Előfizetés

Újra lecsapott a DNA

Négy izraeli állampolgár ellen indított vizsgálatot a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), mert a gyanú szerint lejáratási szándékkal kémkedtek a korrupcióellenes ügyészség vezetője (DNA), Laura Codruța Kövesi után, jelentette szerdán a Rise Project román oknyomozó újságírócsoport. Az információt ügyészségi források is megerősítették.

A négy izraeli állampolgár a Black Cube nevű magánnyomozó irodának dolgozott, a Rise Project szerint vélhetően a DNA egyik gyanúsítottjának megrendelésére azzal a céllal, hogy kompromittáló magánéleti információkat szerezzenek Kövesi ellen. Postafiókját próbálták feltörni, hogy hozzáférjenek a főügyész, Románia legrettegettebb asszonyának levelezéséhez. Az ügy pikantériája, hogy a gyanúsítottak között szerepel két volt izraeli titkosszolgálati tiszt, Dan Zorella és Avi Yanus, a Black Cube társalapítói és vezetőinek neve is, és ennél az irodánál dolgozott Meir Dagan is, aki 2002 és 2011 között a Moszad igazgatója volt.

Maga Kövesi (aki csak ex-férjétől kapta, majd válás után is megtartotta magyar nevét) is megszólalt szerdán az ügyben, állítva, hogy "ez egy sikertelen megfélemlítési kísérlet volt". Tegnap viszont reagált az izraeli nyomozóiroda is. A Jewish Telegraphic Agency és a Times of Israel-ben közzéadott Balck Cube álláspont szerint alkalmazottai betartották a törvényt, teljesen legálisan dolgoztak, a DIICOT gyanúja alaptalan és bíznak benne, hogy az igazság hamarosan kiderül az üggyel kapcsolatban. Közleményükben az olvasható, hogy az iroda „egy a román kormányzati intézményekkel partneri kapcsolatban álló szervezet megbízásából bizonyítékokat gyűjtött súlyos korrupciós ügyekben a román kormányzati intézményi rendszerre vonatkozóan. A két letartóztatott dolgozó nagyon fontos eredményeket ért el az ügyben".

Klaus Johannis román elnök szerdán újabb három évre Laura Codruța Kövesit nevezte ki a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére.

Kiss László mindent elveszít

Publikálás dátuma
2016.04.07. 18:36
Forrás: Facebook/MÚSZ
Csütörtök délután Kiss László lemondott százhalombattai alpolgármesteri posztjáról és a szövetségi kapitányi tisztéről is. A szakember az MTI-nek küldött közleményében azt írta, döntésekor a magyar sport érdekeit, és saját egészségi állapotát tartotta szem előtt. A százhalombattai ülésen a Népszava fotósa, Tóth Gergő készített felvételeket, kattintson a fő képre! 

Se úszókapitány se alpolgármester

A magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva, úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről - írta Kiss László. 

Nem élte tehát túl a személyét ért botrányt Kiss László, akiről kedden a Privatkopo.hu internetes portál megírta: 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. Bár szerdán a Magyar Úszó Szövetség vezetősége és az edzőbizottság egyaránt változatlan bizalmáról biztosította Kiss Lászlót, helyzete tarthatatlanná vált. Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, kilencvenötszörös magyar bajnok úszó a Facebookon keresztül tudatta: a szövetség szerdai ülésére nem kapott meghívót, ezért tévesek azok a sajtóban megjelent információk, hogy részt vettem volna a megbeszélésen.

(Lázár kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva -  miközben szintén az úszósportban elért eredményeit hozta fel  érdemként - azt mondta: erkölcsi értelemben nem akar állást foglalni az ügyben, mert - mint mondta - ez nagyon nehéz, és meghaladja a képességeit.)

A már csak volt szövetségi kapitány nem ment el a százhalombattai képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésére, írásban mondott le alpolgármesteri posztjáról. A testület elfogadta a lemondást. Később várhatóan a róla elnevezett uszodát is átnevezik, és a díszpolgári címet is visszavehetik tőle.

