Komoly viták Athén és a hitelezők között

Eredmény nélkül ért véget a hitelező trojka (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap) és a görög kormány hétfő hajnalig nyúló válságtanácskozása. Euklid Cakalotosz láthatóan kimerülten hagyta el a tárgyalások helyszínét hétfő reggel. Az Európai Bizottság a görög médiánál valamivel derűlátóbb nyilatkozatot adott ki, amely szerint „történtek előrelépések” a hétvégi megbeszélések során, de „a tárgyalások folytatódnak”.

Az egyik legnagyobb vita arról alakult ki, hogy Görögországnak 2018-ra 3,5 százalékos elsődleges, tehát adósság nélküli többletet kell felmutatnia. E kérdésben nem sikerült közös nevezőre a felek. Ebben a témakörben azonban a hitelezők sem egységesek. Miközben ugyanis az Európai Bizottság szerint reális cél a 3,5 százalék, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) úgy véli, ennél alacsonyabb célszám lenne reális. A Bizottság szóvivője azt közölte, a hitelezők mihamarabb be akarják fejezni a vizsgálódást a görög reformokról, az azonban egyelőre kérdéses, hogy ez mikorra várható.

A tárgyalások során annyira bonyolult helyzet alakult ki, hogy hétfőn kora hajnalban a görög jegybank elnökét, Jannisz Szturnaraszt is meghívták a tárgyalásokra. Ő mintegy két órát tartózkodhatott a helyszínen, de nem nyilatkozott a megbeszélések alakulásáról. Nyilvánvaló, hogy továbbra is jelentősek a különbségek a hitelezők és a görög kormány képviselői között annak kapcsán, milyen intézkedésekkel kászálódhatna ki a válságból Athén. A vitás kérdések közé tartozik az elsődleges többlet mellett az adóemelések és a nyugdíjcsökkentés ügye.

2015 nyarán a hitelezők harmadik mentőcsomag odaítéléséről állapodtak meg Görögország számára, 86 milliárd euró értékben. Az országot akkor már a teljes pénzügyi összeomlás fenyegette, egy időre bezártak a bankok, s maximalizálták azt az összeget, amelyet a görögök egy nap felvehettek a pénzintézetekből. Ha ezúttal nem születik megállapodás a reformokról, ismét apokaliptikus napok előtt állhat Athén, hiszen nem kapja meg a harmadik hitelcsomag újabb hitelrészletét. Görögországnak júliusban kellene visszafizetnie egy 3,5 milliárd eurós hitelrészletet a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint az Európai Unió számára.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter ugyanakkor derűlátóan nyilatkozott a tárgyalások kapcsán. Meggyőződését fejezte ki, hogy lehetséges a megállapodás Athén és a hitelezők között. „Megoldást fogunk találni” – jelentette ki a kereszténydemokrata tárcavezető a közszolgálati ARD televízió egy műsorában. Hozzátette, továbbra sincsen szó adósságelengedésről, hanem azt akarják elérni, versenyképesebbé váljon a görög gazdaság.

Szerző

Robbantás a rendőrparancsnokságnál -Ők voltak a merénylők

Három merénylő próbált meg behatolni hétfőn egy járási rendőrparancsnokság épületébe a dél-oroszország Sztavropoli területen fekvő Novoszelitszkoje településen, mindhárman felrobbantották magukat - közölte az orosz Nyomozó Bizottság.

Az incidensben támadókon kívül senkinek sem esett baja. Hivatalos közlés szerint a rendőrség épülete és néhány jármű megsérült. A Nyomozó Bizottság arról adott ki tájékoztatást, hogy a támadók, a környékbeli Kitajevszkoje településről való 33 éves Zaur Akajev, a 25 éves Ramazan Hajbulajev, és a 20 éves Isaj Abdulatipov büntetett előéletűek voltak. Volt, akit emberölés miatt ítéltek el közülük. A szűkszavú közlemény a támadás indokaira nem tért ki.

A három férfi megpróbált bejutni az épületbe, a rendőrök tüzet nyitottak rájuk, és a támadók gránátokkal felrobbantották magukat. A korábbi, egymásnak gyakran ellentmondó jelentések között volt olyan, amelyik négy támadóról számolt be és voltak olyan híradások is, amely szerint egy vagy két merénylővel a rendőrök végeztek. A rendőrség lezárta a környéket és a Sztavropoli körzetben "terrorelhárítási műveleti rendet vezettek be". Védelem alá helyezték a kórházakat, az iskolákat és az óvodákat is.

A Sztavropoli körzet közel fekszik az Észak-Kaukázushoz, ahol iszlamista szélsőségesek évek óta támadásokat hajtanak végre a rendőrség és a hatalom képviselői ellen. A félnapi autóútra lévő Dagesztánból becslések szerint százak utaztak Szíriába, hogy ott fegyvert fogjanak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet oldalán. A tervek szerint a 2018-as labdarúgó világbajnokság idején Sztavropoli körzetben lesz válogatott edzőtábora.

Szerző

Szükségállapot Magastátrában

Publikálás dátuma
2016.04.11. 21:52
FOTÓ: THINKSTOCK
Magastátra városában rendkívüli helyzet van érvényben, mivel szokatlanul gyakran jelennek meg medvék az emberek közelében.

Az előző évhez képest már nem csak éjjel lehet látni az állatokat, hanem nappal is - írta a greenfo.hu. A helyi rendőrség szerint az elmúlt néhány napban már több mint tíz lakossági bejelentés is érkezett arról, hogy medvéket láttak a városban. Ján Mokos polgármester nem akar tétlenül várni arra, hogy baj történjen. Péntektől rendkívüli helyzet van érvényben a területen. "Bár nemzeti park térségében vagyunk, a medve itthon van és emellett védett is, mégis felelősséget kell vállalnunk az emberek és a turisták épségéért" - nyilatkozta Mokos.

Szerző