Jó hozzánk a kormány - Múzeumokat nem zárnak be vasárnap

Publikálás dátuma
2016.04.11. 12:36
Nem, ez nem Habony anyósának lakása, ez a Szépművészeti Múzeum és a 2014-es Rembrandt kiállítás - Népszava fotó/Tóth Gergő
Vannak olyan intézmények, köztük a múzeumok, amiket biztosan nem zárnak be vasárnap - ezt a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár közölte az ATV Start műsorában.

Tuzson Bencét a vasárnapi pihenőnapról kérdezték, Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis pénteken azt nyilatkozta a Kossuth Rádióban: a kabinet az elmúlt évben egyeztetéseket folytatott arról, hogy a vasárnapi szabadnap elve hogyan terjeszthető ki a kereskedelmen kívül más szektorokra.

A műsorvezető felidézte azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a vasárnapi bezárás egyebek mellett éttermeket és mozikat is érinthet. Erre Tuzson Bence azt mondta, hogy egyelőre nincs szó ilyen típusú létesítmények bezárásáról, a kormány hétfőn csupán áttekinti a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény eddigi tapasztalatait.

Úgy fogalmazott, hogy bizonyos intézmények, köztük a múzeumok, biztosan nem tartozhatnak abba a körbe, amelyet érint a vasárnapi bezárás. Egyes területeken gazdaságilag sem megoldható, hogy senki ne dolgozzon vasárnap, példaként az erőműveket és a tömegközlekedést említette.

Az MSZP népszavazási kezdeményezéséről szólva Tuzson Bence azt mondta: bár a kormány célja az, hogy a vasárnap szabad legyen, ha a szocialisták összegyűjtik a referendumhoz szükséges aláírásokat, akkor a kabinet részéről "nyitottságra kell számítani", ugyanis az emberek véleménye a legfontosabb, amire mindig oda kell figyelni.

Szerző

Vasárnapi zár - A kormány megpuccsolja az MSZP népszavazását

Publikálás dátuma
2016.04.11. 12:32
Vasárnap lekerülhet az ajtóról? - Illusztráció/Thinkstock
Éppen egy éve tiltják a 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap kinyissanak. Az emberek azóta nem tudják "megemészteni" a fejük fölött önkényesen hozott döntést, ám hiába utálja kétharmaduk a boltzárat, a hatalom folyamatoson keresztbe tesz az ilyen irányú népszavazási kezdeményezéseknek. A kiskereskedelmi forgalom - igaz, hogy kevesebb szereplővel és dolgozóval - ennek ellenére növekedni tudott - írja lapunk. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a kormányülés szünetében tartott rendkívüli tájékoztatót. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter számokkal alátámasztva elmondta, hogy a vasárnapi zárlat bevezetése tökéletes lépés volt, ám ennek ellenére a mai kormányülésen új döntés született. 
Vasárnap lekerülhet az ajtóról?  

Vasárnap lekerülhet az ajtóról?  

Azok az eredeti célkitűzések, amelyekkel a kormány nekivágott a változtatásnak - vette át a Varga Mihály által elmondott adatok sorolása után a szót ismét Rogán Antal - tökéletesen hozták a várt eredményeket, és a riogatások sem valósultak meg, a kiskereskedelmi mutatók látványos javulása mellett egyetlen dolgozót sem kellett emiatt elbocsátani.  

Ám meghallották, sőt figyelembe vették a nép hangját és a családok érdekeit, ezért a kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást - jelentette be Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. A bejelentés szerint a javaslat már holnap szavazásra kerülhet, sőt a hétvégén már hatályba is léphet. 

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

A miniszter szerint a kormány egyébként is készült arra, hogy egy év után értékelje a helyzetet. Ezt megtették, és a számos pozitívum ellenére belátták:  az intézkedés hasznosságáról nem tudták meggyőzni az embereket.

A törvényi szabályozás visszavonása azt jelenti, hogy a 2015. március 14-i állapot állhat helyre mind a munkavégzésre, mind a pótlékok szabályozására vonatkozóan.