A nevét viselő iroda elnevezésével kapcsolatban a képviselő-testület még nem hozott döntést, mert a kérdést nem lehetett ilyen gyorsan napirendre tűzni. Ugyanakkor Vezér Mihály polgármester azt közölte, várhatóan ez is megtörténik majd, s a díszpolgári címét is elveszik.

Bár Kiss Lászlót 1961-ben jogerősen három évnyi börtönre ítélték, 1963-ban a Spartacus versenyzőjeként már harmadik lett egy országos úszóbajnokságon 200 méter pillangón – mutatott rá az Index a szövetségi kapitány ügyét először megszellőztető Fullánk.com-ra hivatkozva. Egy korabeli olimpikon úszónő a lapnak megerősítette, hogy így történt, sőt azt mondta, ők hozták ki a börtönből Kiss Lászlót, aki tehát tényleg nem töltötte le a rá kiszabott időt. Az atv.hu úgy tudja, hogy az úszó Kádár amnesztiájával szabadulhatott.

Közben a 24.hu-nak megszólalt egy debreceni úszóedző, aki azt mondta: terhes lehetett a megerőszakolt lány.

A Vs.hu a privátkopós cikk megjelenése után telefonon utolérte Kiss Lászlót, aki annyit reagált: erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezem, az egész életemet erkölcsösen éltem. A Népszabadságnak pedig azt mondta a volt kapitány, hogy méltatlannak találná, ha 55 év múltán magyarázkodnia kellene.

Kiss László szerint ő ugyanaz az ember, aki egy héttel vagy 50 évvel ezelőtt volt. Világéletében a munkájáért, s ezáltal a magyar sportért élt. Szembesülnöm kellett azonban azzal, hogy tevékenységemet és személyemet jelenleg az ellenem folytatott sajtóhadjáratnak köszönhetően olyan mértékű közfelháborodás övezi, amely súlyosan megosztotta a sportszerető embereket. Jelenleg nem vizsgálom, hogy kinek és miért állhatott érdekében személyem ilyen fokú lejáratása és a korabeli híradásokban már közzétett esemény ismételt felelevenítése.

Kiss László kitért arra, hogy kapitányi tevékenységét eredetileg is csak a 2016-os riói olimpiai játékokig kívánta ellátni. Úgy gondolja azonban, hogy a jelen körülmények között - személye megosztó voltára tekintettel - nem tud hasznára lenni sem a magyar úszóválogatottnak, sem pedig az olimpiai csapatnak.

Egy korábbi válogatott úszó, aki jelenleg is edzőként tevékenykedik, név nélkül nyilatkozott lapunknak, mint mondta: ő nem tudott Kiss tettéről, s mélységesen elítéli azt. Szerinte az ügy nyilvánosságra hozásával a kapitányt szerették volna lejáratni, s ezzel eltávolítani a válogatott éléről. Ezt a nézetet vallja Törös Károly, a Magyar Úszószövetség elnökségi tagja is. Nem tudom, hogy kinek az érdekében áll lejáratni Lacit. Az olimpia előtt néhány hónappal csak árt a magyar úszásnak, a magyar sportnak. Úgy gondolom, nemcsak a kapitány ellen indult a támadós, hanem Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke ellen is - fogalmazott lapunknak Törös, aki az Edző Bizottság tagjaként kiállt Kiss László mellett.

A MÚSZ részéről Hargitay András elnökségi tag, utánpótlás-kapitány az MTI-nek elmondta, hogy Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke Triesztbe, a férfi vízilabda olimpiai selejtező színhelyére utazott, ahol a nemzetközi és az európai szövetség vezetőivel folytat megbeszéléseket. A MÚSZ az elnök hazaérkezése után foglal majd állást a történtekkel kapcsolatban.

