Már alig lopják az áramot Tatabányán

Az áramlopások aránya a korábbi kilencven százalékról két százalékra csökkent Tatabánya Mésztelep városrészében az E.ON csoport, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az önkormányzat hároméves programjának köszönhetően. A területen csaknem ezerkétszáz ember él - tájékoztatott az áramszolgáltató hétfőn.

A társaság közleménye szerint csaknem százmillió forint ráfordítással az áramlopásokkal leginkább sújtott utcákban fizikailag elérhetetlenné tették a hálózatot, és a programban részt vevő családoknak a villanyoszlopokra szerelt előrefizetős mérőket telepítettek. Így a felhasználók tudták, mennyi áramot használhatnak fel, de a mérőórát befolyásolni vagy megkerülni nem lehetett.

A lakók vállalták, hogy a programba belépve minden órafeltöltésük egy részével a korábbi tartozást törlesztik. Az évente százmillió forintot is elérő illegális vételezés behajtására nem volt mód, de ezzel a módszerrel az évek során felhalmozódott 22 millió forintos számlahátralék 2016 elejére 7,7 millió forintra csökkent.

A hátralékok rendezése érdekében az önkormányzat lehetőséget adott a jogcím nélküli lakáshasználóknak adósságuk rendezésére, majd egy új bérleti szerződés megkötésére új fizetési szabályokkal. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig kályhákat adott a korábban elektromos eszközökkel fűtő családoknak - ismertette az áramszolgáltató.

A szeretetszolgálat a Jelenlét programjának keretében az ott élőkkel együtt újította fel az önkormányzat által felajánlott közösségi házat, ahol a máltaiak napi segítséget nyújtottak a telepen élő embereknek. A műszaki megoldások mellett az E.ON a program keretén belül egy szociális munkás éves bérét fizette támogatásként.

Tatabánya-Mésztelepen az 1900-as évek elején épültek az első házak a kőbánya és a cementgyár dolgozóinak. A hatajtósnak nevezett sorházakban hat család élt együtt, az ingatlan egyik oldalán tüzelőtárolók, a másik végén árnyékszékek voltak. A telepen az 1960-as évek végéig még szinte kivétel nélkül a környező gyárak dolgozói laktak, mára azonban a telep marginális élethelyzetű emberek elzárt világává vált.

Szerző

Agyonverte ivócimboráját, majd elásta a disznóólban

Tizenhét év börtönre súlyosította a Debreceni Ítélőtábla hétfőn annak a férfinak a büntetését, aki 2012-ben Tiszadobon megölt egy másik férfit, a holttestét pedig a disznóólban elásta. Az ítélet jogerős.

Fórizs Ildikó, az ítélőtábla sajtóreferense azt közölte: a Nyíregyházi Törvényszék a vádlottat tavaly októberben 14 év börtönre ítélte. Akkor az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A bíróság megállapította, 2012 szeptemberében az ittas vádlott Tiszadob külterületén megfenyegette a szomszédjait, hogy megöli őket, ezért azok feljelentették őt a rendőrségen. A rendőrök a házkutatás során egy engedély nélkül tartott, átalakított géppuskát találtak. 

A vádlott ezután elhatározta, hogy a telkére behatoló ismeretlenek ellen villanyvezeték-rendszert fog kiépíteni a telkén belül. Az áramot kivezette, és egy ideig működtette is az emberi élet kioltására alkalmas rendszert. 

Októberben a férfi behívta magához a háza előtt kerékpározó ismerősét, és együtt pálinkáztak. Összeszólalkoztak, majd a vádlott bottal akkora erővel vágta fejbe a sértettet, hogy a helyszínen meghalt. Ezután a lemeztelenített holttestet a disznóólban elásta. Néhány nap múlva a disznók kitúrták a tetemet, ekkor a férfi megkérte a vejét, telefonáljon a rendőrségre, hogy talált egy koponyát. A rendőrök ezután megtalálták a sértett holttestét.

A vádlott tagadta a bűncselekmények elkövetését. A Debreceni Ítélőtábla hétfőn emberölés, emberölés kísérlete és lőfegyverrel visszaélés miatt tizenhét év börtönre ítélte a férfit. Súlyosbító körülményként értékelte a vádlott agresszivitását, és azt, hogy a gyilkosságot különös kegyetlenséggel és idősebb ember sérelmére követte el.

Szerző

Pánik! Kiürítettek egy zalaegerszegi középiskolát

Füstölgő, izzó ablakkeret okozott riadalmat hétfő délelőtt az egyik zalaegerszegi középiskolában, csaknem száz diáknak kellett elhagynia az épületet - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.

A Munkácsy Mihály Szakközép- és Szakiskola második emeletén izzott és füstölt egy ablakkeret, a tüzet az intézmény egyik dolgozója kézi tűzoltókészülékkel rövid idő alatt eloltotta. Mintegy száz tanuló az oktatók felügyeletével elhagyta az épületet. A tűzoltók a még helyenként izzó ablakkeretet kibontották és az izzást megszüntették. Senki sem sérült meg, az eset körülményeket vizsgálják.  A diákok és tanáraik háromnegyed óra elteltével térhettek vissza az épületbe.

Szerző