Reakciók: 

Nyakó István az Origo kérdésére az elsők között reagált, és így fogalmazott: Szentül meg voltam győződve arról, hogy fülüket-farkukat behúzva vissza fognak vonulni. Azt is közölte, hogy a parlamentben természetesen támogatják majd a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló fideszes indítványt. A szocialista politikus kiemelte: az internetadót leszámítva ez az első ügy a Fidesz hat évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta, amelyben meghátrálásra tudták kényszeríteni a kormánypártot. A Fidesznek szerinte ettől függetlenül arra válaszolni kell, hogy ki szervezte a kopaszokat a Nemzeti Választási Iroda előtt. A többi, ellenzék által kezdeményezett népszavazást nem állítják le: a földtörvény és a bérplafon ügyében eddig 50-70 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megérti a kormány szempontjait és elfogadja a kabinet döntését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról - mondta a KDNP frakcióvezetője.Harrach Péter a döntésre reagálva kiemelte: továbbra is fenntartják eredeti álláspontjukat, miszerint a szabad vasárnap a munkavállalók szempontjából külön értéket képvisel. A kereszténydemokrata politikus azt mondta, hogy a döntés a KDNP szempontjából azért nem kudarc, mert az ötlet ugyan a párté volt, de a megvalósítás módja nem. A KDNP egy elfogadóbb változatot szeretett volna, de végül nem emellett döntött a kormányoldali többség - emlékeztetett.

Később Semjén Zsolt, a KDNP pártelnöke úgy reagált a boltzár visszavonására, hogy ők tartózkodni fognak az erről szóló  parlamenti szavazáson. Mint mondta, nem adják fel a harcot, társadalmi kampányt indítanak, amelynek célja, hogy megszerezzék a társadalmi többséget a szabad vasárnap mellett. Tény, hogy nem tudták meggyőzni a társadalmat a vasárnapi munkavégzés tilalmáról, holott meggyőződése, hogy igazuk van - közölte a pártelnök, aki szerint ugyanakkor tudomásul kell venni az emberek véleményét. Semjén Zsolt azt mondta: a Fidesz elnökségi ülésén és a hétfői kormányülésen is "markáns vélemények" fogalmazódtak meg a kérdésben; a Fideszen belül is "színes volt a véleményskála".

A Fidesz-frakció támogatja a kormány kezdeményezését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonására - ismertette a kormánypárti képviselőcsoport álláspontját annak vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Kósa Lajos beszámolt arról is, hogy a Ház kedden kivételes eljárásban szavazhat az előterjesztésről, amely akkor alkalmazható már a következő vasárnap, ha még a héten megjelenik a közlönyben.

Tóbiás: győztek az emberek, kapitulált a kormány. Az MSZP elnök-frakcióvezetője  úgy fogalmazott: másfél év kitartó küzdelem kellett hozzá, de hittek abban, hogy nem lehet az emberek feje felett döntéseket hozni a hétköznapjaikat meghatározó kérdésekben. Hozzátette: minden mérés azt igazolta, hogy a társadalom többsége elutasítja a vasárnapi boltzárat, de a kormány másfél évig nem tett semmit, majd most három nap alatt, "kapkodva, elvi álláspontját feladva kapitulált", de nem a társadalmi akarat miatt, hanem kizárólag a hatalma megtartásáért. Tóbiás József úgy vélte: ezért nem állhatnak meg, "itt nem ért véget a történet", valódi népszavazást akarnak, mert hisznek abban, hogy a társadalmi akarattal együttműködve leváltható a Fidesz, az embereknek pedig joguk van az egészségügyről, az oktatásról, a földekről, a bérplafonról, fizetésről és a sorsukat meghatározó számos kérdésről véleményt mondani.  Az MSZP elnöke vizsgálatot és a felelősség megállapítását sürgette a Nemzeti Választási Irodánál történtekkel kapcsolatban, mert mint mondta, több mint hat hete nem tudják, kik akadályozták meg Nyakó István szocialista politikust a népszavazási kezdeményezése leadásában.