Zamecsnik: kevés az esély a perújrafelvételre
Kiss László a botrány kirobbanásakor arról beszélt, hogy a bűnéért megbűnhődött, egy nappal később azonban már úgy nyilatkozott, hogy koncepciós per áldozata volt, a nem erőszakért börtönre ítélt társaival együtt, éppen ezért perújrafelvételt fog kezdeményezni. Zamecsnik Péter ügyvéd szerint az ilyen kezdeményeznek, amely egy több, mint ötven évvel ezelőtti esetre vonatkozik, nagyon csekély az esélye, hogy sikeres legyen.
„Szinte kivitelezhetetlen”, tette hozzá Zamecsnik, mert elméletileg ugyan előfordulhat, gyakorlatilag azonban  semmiképp. Akkor lenne rá reális esély, ha az érintett hölgy maga kérné az újratárgyalást, mégpedig azért, hogy megváltoztassa akkori vallomását. De mert az illető már nem él, így ez a variáció kizárható. Az ügyvéd szerint Kiss inkább az ártatlanságának hangsúlyozására említett egy olyan lépést, amelyet aztán sosem fog, vagy nem is tud megtenni. 

A KÉSZ Csoport nem támogatja tovább az úszószövetséget

A KÉSZ Csoport visszavonja támogatását a Magyar Úszó Szövetségtől (MÚSZ), mert megítélése szerint a Kiss László - időközben lemondott szövetségi kapitány - személye körüli botránnyal a szervezet elveszítette feddhetetlenségét. A vállalat ugyanakkor Hosszú Katinkát a jövőben is szponzorálni akarja. Az építőiparban érdekelt, több mint 1500 munkavállalót foglalkoztató holding csütörtöki közleményében arról írt, hogy a szponzorációknál alapelvük a támogatott fél feddhetetlensége. A vállalat elvárása, hogy a sportszervezetről, szövetségről a köztudatban és a sajtóban is kétes hírektől mentes, pozitív legyen a kép. A KÉSZ feltétele, hogy nemcsak maga a szervezet, hanem a vezetői is feddhetetlenek maradjanak, és széles körben jó megítélésük legyen.

Őszintén sajnáljuk és csalódottak vagyunk azért, hogy a Magyar Úszó Szövetség a Kiss László személye körüli botránnyal bebizonyította, hogy működésében a fenti alapelvek nem tudnak működni, a Szövetség nem tud azonosulni értékrendünkkel. Ezért a KÉSZ Csoport a továbbiakban nem kívánja támogatni a Magyar Úszó Szövetséget, és haladéktalanul megvizsgálja a támogatási szerződés felmondásának lehetőségét - fogalmazott a vállalat. A KÉSZ közleményében külön hangsúlyozta, hogy korábban Hosszú Katinka életpályamodelljét és fejlődését kívánta segíteni, amelyre a MÚSZ kizárólag a szövetség támogatásán keresztül adott lehetőséget. A mostani döntés ellenére a KÉSZ Csoport a továbbiakban is nyitott arra, hogy biztosítsa az erkölcsi és anyagi támogatást Hosszú Katinka sikeres olimpiai szerepléséhez, ezt azonban a Magyar Úszó Szövetség támogatásán keresztül megvalósíthatatlannak tartja- szögezi le a közlemény.

