Ma eldől a brazil elnök sorsa

Ma döntő szavazásra kerül sor a brazil törvényhozásban, amely péntek óta vitázik arról, megindítsák-e az alkotmányos vádemelési eljárást Dilma Rousseff államfő ellen. Az 513 képviselő többsége felszólalt a vitában, s arra számítanak, hogy a vasárnapi szavazáson többségbe kerülnek azok, akik indokoltnak látják az impeachment megindítását. Rousseff szombaton számos honatyával tartott találkozót, hogy támogatókat szerezzen magának a voksolás előtt.

Az elnökasszonyt kevesebb mint másfél éve választották meg második hivatali időre, de a kormányzó Munkáspárt (PT) vezetői szerint az ellenzék nem tudott belenyugodni a vereségbe, s az alkotmányos vádemeléssel valójában „puccsot” hajt végre, célja a baloldali elnök eltávolítása a hatalomból. Rousseffet azzal vádolják, hogy a 2014-es kampányban kormányzata meghamisította az adatokat, hogy leplezze a gazdaság tényleges helyzetét.

A Folha de Sao Paulo című lap számára készült friss felmérés szerint a brazil közvélemény 60 százaléka támogatja az impeachment megindítását.

Brazíliában már nem először vetik be ezt az eszközt, 24 éve Fernando Collor de Mello elnököt távolították el alkotmányos vádemelés nyomán a hatalomból. Ha a képviselőházban kétharmados többséggel megvonják a bizalmat az államfőtől, a szenátusban már egyszerű többség is elegendő ahhoz, hogy meginduljon a per Rousseff ellen. Az államfő Facebook-oldalára feltett videóüzenetben hangoztatta ártatlanságát.

Az impeachment eljárást Michel Temer alelnök, és Eduardo Cunha házelnök egyaránt szorgalmazta. Kettejük közül kerülhet ki az ideiglenes államfő. A dolog szépséghibája, hogy mindkettőjük ellen vizsgálat folyik korrupciós ügyekben, súlyosabb bűnökkel vádolják őket, mind a második hivatali idejét töltő köztársasági elnököt. Dilma Rousseff azonban hiába fellebbezett, a legfelsőbb bíróság nem találta alkotmányellenesnek az impeachment eljárás megindítását.

Szerző

Földrengés volt Ecuadorban is – 41 halottról tudnak

Hatalmas földrengés rázta meg vasárnapra virradóra (helyi idő szerint szombaton este 7 körül) Ecuadort. A 7,8-es erősségű rengés hat tartomány érintett – jelentette be Jorge Glas alelnök a televízióban. 

Szükségállapotot hirdettek Guayas, Manabi, Santo Domingo, Los Rios, Esmeraldas és Galapagos tartományokban. A mentésben 10 ezer katona és 3500 rendőr vesz részt az érintett térségekben. Eddig 41 ember halálát erősítették meg a hatóságok szerint – közölte a CNN, de az áldozatok száma tovább emelkedhet.

A rengés epicentruma Muisne tengerparti várostól 27 kilométernyire dél-keletre volt, több kisebb utórengés követte. A a majd 500 kilométerre fekvő, kétmilliós nagyvárosban, Guayaquilban egy felüljáró összeomlott. Quitóban, a fővárosban is érezték a rengést, a károk mértéke még nem ismert. Ez a legsúlyosabb természeti csapás 1987 óta, akkor ezren vesztették életüket egy 7,2 erősségű földrengésben.

Szerző

Obamának üzent London polgármestere

Boris Johnson, London polgármestere azt üzente Barack Obamának, hogy ne foglaljon állást a brit EU-tagságról rendezendő népszavazással kapcsolatosan. A „Vote Leave”, azaz a kilépésre buzdító kampány vezéralakja közölte, hogy az amerikai elnök álszent, ha az EU-ban maradásra buzdítja a briteket jövő heti londoni látogatása során. 

Boris Johnson szerint ugyanis az Egyesült Államok soha nem lenne hajlandó oly nagy mértékben lemondani szuverenitásáról, mint ahogyan azt az EU-tagság megköveteli, idézte a politikus szavait a BBC. Washington, s személyesen Barack Obama is állást foglalt már korábban a brit EU-tagság mellett, s várhatóan ilyen értelemben nyilatkozik majd az amerikai elnök, amikor David Cameron brit kormányfővel találkozik. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Obama kifejti ugyan az álláspontját, de jelzi majd, hogy a döntést az EU-ban maradásról vagy kilépésről maguknak a briteknek kell meghozni.

Szerző