A DK szerint akkor már gyorsan szavazzon a parlament. Gréczy Zsolt szóvivő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Orbán-kormány vereséget szenvedett a vasárnapi boltzár ügyében és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bejelentése a vereség beismerése. Az ellenzéki politikus úgy értékelte, a miniszter indokai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, mert a számok is azt igazolják, hogy nem volt helyes bevezetni a boltzárat. Több ezren veszítették el az állásukat, több milliárd adóbevétel esett ki azért, mert a határok mentén lakók külföldre jártak vásárolni - jelentette ki. A DK saját személyes győzelmének is tekinti a tiltás feloldását, mert ők nyújtották be az ügyben az első népszavazási kezdeményezést - tette hozzá Gréczy Zsolt. A Demokratikus Koalíció (DK) azt szorgalmazza, hogy az Országgyűlés a lehető leghamarabb szavazzon a vasárnapi boltzár feloldásáról és az azt követő héten már nyithassanak ki a boltok.

Együtt: a kormány "berezelt." Szabó Szabolcs független képviselő azt mondta, ha a Fidesz visszavonja azokat a törvényeket, amelyek az embereknek nem tetszenek, akkor a stadionok és a felcsúti kisvasút építését is le kellene állítani, helyettük pedig inkább az egészségügybe és a közoktatásba kellene több pénzt kellene tenni. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani javaslat eltörölné a plusz ötven százalékos vasárnapi bérpótlékot.

PM: meg kell tartani a vasárnapi pótlékot! A Párbeszéd Magyarországért üdvözli a Kúria szerdai döntését és támogatja a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezést, de csak abban az esetben, ha ez nem jár együtt a kereskedelmi dolgozók vasárnapi pótlékának csökkenésével - közölte a párt szóvivője. Tordai Bence hangsúlyozta, hogy a hatályos jogszabály kifejezetten a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényre hivatkozik, amikor meghatározza a kereskedelmi dolgozóknak jelenleg járó 100 százalékos vasárnapi pótlékot. A PM mindenképpen el akarja kerülni, hogy a vasárnapi zárva tartás eltörlése a kereskedelmi dolgozók pótlékának csökkenését is jelentse - emelte ki.

LMP: Sallai R. Benedek, az párt képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy a vasárnapi boltzár mellett más szimbolikus ügyekben is hallja meg az társadalom véleményét. Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott: miközben a kabinet "azzal tetszeleg a kamerák előtt", hogy figyelembe veszi a társadalom véleményét, a társadalmat gyakorlatilag "kísérleti egérként kezeli", amelyen azt teszteli, hogy milyen reakciókat váltanak ki az intézkedései. Sallai R. Benedek szerint a boltbezárásnak nem volt meg a gazdasági háttere, most pedig az a kérdés, hogy a rendelkezéssel okozott károkat helyre lehet-e állítani, ugyanis csökkent a kicsi, ötven négyzetméter körüli alapterületű üzletek száma. A képviselő ellenszenvesnek nevezte, hogy Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter - aki bejelentette, hogy a kabinet a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozás visszavonását javasolja a parlamentnek - az ügyben szerinte elkezdte "a nőket szapulni".

Szerző
Frissítve: 2016.04.11. 17:37

"Balog Zoltán téved" - Nincs megállapodás a tanárok követeléseiről

Nincs megállapodás a 20 pontban. Megállapodás akkor van, ha mind a két fél az elfogadott szöveget aláírja. Ettől még elég messze vagyunk - nyilatkozta a Klubrádió, Reggeli gyors című műsorában Galló Istvánné.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy Balog Zoltán ott sem volt a legutóbbi tárgyalásokon, a minisztert rosszul tájékoztatták.

Az emberi erőforrások minisztere hétvégén úgy nyilatkozott, hogy a sztrájkbizottság által megfogalmazott 25 pontból 20 esetében már sikerült megállapodni. Ezt Gallóné most cáfolta. A sztrájk meghirdetésének alapját jelentő négy pont a munkavállalók, szociális és gazdasági érdekeit érintik - hangsúlyozta az érdekképviseletei vezető, aki a műsorban azt is elmondta, hogy a mai tárgyaláson elsősorban az elégséges szolgáltatásról lesz szó, illetve tovább folyik a tárgyalás a fent említett  négy pontos követeséről is. Amennyiben  nem sikerül megállapodni, akkor holnap reggel bírósághoz fordulnak. 

Lásd még: Balog csúsztatott az ATV-ben - Lesz tanársztrájk

Szerző