MÚSZ: a közlés valótlanságokat és csúsztatásokat tartalmaz
A Magyar Úszó Szövetség képviseletében Dr. Ugrin Tamás ügyvéd nyilatkozatot juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyet teljes egészében közlünk:
"A KÉSZ Holding Zrt és a MÚSZ között 2013 évben szponzorálási szerződés jött létre Magyarország világbajnoki prezentációjának támogatására, valamint - a 2013-2016 évre vonatkozóan,- a magyar úszósport támogatására. A szerződés kapcsán a KÉSZ Holding Zrt kizárólag a prezentáció támogatásával kapcsolatos fizetési kötelezettségének tett eleget.
A későbbiekben derült ki, hogy a szponzori szerződéssel, a KÉSZ Zrt, a Magyar Úszó Szövetségtől egyfajta lobbi tevékenységet vár és meg nem engedett előnyökhöz kívánt jutni a világbajnokság létesítményeinek építési pályázataiban.
Mivel az Úszó Szövetség ilyen előnyöket nyilvánvalóan nem nyújthatott részére, a KÉSZ Zrt már 2014 év elején felmondta a 2013 júliusában megkötött szponzori szerződést, amely felmondást az Úszó Szövetség nem fogadott el.
A szerződés felmondását követően a MÚSZ pert kezdeményezett a KÉSZ Holding Zrt ellen a felmondás jogellenességének megállapítása iránt a Kecskeméti Törvényszék előtt, amely pert I. fokon és II. fokon a Szegedi Táblabíróság előtt jogerősen megnyert.
A cikk állításával szemben tehát a Kész csoport 2013, 2014 , 2015 és 2016 évben – a prezentáció támogatásán kívül - egyetlen forint szponzori támogatást nem nyújtott a MÚSZ részére, megszegve ezzel szerződéses kötelezettségét.
Felháborítónak tartom, hogy a KÉSZ Holding Zrt az Úszó Szövetség támogatójaként lép fel, holott szponzori kötelezettségét nem teljesíti és a Kiss László szövetségi kapitánnyal kapcsolatban felmerült médiafelhajtást kihasználva azt a látszatot kelti, mintha ezen okból szüntetné meg a Magyar Úszó Szövetséggel fennálló együttműködését.
A szerződésszegés miatt indított perben született jogerős ítélet ellenére a KÉSZ Zrt a mai napig sem teljesítette fizetési kötelezettségét, amely okból a MÚSZ - a jogerős ítélet alapján - kénytelen lesz a társaság ellen végrehajtási és/ vagy felszámolási eljárást kezdeményezni."
MÚSZ: a KÉSZ Zrt. rendezte tartozását
A MÚSZ péntek délelőtti tájékoztatása szerint a cég negyedik éve nem teljesítette szponzori kötelességvállalását, a délutáni szövetségi közleményben viszont már az szerepel, hogy a KÉSZ Zrt. csütörtökön "a bírósági ítéletben foglaltaknak megfelelően átutalta az ezidáig esedékes, tetemes összegű tartozását".

 

A százhalombattai képviselő-testület csütörtökön rendkívüli ülése előtt újságírók elé állt Menyhért Mészáros László is, a Kiss László ügyét elsőként megszellőztető Privát Kopó szerkesztője. Elárulta, hogy az informátora egy idős úszónő volt. Menyhért Mészáros azt ígérte: jövő héten újabb részletekkel szolgálnak arról, hogyan hozták ki a börtönből Kiss Lászlót, egyelőre vizsgálják, hogyan hozhatóak nyilvánosságra az információk – írta a hvg.hu.

Mindeközben a közösségi portálon - nevüket vállaló újságírók, közismert személyiségek részvételével is - élénk vita bontakozott ki az ügyben. Leginkább arról: miért nem tudott minderről a közvélemény, illetve, hogy a jogi büntetéssel valóban lezárható-e egy ilyen eset, amikor olyan emberről van szó, akinek a gondjaira gyerekeket is bíznak a szülők.

A Halhatatlanok Klubja Kiss László és a MÚSZ mellett
A húsz magyar olimpiai bajnokot tömörítő klub, amelynek elnöke Kárpáti György, a háromszoros ötkarikás aranyérmes vízilabdázó, nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a sport egyik legnagyobb értéke az az összetartás, amely érvényt kap azokban az esetekben is, amikor egy-egy sportember komoly bajba kerül.
"Az együvé tartozás, az egység nem csak akkor kaphat érvényt, amikor a sikerek megszületnek, hanem a legnehezebb pillanatokban is" - szögezte le a Kárpáti György jegyezte dokumentum.Kiss László mindent elveszít

Publikálás dátuma
2016.04.07. 18:36
Forrás: Facebook/MÚSZ
Csütörtök délután Kiss László lemondott százhalombattai alpolgármesteri posztjáról és a szövetségi kapitányi tisztéről is. A szakember az MTI-nek küldött közleményében azt írta, döntésekor a magyar sport érdekeit, és saját egészségi állapotát tartotta szem előtt. A százhalombattai ülésen a Népszava fotósa, Tóth Gergő készített felvételeket, kattintson a fő képre! 

Se úszókapitány se alpolgármester

A magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva, úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről - írta Kiss László. 

Nem élte tehát túl a személyét ért botrányt Kiss László, akiről kedden a Privatkopo.hu internetes portál megírta: 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. Bár szerdán a Magyar Úszó Szövetség vezetősége és az edzőbizottság egyaránt változatlan bizalmáról biztosította Kiss Lászlót, helyzete tarthatatlanná vált. Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, kilencvenötszörös magyar bajnok úszó a Facebookon keresztül tudatta: a szövetség szerdai ülésére nem kapott meghívót, ezért tévesek azok a sajtóban megjelent információk, hogy részt vettem volna a megbeszélésen.

