Több mint egymilliárd forint áfát csalt egy bűnszövetség

Publikálás dátuma
2016.04.11. 11:46
Illusztráció/Thinkstock
Egymilliárd forintot meghaladó összegű költségvetési csalás gyanúja miatt öt embert őrizetbe vettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) győri pénzügyi nyomozói, a bűnszövetség a sertéshús áfájával trükközött. A banda monori vágóhídjának tevékenységét felfüggesztették - tájékoztatott a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

Fenyvesi Lili közölte: a pénzügyi nyomozók március 23-án a fővárosban és hét megyében, több mint harminc helyszínen tartottak házkutatásokat, lefoglalásokat és tanúkihallgatásokat. Költségvetési csalás miatt hét embert még aznap gyanúsítottként hallgattak ki. Kifejtette: a gyanú szerint a csalás eleinte úgy zajlott, hogy a bűnszövetség az irányítása alatt álló cégláncolat segítségével Szlovákiából, Lengyelországból, Csehországból és Hollandiából nettó áron szerzett be élő sertést. A könyvelésekben azonban ezek már belföldi beszerzésként szerepeltek. Az állatokat magyarországi vágóhidakon feldolgozták és bruttó áron eladták, az értékesítés után fizetendő áfát pedig visszaigényelték.

Amikor az élő sertés után fizetendő áfakulcs öt százalékra csökkent, az elkövetők módszert váltottak: mivel a feldolgozott tőkehús áfája nem csökkent, lepapírozták, mintha a külföldről származó élő sertést az irányításuk alatt lévő egyik cég vette volna meg és dolgozta volna fel egy hazai vágóhídon. Ezáltal a feldolgozott húst már magasabb áfával értékesíthették tovább, szintén az irányításuk alatt álló gazdasági társaságoknak.

A láncolatba beiktatott húsfeldolgozó cég az értékesítés után fizetendő adót nem fizette be az államkasszába.A bűnszövetség monori vágóhídján a NAV mellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai is ellenőriztek, és áldatlan állapotokat találtak. A higiéniai és munkakörülmények nem voltak megfelelőek, az áruk eredetét pedig nem tudták igazolni. A több mint négy tonnányi, eredetigazolás nélküli húst a Nébih megsemmisíttette, a vágóhíd tevékenységét pedig felfüggesztette. Az egymilliárd forintot meghaladó kár megtérülése érdekében a pénzügyi nyomozók bankszámlákat és ingatlanokat zároltak, valamint készpénzt és nagy értékű járműveket foglaltak le.

Szerző

Megégett holttest az aszódi lakásban - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.04.11. 10:02
Illusztráció/Thinkstock
Aszódon gyulladt ki hétfő hajnalban egy lakás - tájékoztatott a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője. Csámpai Attila elmondta, hogy a tűzoltókat a Hunyadi utcába riasztották, egy lakás két helyisége lángolt. A gödöllői hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet, az egyik szobában egy férfi megégett holttestére bukkantak, aki vélhetően füstmérgezésben halt meg. A Pest megyei katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárásban vizsgálja, hogy mi okozta a tüzet.

Szerző
Témák
tűz ház Aszód

Mentőápolót vert meg egy 22 éves férfi a vasútállomáson

A 22 éves fiatal férfira apja hívta ki a mentőket Komáromban, mert fia agresszívan viselkedett. A mentők ellátták a dulakodásban megsérült fiút, aki később egy vasútállomáson felismerte, majd ököllel megverte az őt ellátó egyik ápolót.

A férfi édesapja a mentőknél bejelentette, hogy fia agresszívan viselkedik. Ittas állapotban dulakodtak egymással, illetve fenyegette a családtagokat. A fiatal férfinek a verekedésben sérülései keletkeztek, ezért a mentőápolók rendőri segítséggel további vizsgálatokra kórházba vitték.

A „sérült” ellátását követően távozott az intézményből és a komáromi vasútállomáson felismerte az őt korábban ellátó mentőápolót. A dühös férfi előzetes szóváltás nélkül a szolgálaton kívüli sértettre támadt és ököllel arcon ütötte, majd a helyszínről elmenekült.

A rendőrök a támadót lakásán elfogták, a rendőrkapitányságra előállították és gyanúsítottként kihallgatták. A fiatalember tettét beismerte - írja a police.hu.

Szerző