Előfizetés

"A Fidesz a hibás" - Tóbiás tart a boltzár visszaállításától

Az Országgyűlés vállaljon garanciát arra, hogy három évig érdemben nem módosítja a boltok vasárnapi nyitvatartását - javasolta az MSZP elnök-frakcióvezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóbiás József azt mondta, ha a választók népszavazáson döntöttek volna a vasárnapi boltzár eltörléséről, akkor a módosítás után három évig nem lehetett volna hozzányúlni a törvényhez. Kezdeményezésüket azzal is indokolta, hogy a kormány nem egységes a kérdésben, három miniszter is egyértelművé tette, visszaállítaná a boltzárat. Hozzátette: már benyújtották a parlamentnek "az önként vállalt" hároméves moratóriumot tartalmazó országgyűlési határozati javaslatot.

A pártelnök szerint a Fidesz a hibás a vasárnapi százszázalékos bérpótlék eltörléséért, ezzel büntették a munkavállalókat.  Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke közölte, átfogó módosítást nyújtottak be a munka törvénykönyvéhez, amely a százszázalékos vasárnapi bérpótlék mellett a többi között tartalmazza a heti munkaidő meghatározását, a munkaidőkeret szabályozását, valamint rögzíti, hogy a munkavállaló két vasárnapnál többet nem dolgozhat egy hónapban. Hozzátette: csak akkor lehet ennél többet dolgozni, ha erről a munkavállaló és a munkaadó írásban megállapodik.

Hangsúlyozta, hogy javaslatuk szerint a bérpótlék minden vasárnap dolgozónak járna, nem csupán a kiskereskedelmemben dolgozóknak. Lukács Zoltán szerint ez az intézkedés nagy terhet róna a munkaadókra, ezért azt javasolják, hogy a bérpótlék 50 százalékig legyen csak járulékköteles.

Az alelnök közölte, rögzíteni kell, hogy a napi nyolc óra, heti negyven óra a munkaidő, amitől eltérni csak nagyon indokolt esetben lehet, akkor is úgy, hogy a napi 12 órát nem lépheti túl a munkaidő. Lukács Zoltán elmondta: a munkaidőkeretet a jelenlegi egy év helyett csak fél évre előre lehetne meghatározni. Jelezte, két hónapot adnának arra, hogy az érintettek fel tudjanak készülni a törvénymódosításra.

Ha a Fidesz tenni akar a munkavállalókért, szavazza meg az MSZP törvényjavaslatát! - szólított fel. Az alelnök kitért arra is, hogy a versenyszféra keddi konzultációs fórumán arról akar a kormány tárgyalni, hogy a szombati, 50 százalékos készenléti bérpótlékot töröljék el. Ezt az ellenzéki politikus azzal magyarázta, hogy a MÁV nemrégiben elvesztett egy pert, ami miatt ötmilliárd forintot kellene kifizetnie a munkavállalóinak.

Lásd még: Jól jártak a hétvégén kinyitó boltok - Ilyen volt az első szabad vasárnap

DK: Simonka mondjon le!

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy Simonka György fideszes képviselő fizesse vissza egy hozzá köthető, felszámolás alatt álló vállalkozás tartozásait, és mondjon le mandátumáról.

Varju László, a DK alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján felszólította a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető Tállai Andrást, hogy a tartozást hajtsa be "párttársán". 

A politikus a Blikk hírére hivatkozott. A lap a birtokába került felszámolói pályázat alapján azt írta, hogy a kormánypárti politikus által alapított Magyar Termés Tész Kft.-től, amelyben Simonka Györgynek  11,2 százalékos tulajdonrésze van, az adóhivatal 148 millió forintot követel, az állami szervezetek pedig 670 milliót. A bedőlt cég ezenkívül egymilliárddal tartozik több állami banknak is, miközben vagyonát 872 millió forintra becsülte a felszámoló.

Lásd még: Százmilliókat bukott a fideszes képviselő cége, hiába pénzelték

Százmilliókat bukott a fideszes képviselő cége, hiába "tömték"

Publikálás dátuma
2016.04.18. 15:01
Fotó:Thinkstock
Legalább másfél milliárd forintos adósságot hagy maga után Simonka György fideszes képviselőhöz köthető agrárcég, a Magyar Termés Tész Kft. - tudta meg a Blikk. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy Simonka fizesse vissza a hozzá köthető, felszámolás alatt álló vállalkozás tartozásait, és mondjon le mandátumáról.

Az Adóhivatal 148 millió forintot követel, az állami szervezetek pedig 670 milliót. A bedőlt cég ezenkívül 1 milliárddal tartozik több állami banknak is - írja a Blikk a birtokába került felszámolói pályázat alapján. A cég vagyonát 872 millió forintra becsülte a felszámoló, ennyiért értékesítenék azt a négy ingatlant, valamint gépeket, berendezéseket, amelyek a Magyar Termés Tész Kft. tulajdonában voltak a bedőléskor. Ez pedig azt jelenti, hogy a hitelezők mindenképpen bukni fognak. 

A cég bedőlése több mint furcsa, miután a vállalkozás rengeteg állami és uniós támogatást kapott, az elmúlt évben például 1 milliárd 655 millió forintot. 

Az agrárcéget Simonka György, fideszes országgyűlési képviselő alapította 2007-ben. Amikor 2010-ben képviselő lett, a vállalati ügyeket felesége vitte tovább. Simonkának jelenleg is 11,2 százalékos tulajdonrésze van a cégben. A bulvárlap megkereste a fideszes képviselőt, aki állítása szerint nem tudott arról, hogy cége bedőlt. "A felszámolás bejelentésén megdöbbentem" – válaszolta írásban Simonka.

DK: Simonka mondjon le!
A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy Simonka György fideszes képviselő fizesse vissza a hozzá köthető, felszámolás alatt álló vállalkozás tartozásait, és mondjon le mandátumáról. Varju László, a DK alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján felszólította a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető Tállai Andrást, hogy a tartozást hajtsa be "párttársán".