(Lázár kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva -  miközben szintén az úszósportban elért eredményeit hozta fel  érdemként - azt mondta: erkölcsi értelemben nem akar állást foglalni az ügyben, mert - mint mondta - ez nagyon nehéz, és meghaladja a képességeit.)

A már csak volt szövetségi kapitány nem ment el a százhalombattai képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésére, írásban mondott le alpolgármesteri posztjáról. A testület elfogadta a lemondást. Később várhatóan a róla elnevezett uszodát is átnevezik, és a díszpolgári címet is visszavehetik tőle.

A nevét viselő iroda elnevezésével kapcsolatban a képviselő-testület még nem hozott döntést, mert a kérdést nem lehetett ilyen gyorsan napirendre tűzni. Ugyanakkor Vezér Mihály polgármester azt közölte, várhatóan ez is megtörténik majd, s a díszpolgári címét is elveszik.

Bár Kiss Lászlót 1961-ben jogerősen három évnyi börtönre ítélték, 1963-ban a Spartacus versenyzőjeként már harmadik lett egy országos úszóbajnokságon 200 méter pillangón – mutatott rá az Index a szövetségi kapitány ügyét először megszellőztető Fullánk.com-ra hivatkozva. Egy korabeli olimpikon úszónő a lapnak megerősítette, hogy így történt, sőt azt mondta, ők hozták ki a börtönből Kiss Lászlót, aki tehát tényleg nem töltötte le a rá kiszabott időt. Az atv.hu úgy tudja, hogy az úszó Kádár amnesztiájával szabadulhatott.

Közben a 24.hu-nak megszólalt egy debreceni úszóedző, aki azt mondta: terhes lehetett a megerőszakolt lány.

A Vs.hu a privátkopós cikk megjelenése után telefonon utolérte Kiss Lászlót, aki annyit reagált: erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezem, az egész életemet erkölcsösen éltem. A Népszabadságnak pedig azt mondta a volt kapitány, hogy méltatlannak találná, ha 55 év múltán magyarázkodnia kellene.

Kiss László szerint ő ugyanaz az ember, aki egy héttel vagy 50 évvel ezelőtt volt. Világéletében a munkájáért, s ezáltal a magyar sportért élt. Szembesülnöm kellett azonban azzal, hogy tevékenységemet és személyemet jelenleg az ellenem folytatott sajtóhadjáratnak köszönhetően olyan mértékű közfelháborodás övezi, amely súlyosan megosztotta a sportszerető embereket. Jelenleg nem vizsgálom, hogy kinek és miért állhatott érdekében személyem ilyen fokú lejáratása és a korabeli híradásokban már közzétett esemény ismételt felelevenítése.

Kiss László kitért arra, hogy kapitányi tevékenységét eredetileg is csak a 2016-os riói olimpiai játékokig kívánta ellátni. Úgy gondolja azonban, hogy a jelen körülmények között - személye megosztó voltára tekintettel - nem tud hasznára lenni sem a magyar úszóválogatottnak, sem pedig az olimpiai csapatnak.

Egy korábbi válogatott úszó, aki jelenleg is edzőként tevékenykedik, név nélkül nyilatkozott lapunknak, mint mondta: ő nem tudott Kiss tettéről, s mélységesen elítéli azt. Szerinte az ügy nyilvánosságra hozásával a kapitányt szerették volna lejáratni, s ezzel eltávolítani a válogatott éléről. Ezt a nézetet vallja Törös Károly, a Magyar Úszószövetség elnökségi tagja is. Nem tudom, hogy kinek az érdekében áll lejáratni Lacit. Az olimpia előtt néhány hónappal csak árt a magyar úszásnak, a magyar sportnak. Úgy gondolom, nemcsak a kapitány ellen indult a támadós, hanem Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke ellen is - fogalmazott lapunknak Törös, aki az Edző Bizottság tagjaként kiállt Kiss László mellett.

