Előfizetés

Megéri a külföldi munka

Tavaly már 3,1 milliárd eurót (több mint 950 milliárd forintot) kerestek azok a magyarok, akik csak nemrég kezdtek el külföldön dolgozni, vagy naponta ingáznak a határ menti településekről, az összeg új rekordnak számít - írta a Világgazdaság. 

A gazdasági válság kitörése előtt még 1,5 milliárd eurót kerestek a magyar munkavállalók külföldön, 2013-ban azonban már ennek majdnem a dupláját. Az összjövedelem elmúlt két évben látott nagyon lassú növekedése arra utal, hogy már a korábbinál kevesebb pénzért is hajlandók elmenni más országba dolgozni a magyarok. Miközben 2010-ben még csak átlagosan 50 ezren, addig 2013-ban már majdnem százezren vállaltak munkát külföldi telephelyen egy éven belül. Azóta további 15 ezerrel nőtt a létszámuk, és tavaly év végére már 118 ezer viszonylag rövid ideje külföldön dolgozó honfitársat regisztráltak.

Ingyen mehetnek állatkertbe

Publikálás dátuma
2016.04.04. 18:10
Szezonnyitás az Állatkertben Fotó: Budapesti Állatkert/Facebook
Jövő tavaszig ingyen látogathatják a Fővárosi Állat- és Növénykertet a budapesti gyermekvédelmi intézményekben élő gyerekek. Erről írt alá megállapodást Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója és Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője hétfőn Budapesten.

Czibere Károly az ötödik budapesti gyermekvédelmi napon, az állatkertben úgy fogalmazott, a gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél élő gyerekeket sokszor "kitakarják a társadalmi nyilvánosságból", pedig fontos, hogy látszódjanak és lássanak, csak így lehet élhető társadalmat építeni. Fontos minden olyan kezdeményezés megbecsülése és támogatása, amely ezt a befogadást mutatja fel - tette hozzá az államtitkár.

Persányi Miklós arra biztatta az ország más kulturális és szabadidős intézményeit, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és ingyen engedjék be a gyermekvédelmi intézmények lakóit programjaikra. Bátori Zsolt kérdésre válaszolva azt mondta, az előző évben mintegy 7000 gyerek látogathatott ingyen az állatkertbe, illetve vehetett részt az állatkert különböző programjain.

Végtisztesség a zsidó mártíroknak

Április 15-én kapják meg a végtisztességet a Dunából kiemelt zsidó áldozatok - közölte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH).

A nyilasok által az 1940-es évek derekán a folyóba ölt zsidó vértanúk maradványait a Margit híd 2011-es felújításakor emelték ki a Dunából. Bár a fennmaradt leletek vizsgálata során bebizonyosodott, hogy az emberi szövetek nagy része zsidóktól származik, a zsidó és civil szervezetek egyöntetű állásfoglalása ellenére sem sikerült hosszú ideig elérni, hogy az elhunytakat zsidó szertartás keretében helyezzék örök nyugalomra.