Előfizetés

Pár tehén is csinál nyarat - Országos tejellenőrzés indul

Publikálás dátuma
2016.04.05. 13:28
Fotó: Tóth Gergő, Népszava
A földművelési tárca államtitkára elrendelte a tejtermékek országos ellenőrzését a tejtermelők hétfői budapesti demonstrációja nyomán - jelentette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke.

Az információ szerint a Nébih ellenőrzése a beszerzési ár alatti értékesítésre terjedhet ki. Ezen kívül vizsgálhatják a termékek minőségét, például, hogy a sajtként árult termék nem tartalmaz-e növényi zsírt, illetve ellenőrizhetik az élelmiszerbiztonságot is. Nyomon követik a termék útját is, a kereskedőnek bizonyítania kell az áru eredetét is.

Beszámolt, hogy a tejtermelők előző nap átadott petíciójában kifogásolták, hogy a tisztességtelen versenyben elvéreznek a magyar tejtermelők, ezért a külföldről érkező túl olcsó termékek kiszorítását követelték a hivataltól. Ezzel kapcsolatban Oravecz Márton hangsúlyozta, hogy az ellenőrzésekben, az információcserében együttműködnek a külföldi társhatóságokkal, de árat nem szabályozhatnak. Az elnök ugyanakkor azt várja a demonstrációtól és az ellenőrzéstől, hogy ráirányítja a figyelmet a kiváló minőségű magyar tejre és tejtermékekre.

Zárják az ollót a háztartások

Februárban 6,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelem a KSH kedden megjelent első becslése szerint, ami bőven meghaladja a visszafogott, januári 1,7 százalékos növekedést. A jövedelemtermelő képességhez képest még mindig lemaradásban van a kiskereskedelem, de az olló záródik.

A februári növekedés kicsit meghaladja a várakozásokat, és arra utal, hogy januárban a 2 százalék alatti növekedés egyszeri megtorpanás volt. Februárban az élelmiszerek forgalma 4,9, a nem élelmiszereké 7,5, az üzemanyagoké pedig 9,1 százalékkal nőtt. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az elmúlt hónapokban az üzemanyag-forgalom bővülése fontos szerepet játszott a kiskereskedelmi forgalom növekedésében, de a következő időszakban lassulás várható ezen a téren.

A kiskereskedelmi forgalom az idén elsősorban a nettó reálbérek jelentős, 6 százalékot meghaladó növekedése miatt bővülhet. A szakember kiemelte, hogy a gazdaság, azon belül is a háztartások jövedelemtermelő képessége alapján még mindig lemaradásban van a kiskereskedelem, például a korábban elhalasztott vásárlások miatt. Ez azt jelenti, hogy nagyobb fogyasztásra lennének képesek a háztartások. „Most játszódik le az a folyamat, amelynek köszönhetően záródik ez az olló, azaz a kiskereskedelem felzárkózóban van a jövedelemtermelő képességhez” - fogalmazott Németh Dávid. A szakember arra számít, hogy az idén több mint 5 százalékkal bővülhet a kiskereskedelmi forgalom.

Schobert "Update" Norbi nyakig a bajban - A részvények is felfüggesztve

Publikálás dátuma
2016.04.05. 11:45
Egy üzlet átadóján 2014-ben - Forrás: Schobert Norbert fényképe/Facebook
Az MNB mától átmenetileg felfüggesztette a Norbi Update Lowcarb részvények kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat. A moratórium a jegybank által előírt rendkívüli, illetve rendszeres tájékoztatás Norbi Update Lowcarb Nyrt. általi közzétételéig marad érvényben.

Az MNB folyamatos piacmonitoring tevékenysége keretében észlelte, hogy a kibocsátó 2016. március 31-re vonatkozóan – a tőkepiacról szóló törvény kötelező rendelkezése ellenére – elmulasztotta közzétenni a részvényeihez kapcsolódó szavazati jogok számát sorozatonként, a saját részvény állományok feltüntetésével, és az alaptőke nagyságát. Az MNB észlelte továbbá, hogy bár a kibocsátó saját és a tőzsde honlapján 2016. március 30-án közzétette a 2016. április 29. napjára összehívott rendkívüli közgyűlésének közgyűlési meghívóját, a jegybank által működtetett hivatalos közzétételi helyen – bár ez szintén jogszabályi kötelezettsége lett volna – elmulasztotta közzétenni a közgyűlés helyére, idejére és napirendjére, a részvények és a szavazati jogok teljes számára, a részvénytulajdonosok közgyűlésen való részvételi jogaira, valamint a képviseleti jog gyakorlásának feltételeire vonatkozó rendkívüli tájékoztatást.

A Norbi Update Lowcarb Nyrt. mulasztásai okán – különös tekintettel a kibocsátó korábbi helytelen kommunikációs gyakorlatára – az MNB haladéktalanul tájékoztatást kért a kibocsátótól. Ennek nyilatkozata és az MNB rendelkezésére álló egyéb bizonyítékok alapján a jegybank megállapította, hogy a Norbi Update Lowcarb Nyrt. – a társaság érdekkörében felmerült – technikai okokból átmenetileg képtelen az MNB által működtetett hivatalos közzétételi hely használatára. Mivel tegnapi határozatában az MNB éppen a hivatalos közzétételi hely használatával összefüggésben figyelmeztette a kibocsátót a jogkövető magatartásra, a jogsértő állapot megszüntetéséig a jegybank mai határozatával haladéktalanul felfüggesztette a Norbi Update Lowcarb Nyrt. részvényeinek forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén.

Az MNB a jelen ügy kapcsán általános jelleggel is kiemeli: a szabályozott piacra bevezetett értékpapírok kibocsátóinak – a tőkepiacról szóló törvényben előírtak alapján – kifejezetten magas szinten kell gondoskodniuk tájékoztatási kötelezettségeik teljesítéséről. A jogszabályi előírásoknak történő megfelelés előfeltétele, hogy valamennyi kibocsátó – tájékoztatási kötelezettségei haladéktalan teljesítése érdekében – mindenkor biztosítsa hozzáférését a jegybank által működtetett hivatalos közzétételi helyhez.

Mint a Népszava is megírta, az MNB hétfőn határozatában összesen mintegy 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-re, mivel az több esetben nem tett maradéktalanul eleget a jogszabályokban előírt rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének. A jegybank figyelmeztette továbbá a társaságot – a tőkepiac biztonságos és átlátható működését garantáló – tájékoztatási kötelezettségei jövőbeni betartására.