A MÚSZ részéről Hargitay András elnökségi tag, utánpótlás-kapitány az MTI-nek elmondta, hogy Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke Triesztbe, a férfi vízilabda olimpiai selejtező színhelyére utazott, ahol a nemzetközi és az európai szövetség vezetőivel folytat megbeszéléseket. A MÚSZ az elnök hazaérkezése után foglal majd állást a történtekkel kapcsolatban.

Zamecsnik: kevés az esély a perújrafelvételre
Kiss László a botrány kirobbanásakor arról beszélt, hogy a bűnéért megbűnhődött, egy nappal később azonban már úgy nyilatkozott, hogy koncepciós per áldozata volt, a nem erőszakért börtönre ítélt társaival együtt, éppen ezért perújrafelvételt fog kezdeményezni. Zamecsnik Péter ügyvéd szerint az ilyen kezdeményeznek, amely egy több, mint ötven évvel ezelőtti esetre vonatkozik, nagyon csekély az esélye, hogy sikeres legyen.
„Szinte kivitelezhetetlen”, tette hozzá Zamecsnik, mert elméletileg ugyan előfordulhat, gyakorlatilag azonban  semmiképp. Akkor lenne rá reális esély, ha az érintett hölgy maga kérné az újratárgyalást, mégpedig azért, hogy megváltoztassa akkori vallomását. De mert az illető már nem él, így ez a variáció kizárható. Az ügyvéd szerint Kiss inkább az ártatlanságának hangsúlyozására említett egy olyan lépést, amelyet aztán sosem fog, vagy nem is tud megtenni. 

A KÉSZ Csoport nem támogatja tovább az úszószövetséget

A KÉSZ Csoport visszavonja támogatását a Magyar Úszó Szövetségtől (MÚSZ), mert megítélése szerint a Kiss László - időközben lemondott szövetségi kapitány - személye körüli botránnyal a szervezet elveszítette feddhetetlenségét. A vállalat ugyanakkor Hosszú Katinkát a jövőben is szponzorálni akarja. Az építőiparban érdekelt, több mint 1500 munkavállalót foglalkoztató holding csütörtöki közleményében arról írt, hogy a szponzorációknál alapelvük a támogatott fél feddhetetlensége. A vállalat elvárása, hogy a sportszervezetről, szövetségről a köztudatban és a sajtóban is kétes hírektől mentes, pozitív legyen a kép. A KÉSZ feltétele, hogy nemcsak maga a szervezet, hanem a vezetői is feddhetetlenek maradjanak, és széles körben jó megítélésük legyen.

Őszintén sajnáljuk és csalódottak vagyunk azért, hogy a Magyar Úszó Szövetség a Kiss László személye körüli botránnyal bebizonyította, hogy működésében a fenti alapelvek nem tudnak működni, a Szövetség nem tud azonosulni értékrendünkkel. Ezért a KÉSZ Csoport a továbbiakban nem kívánja támogatni a Magyar Úszó Szövetséget, és haladéktalanul megvizsgálja a támogatási szerződés felmondásának lehetőségét - fogalmazott a vállalat. A KÉSZ közleményében külön hangsúlyozta, hogy korábban Hosszú Katinka életpályamodelljét és fejlődését kívánta segíteni, amelyre a MÚSZ kizárólag a szövetség támogatásán keresztül adott lehetőséget. A mostani döntés ellenére a KÉSZ Csoport a továbbiakban is nyitott arra, hogy biztosítsa az erkölcsi és anyagi támogatást Hosszú Katinka sikeres olimpiai szerepléséhez, ezt azonban a Magyar Úszó Szövetség támogatásán keresztül megvalósíthatatlannak tartja- szögezi le a közlemény.

