Újabb kilépés a kormányból

Újabb partnerét vesztette el Dilma Rousseff kormánya. A jobboldali konzervatív brazil Haladó Párt is felmondta az együttműködést a kormányzó szociáldemokratákkal. Két héttel ezelőtt a legfontosabb koalíciós partner, a PMDB mondta fel a koalíciós szerződést.

Rousseffet azzal vádolják, manipulálta a költségvetést, hogy biztosítsa 2014-es elnökké való újraválasztását. Bírálói szerint ő a felelőse annak is, hogy a dél-amerikai állam évtizedek óta a legsúlyosabb recesszióba került. A képviselőhát vasárnap szavaz arról, megkezdjék-e azt az eljárást, amelynek végén lemondathatják az államfői tisztségről Dilma Rousseffet. Amennyiben összejönne a szükséges többség, a szenátuson a sor, hogy állást foglaljon a kérdésben. Szakértők nagy esélyt látnak az államfő hatalomból való kiszorítására. Ez esetben Michel Temer elnökhelyettes venné át a kormányrudat. Az elnök és az alelnök között igen hűvös a viszony: Rousseff azzal vádolta Temert, hogy szervezkedik ellene, de utóbbi visszautasította a vádakat. A brazil elnök támogatást kapott a szomszédos országokból. A dél-amerikai államszövetség, az UNASUR főtitkára aggasztónak nevezte, hogy bizonyítékok nélkül mentenék fel az államfőt.

Szerző

Ellene szőtt össszeesküvésről beszél Donald Trump

Publikálás dátuma
2016.04.13. 09:33
Donald Trump - Fotó: Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images
A milliárdos üzletember szerint a republikánus pártelit mindent elkövet, hogy megakadályozza elnökjelöltségét. Az amerikai előválasztási versenyben a republikánus oldalon élen álló milliárdos a CNN hírtelevízióban beszélt erről annak a sorozatnak a keretében New Yorkban, amelyben a republikánus elnökjelölt-aspiránsokat és családjukat mutatják be.

Trump kedd este nagyon visszafogott volt, talán mert a feleségével, a szlovén születésű exmodellel, Melaniával és előző házasságaiból született gyerekeivel jelent meg. Ritka, hogy az elnök-aspiráns családjával együtt mutatkozik vagy a magánéletéről beszél a nyilvánosság előtt, ez utóbbiról egyébként a hallgatóság most sem sokat tudhatott meg.

A meghívott vendégek ezúttal is - csakúgy, mint előző este, amikor John Kasich ohiói kormányzó és családja volt a vendég - republikánus szavazók voltak, akik inkább udvarias, semmint érdemi kérdéseket tettek fel, elsősorban Trump gyerekeinek, akik dicsérték apjukat. Elmondták, mindig kiváló apa volt, megszállottja a munkájának és a családjának, tiszteli és egyenrangúaknak tartja a nőket, etikus ember, aki ha valamit elhatároz, akkor végig is viszi.

Legidősebb fia, az első házasságából született Eric azt mondta, hogy apja a legjobb barát a világon, Ivanka nevű lánya azt fejtegette, apja arra nevelte őt, hogy ugyanannyit elérhet, mint a bátyjai. A Trump második házasságából született, Philadelphiában élő Tiffany - aki először jelent meg a nyilvánosság előtt, ugyanis nem vesz részt a kampányban -, szintén azt hangsúlyozta, hogy apja szívvel-lélekkel csinál mindent.

Az egyetlen, amit a család Trump szemére vet, hogy sokszor nyers a stílusa. Kérdésre válaszolva elmondták, hogy nem is egyszer kérték őt arra, hogy legyen "kedvesebb", elnökhöz méltóbb stílusú.  Melania Trump, aki viszonylag keveset beszélt, az anyaság örömét és felelősségét emelte ki, és ő is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy férje egyenrangúnak tartja a nőket és a férfiakat. Korholta férjét a stílusáért. A politikáról szólva Donald Trump kitartott korábban is hangoztatott álláspontja mellett, miszerint a Republikánus Párt elitje és befolyásos személyiségei ellene dolgoznak, és azt állította, a párt vezetése a színfalak mögött mindent megtesz azért, hogy ne ő legyen az elnökjelölt.

Ezzel összefüggésben a coloradói és a lousianai eredményeket említette. Coloradóban a hétvégén az állam valamennyi - harmincnégy - küldöttjét Ted Cruz texasi szenátor nyerte el, úgy, hogy a párt vezetői és funkcionáriusai választották ki a delegátusokat. Louisianában pedig bár Trump nyert, Ted Cruz a párvezetőkkel és a Republikánus Országos Bizottsággal, a párt vezető szervével egyetértésben azon munkálkodik, hogy a Trumphoz hű küldötteket "átcsábítsa", és arra bírja rá őket, hogy az országos konvención majd rá voksoljanak.

Szerző

Magyarország a nyomott béreket támogatja

Publikálás dátuma
2016.04.13. 08:23

Die Presse

Magyarország nem támogatja azt a kezdeményezést, amellyel az unió befolyásolni akarja bérek alakulását a szervezeten belül. A nyomott béreket támogatja, azt szeretné, hogy az olcsó magyar munkások továbbra is Ausztriában dolgozhassanak, miközben ott már amúgy is egyre több külföldi jelenik meg a munkaerőpiacon. Számuk legutóbb már meghaladta a 130 ezret, közülük a legtöbben Kelet- és Dél-Európából érkeznek. A Bizottság azt szeretné, ha az ilyen vendégmunkások fizetése jobban igazodna a fogadó állam bérszintjéhez. A bérköltségek elérhetik akár az óránként 16 eurót, ez az oka annak, hogy a kelet-európaiak kiszorítják azokat a menekülteket, akik már régebben Ausztriában élnek. Ez viszont növeli az állástalanok számát. Az Ausztriában élő törökök körében tavaly már megközelítette a munkanélküliség a 20 %-ot. A magyar fél azt mondja, az uniós terv náluk több tízezer munkahelyet veszélyeztet, az osztrák kormány azonban nagyobb szigort várna el Brüsszeltől az ügyben.

Szerző