iskola nem a kormányt szolgálja, hanem a jövőt, ifjúsági szakszóvivőjük ezért - támogatva a sztrájkoló pedagógusokat - arra szólította fel a kabinetet, hogy bánjon ennek megfelelően az oktatási intézményekkel.

Kanász-Nagy Máté szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a kormány szerinte semmit nem értett meg az elmúlt időszak oktatással kapcsolatos eseményeiből, "továbbra is rossz irányba tolják a biciklit". Példaként fogalmazta meg, hogy a tanárok fellépése ellenére megpróbálják ellehetetleníteni az alapítványi szakképző iskolákat, bekényszerítve azokat az állami fenntartású szakképzési rendszerbe. 

Sérelmezte a szeptembertől szakgimnáziummá átnevezett szakközépiskolák képzéseinek átalakítását is, mondván, a közismereti tárgyak jelentős visszaszorításával megakadályozzák a diákok későbbi szakma- vagy pályamódosítását. Hangsúlyozta: a tananyag leszűkítésével egy szűk gazdasági érdeknek, az oligarchacsoportoknak szolgáltatják ki a fiatalokat. Ehelyett minden tanulónak meg kell adni a felemelkedés lehetőségét és erősíteni kell a tudás alapú társadalmat - hangsúlyozta pártja álláspontját Kanász-Nagy Máté.

Szerző