MÚSZ: a közlés valótlanságokat és csúsztatásokat tartalmaz
A Magyar Úszó Szövetség képviseletében Dr. Ugrin Tamás ügyvéd nyilatkozatot juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyet teljes egészében közlünk:
"A KÉSZ Holding Zrt és a MÚSZ között 2013 évben szponzorálási szerződés jött létre Magyarország világbajnoki prezentációjának támogatására, valamint - a 2013-2016 évre vonatkozóan,- a magyar úszósport támogatására. A szerződés kapcsán a KÉSZ Holding Zrt kizárólag a prezentáció támogatásával kapcsolatos fizetési kötelezettségének tett eleget.
A későbbiekben derült ki, hogy a szponzori szerződéssel, a KÉSZ Zrt, a Magyar Úszó Szövetségtől egyfajta lobbi tevékenységet vár és meg nem engedett előnyökhöz kívánt jutni a világbajnokság létesítményeinek építési pályázataiban.
Mivel az Úszó Szövetség ilyen előnyöket nyilvánvalóan nem nyújthatott részére, a KÉSZ Zrt már 2014 év elején felmondta a 2013 júliusában megkötött szponzori szerződést, amely felmondást az Úszó Szövetség nem fogadott el.
A szerződés felmondását követően a MÚSZ pert kezdeményezett a KÉSZ Holding Zrt ellen a felmondás jogellenességének megállapítása iránt a Kecskeméti Törvényszék előtt, amely pert I. fokon és II. fokon a Szegedi Táblabíróság előtt jogerősen megnyert.
A cikk állításával szemben tehát a Kész csoport 2013, 2014 , 2015 és 2016 évben – a prezentáció támogatásán kívül - egyetlen forint szponzori támogatást nem nyújtott a MÚSZ részére, megszegve ezzel szerződéses kötelezettségét.
Felháborítónak tartom, hogy a KÉSZ Holding Zrt az Úszó Szövetség támogatójaként lép fel, holott szponzori kötelezettségét nem teljesíti és a Kiss László szövetségi kapitánnyal kapcsolatban felmerült médiafelhajtást kihasználva azt a látszatot kelti, mintha ezen okból szüntetné meg a Magyar Úszó Szövetséggel fennálló együttműködését.
A szerződésszegés miatt indított perben született jogerős ítélet ellenére a KÉSZ Zrt a mai napig sem teljesítette fizetési kötelezettségét, amely okból a MÚSZ - a jogerős ítélet alapján - kénytelen lesz a társaság ellen végrehajtási és/ vagy felszámolási eljárást kezdeményezni."
MÚSZ: a KÉSZ Zrt. rendezte tartozását
A MÚSZ péntek délelőtti tájékoztatása szerint a cég negyedik éve nem teljesítette szponzori kötelességvállalását, a délutáni szövetségi közleményben viszont már az szerepel, hogy a KÉSZ Zrt. csütörtökön "a bírósági ítéletben foglaltaknak megfelelően átutalta az ezidáig esedékes, tetemes összegű tartozását".

 

A százhalombattai képviselő-testület csütörtökön rendkívüli ülése előtt újságírók elé állt Menyhért Mészáros László is, a Kiss László ügyét elsőként megszellőztető Privát Kopó szerkesztője. Elárulta, hogy az informátora egy idős úszónő volt. Menyhért Mészáros azt ígérte: jövő héten újabb részletekkel szolgálnak arról, hogyan hozták ki a börtönből Kiss Lászlót, egyelőre vizsgálják, hogyan hozhatóak nyilvánosságra az információk – írta a hvg.hu.

Mindeközben a közösségi portálon - nevüket vállaló újságírók, közismert személyiségek részvételével is - élénk vita bontakozott ki az ügyben. Leginkább arról: miért nem tudott minderről a közvélemény, illetve, hogy a jogi büntetéssel valóban lezárható-e egy ilyen eset, amikor olyan emberről van szó, akinek a gondjaira gyerekeket is bíznak a szülők.

A Halhatatlanok Klubja Kiss László és a MÚSZ mellett
A húsz magyar olimpiai bajnokot tömörítő klub, amelynek elnöke Kárpáti György, a háromszoros ötkarikás aranyérmes vízilabdázó, nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a sport egyik legnagyobb értéke az az összetartás, amely érvényt kap azokban az esetekben is, amikor egy-egy sportember komoly bajba kerül.
"Az együvé tartozás, az egység nem csak akkor kaphat érvényt, amikor a sikerek megszületnek, hanem a legnehezebb pillanatokban is" - szögezte le a Kárpáti György jegyezte dokumentum.