Előfizetés

Szanyi: soha többé fasizmust!

Publikálás dátuma
2016.04.15. 16:57
Szanyi Tibor Facebook-oldalán osztotta meg a zsidó áldozatok temetéséről készült képet "Soha többé fasizmust!" címmel. Forrás: F
71 év után ma temetünk. Áldozatokat, akiknek a maradványai mellett és fölött sétáltunk, autóztunk évtizedeken át, nem gondolva arra, hogy a Duna sodra a Margit-híd lábánál temette el őket - emlékezett meg Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a 2011-ben megtalált zsidó áldozatokról, akiknek a maradványait ma temették el.

Emberbőrbe és egyenruhába bújt bestiák által legyilkolt emberek, akikkel és a meg sem született udódaikkal lettünk kevesek. A Duna bölcsen tette, hogy legalább ezeket a maradványokat nem vitte el, mert így most az is emlékezzen a háború halottaira, aki netán a feledés homályába akarná temetni bűneit.

Budapest, Magyarország és Európa ma sem mentes az egykori gyilkosok nyomába szegődők bűzös leheletétől, fültépő rikácsától. Magyarország mai urai - ráadásként - a nagyvilágra nyíló összes ajtót és ablakot tuszkolják, torlaszolják, mert élvezni akarják egy magára zárt ország vergődését, és pribékjeik tobzódását.

Most, a végtisztesség idején azzal a tudattal hajtok fejet az immár örök nyugalomba helyezett gyermekek, nők, férfiak emléke előtt, hogy újult erővel fakad fel a szívünkből a közös akarat: 'Soha többé fasizmust!' - írta az MSZP-s politikus közleményében.

LMP: módosítani kell a sztrájktörvényt

Az LMP a pedagógus szakszervezetek javaslatával megegyezően kivenné az oktatási ágazatot az elégséges szolgáltatásra kötelezett területek közül, illetve egy új, kompromisszumos megoldást dolgoz ki.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt ifjúsági szakszóvivője az MTI-nek pénteken elmondta: a jelenlegi sztrájktörvény nem teszi lehetővé a valós nyomásgyakorlást jelentő munkabeszüntetést. A mai pedagógussztrájkot megelőző, a kormány és a pedagógus sztrájkbizottság közötti megállapodás is azt mutatja, hogy jogszerű sztrájkot ma Magyarországon csak a kormány egyoldalú diktátumának megfelelően van lehetőség - értékelt.

Az LMP szerint a sztrájkjog érvényesítéséről csak akkor lehet beszélni, ha valóban szembe lehet menni a kormány akaratával, hiszen a sztrájk a munkavállaló kezében lévő végső eszköz jogai kikényszerítésére. Olyan sztrájktörvényre lenne szükség, amelyben a munkavállalók szempontjai is érvényesülnek, és nem kizárólag a kormány diktálja a feltételeket - hangsúlyozta.

Az ellenzéki párt erre két lehetőséget lát: az egyik, hogy a szakszervezetek eredeti javaslatának megfelelően kiveszik az oktatási ágazatot az elégséges szolgáltatásra kötelezett területek közül. A másik egy kompromisszumos megoldás lenne, amelynek részleteit az LMP a szakszervezetekkel való egyeztetések során alakítja ki, majd az így kidolgozott módosító javaslatot benyújtja a parlamentnek.

Orbán Viktor tízpontos akciótervet hozott nyilvánosságra

Tíz pontból álló javaslatot tett Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió külső határainak és az EU-n belüli szabad mozgás megvédése érdekében - adja hírül az MTI.

A kormányfő a Demokrata Centrumpártok Internacionáléjának (CDI) pénteki lisszaboni tanácskozásán hozta nyilvánosságra a Schengen 2.0 tervet, amelyre - mint a közmédiának adott nyilatkozatában elmondta - azért volt szükség, mert elhibázott irányúnak tartja a migrációs válság kezelésére tett európai bizottsági javaslatot. Az ugyanis a menekültügyi rendszert akarja megreformálni, Magyarországnak viszont az az álláspontja, hogy "nekünk a határokat kell megvédeni" - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki a CDI egyik alelnöki tisztségét is betölti. Az akciótervet a következő napokban a visegrádi országoknak és a többi EU-s miniszterelnöknek is elküldik.

A kormányfő szerint világossá kell tenni az EU számára: "az nem megy - mint ahogyan a bizottság javaslatában olvasható -, hogy valaki Brüsszelben eldönti, hogy az EU országainak a demográfiai és gazdasági problémáikat bevándorlással kell megoldani".

"Mi azt gondoljuk, hogy vannak olyan országok az unióban, amelyek így akarják megoldani a problémáikat, és vannak, amelyek másképp" - mondta Orbán Viktor, jelezve, hogy Magyarország az utóbbiak közé tartozik, mert nem migránsokkal, hanem család- és gazdaságpolitikával akarja orvosolni a gondokat.

Az EU nem veheti el azt a jogot, hogy "mi mondjuk meg, hogyan akarjuk megoldani ezeket a problémákat", vagyis nem hozhat létre olyan rendszert, miszerint beengedi a migránsokat, majd kötelező befogadást ír elő minden tagállamnak - fejtette ki.

A kormányfő portugáliai látogatása során megbeszélést folytat Pedro Passos Coelhóval, a portugál néppárt (PSD) elnökével, valamint Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfővel is - közölte a távirati iroda.