Gyanús egészségügyi beszerzések

A Demokratikus Koalíció az Európai Uniót kéri fel azon egészségügyi beszerzések vizsgálatára, amelyek ügyében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellgyanú miatt versenyfelügyeleti eljárást indított több egészségügyi cég ellen.

Varjú László, a párt alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az egyes, főleg röntgengépek beszerzésére kiírt pályázatokon jellemzően csak egy cég indult és a kiírásokat általában közvetítő cégek és nem a gyártók nyerték el. A 25 eljárás összességében nettó kilencmilliárd forintról szól, de a DK által megszerzett információk alapján jelentős volt a túlárazás, mert a beszerzések értéke körülbelül 4-4,5 milliárd forint - emelte ki.

A kormány már nem csak az oktatásból, hanem az egészségügyből is kilopja a pénzt. Az európai hatóságoknak kell kivizsgálniuk, hogy mennyi egészségügyre szánt pénz tűnt el fideszes zsebekben - jelentette ki a DK-s politikus, aki kérdéssel fordul Lázár János Miniszterelnökséget vezető és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterekhez, arra várva választ, mi indokolta, hogy kiírásonként "egyetlen pályázóval foglalkoztak" és nem biztosítottak lehetőséget arra, hogy "nyílt versenyben lehessen a beszállítást elvégezni". A két minisztertől azt is elvárják, hogy hozzák nyilvánosságra azt a listát is, hogy mely kórházak mely cégekkel kötöttek szerződést. A DK szerint az ügy túlmutat a kartellgyanún, ezért a hatóságoknak a korrupció gyanúját is vizsgálniuk kell.

Az utóbbi napokban kiszivárgó információk alapján egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy együttműködés alakult ki kórházak, kórházi vezetők, szállítók és közbenső cégek között - ezt kérdésre válaszolva mondta a politikus. Azokra a kérdésekre pedig, hogy az ügyhöz hogyan kapcsolódhatnak az általa említett tárcák, illetve a Fidesz, azt felelte: szerinte amennyiben Lázár János nyilvánosságra hozza az általuk kért szerződéseket, akkor azok alapján be lehet majd mutatni az egyértelmű túlárazottságot. Hozzátette, azt is vélelmezi, hogy a közreműködő cégek Fidesz-közeli vállalkozások is lehetnek.

Szerző

PM: nincs más út, mint a "kerékpárosbarát" Budapest

Publikálás dátuma
2016.04.13. 14:26
Illusztrációk: Thinkstock
A Párbeszéd Magyarországért valódi szakmai és társadalmi párbeszédet vár a főváros közlekedési rendszerének fejlesztéséhez - írja közleményében Karácsony Gergely, a PM társelnöke, Zugló polgármestere. 

A PM aggasztónak tartja, hogy a főpolgármester a hírek szerint el akarja törölni a kerékpáros mozgalmak által korábban elért sikereket, egyúttal a saját eredményeit teszi ezzel tönkre.

( a Városháza cáfolatát itt olvashatja - a szerk.) 

Ma már minden nagyvárosban a gyalogos és kerékpáros közlekedést előtérbe helyező városfejlesztési programok készülnek. Ezt a budapesti jó irányt törné most meg a főpolgármester felülvizsgálata során született intézkedési terv.

A Magyar Kerékpáros Klub a főváros felkérésére a felülvizsgálathoz színvonalas javaslatcsomagot állított össze. Úgy tűnik azonban, hogy ezeket a javaslatokat a főváros nem veszi figyelembe. Budapest légszennyezettsége átlagosan minden harmadik napon egészségkárosító, a főpolgármester mégis ismét az autózást kívánja segíteni, pedig a fővárosi utazások 70%-a nem autóval történik.

A Párbeszéd Magyarországért felszólítja a főváros vezetését, hogy felelős döntéshozóként vegye figyelembe lakói egészségét és a közlekedők érdekeit! Vegye figyelembe a szakmai és civil szervezetek javaslatait, segítse a valódi párbeszédet a közlekedők között! Ne szítsa tovább felelőtlenül az ellentétet, mert nem „autósok” és „kerékpárosok” vannak, hanem közlekedő emberek, számukra minőségi választási lehetőséget kell nyújtani, hogy a kerékpáros és közösségi közlekedést előtérbe helyező döntéseket hozhassanak!

Budapest, 2016. április 13.

Karácsony Gergely
Zugló polgármestere, a PM társelnöke

Szerző

Orbán "nemzetet épít" a Vajdaságban

Publikálás dátuma
2016.04.13. 14:13
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Legalábbis így értékelte a miniszterelnök látogatását Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, aki az Orbán Viktorral  Szabadkán közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a nemzetépítés egyik fontos állomásának voltunk szemtanúi. Előzőleg a felek aláírták a magyar kormány által támogatott vajdasági terület- és gazdaságfejlesztési program első sikeres pályázatának szerződését.

A program a 2016-2018-as időszakra vonatkozik, a keret nagy részét, közel 30 milliárd forintot egy hitelkonstrukció  teszi ki, a maradék húszmilliárd vissza nem térítendő állami támogatás. A program lebonyolítását az erre a célra létrehozott Prosperitati Alapítvány végzi. Az első pályázatokat január 31-én írták ki, az első szerződést pedig szerdán Orbán Viktor jelenlétében Rekettye Gyöngyi bácskertesi vállalkozóval írták alá, aki jégvédelmi háló kiépítésére pályázott - tudósít az eseményről a távirati iroda. 

Pásztor István közlése szerint a gazdaságfejlesztési programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, a turizmusra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezik, a cél pedig az, hogy megállítsák, illetve visszafordítsák a fiatalok külföldre vándorlását. A VMSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány és a párt között partneri viszony áll fenn, amely a tisztességen és az ígéretek betartásán alapul, közös céljuk a magyar közösség építése, a Vajdaságban élők támogatása. 2010 óta ennek a partnerségnek köszönhetően lehetővé vált a magyar állampolgárság felvétele a vajdasági magyarok számára, valamint szavazati jogot is kaptak az itt élők, emellett a helyi célokat is támogatni tudták. A VMSZ elnöke itt a vajdasági magyar fiatalokat támogató ösztöndíjprogramot, az oktatási-nevelési támogatás létrehozását, a szabadkai zsinagóga felújítását, a szabadkai Kosztolányi Dezső-szobor felállítását, vagy egy falugondnoki rendszer kiépítését említette.

Új korszak kapujában állunk, hiszen Magyarország meg tudta hirdetni 50 milliárd forint értékben a Vajdasági Gazdaságfejlesztési Programot - ezt már Orbán Viktor miniszterelnök mondta Szabadkán, miután a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezetőivel tárgyalt. A magyar kormányfő  arról is beszélt, hogy a választási kampány közepén érkezett a városba, és egy szomszédos ország miniszterelnöke nem avatkozhat bele a választási küzdelembe, csak biztathat a részvételre. De van itt egy magyar párt, ezért arra kéri az itt élő magyarokat, hogy feltétlenül menjenek el szavazni és támogassák a VMSZ-t, amely kiszámítható pont, a biztos jövő garanciája a Vajdaságban - tette hozzá.

Szerző