Előfizetés

Rendőrt lőttek agyon a buszvégállomáson

Rendőrt lőtt agyon egy fegyveres az amerikai Richmond egyik buszvégállomásán, a támadóval később két másik rendőr végzett.

Steven Flaherty, Virginia állam rendőrfőnöke elmondta, hogy a 37 éves Chad Dermyert több lövés érte a buszpályaudvaron. A rendőr később belehalt a sérüléseibe.  A lövöldözőt végül két rendőr lőtte le.

A tűzpárbajt mintegy kétszáz utas nézte végig, egyikük megsebesült, nincs életveszélyben - írja az Origo az MTI alapján.

Bizarr helyzet állt elő a romániai választás előtt

Két hónap múlva helyhatósági választásokat rendeznek Romániában, ez viszont egyáltalán nem csökkenti a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hevületét. 

A Mediafax hírügynökség szerint a négy évvel ezelőtt megválasztott települési elöljárók mintegy felének gyűlt meg a baja a DNA-val: vagy már megszületett ügyükben az elmarasztaló ítélet, vagy előzetes letartóztatásban, vagy házi őrizetben vagy bírósági felügyelet alatt vannak, többek ellen kivizsgálás van folyamatban.

A korrupcióellenes harcot és annak politikai boszorkányüldözés jellegét ismételten az tolta előtérbe, hogy szerdán a DNA őrizetbe vette Craiova népszerű polgármesterét, Lia-Olguta Vasilescut, aki egyben a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke is. A PSD legnépszerűbb politikusa, a tavaly ősszel lemondott Victor Ponta volt kormányfő ellen is büntetőeljárás folyik. Vasilescu esetében is a szokásos eljárást alkalmazta a DNA – közzétette mivel gyanúsítják a politikust azelőtt, hogy a vádpontokat bizonyították volna. Csúszópénz négy rendbeli elfogadása; három rendbeli hatalommal való visszaélés; pénzmosás a vád. Craiova a szociáldemokraták fellegvárának számító város, legnépszerűbb jelöltjük hiányában azonban nyitottá vált a verseny a déli nagyvárosért.

Craiova nem egyedi eset. A romániai nagyvárosok, megyeszékhelyek és fővárosi kerületek felének nincs pillanatnyilag hivatalban lévő polgármestere, mindnyájukat a Korrupcióellenes Ügyészség függesztette fel. Romániában 41 megyeszékhely és 7 bukaresti kerület van, a 48 városvezetőből 21 ellen folyik eljárás vagy született meg az elmarasztaló ítélet, az esetek többsége mind tavaly, 2015-ben történt. A 21-ből tíz PSD-s, kettő volt koalíciós partnere, az UNPR politikusa volt, az RMDSZ-nek egy felfüggesztett politikusa van megyeszékhelyen, Ráduly Róbert Csíkszeredában.

A Föld napját ünnepelték a palesztinok

Az idén sem telt el összecsapás nélkül a Föld napja. A palesztinok március 30-án tartják a “Föld napját”, amely során arra emlékeznek, hogy 1976-ban, Galileában ezen a napon az arab közösség több tagja vesztette életét egy tüntetésen, melyen a palesztin földek izraeli elkobzása ellen tiltakoztak.

1976-ban ezen a napon az izraeli arabok általános sztrájkot hirdettek, mert a kormány galileai arab földek kisajátításáról hozott rendeletet. A sztrájkot megelőzően heves összecsapásra került sor a hadsereg, a rendfenntartók és néhány galileai arab település lakói között. A forrongás elszigetelése végett a hadsereg lezárta e falvakat. Hat személy vesztette életét és 38-an megsebesültek az összetűzésben. Az idei a negyvenedik megemlékezés volt, s az évek során menetrendszerűen összecsapásokba torkollt a megemlékezés.

Tavaly óta újabb vetülettel bővült az ünnep, ugyanis Palesztina 2015. március 30-án csatlakozott formálisan a Nemzetközi Büntetőbírósághoz. Azért formálisan, mert Palesztina, mint önálló állam egyelőre nem létezik, a Palesztin Hatóság ENSZ-keresete az egyoldalú államelismertetésre nem hozott eredmény, de több ENSZ ügynökség elismerte, és a hágai törvényszék is elfogadta csatlakozását. A tavalyi hágai döntés nyomán a Nemzetközi Büntetőbíróságnak jogában áll vizsgálni a palesztin területeken elkövetett háborús bűnöket is.

Az idei Föld napja megemlékezésre is sztrájkot hirdettek az izraeli arabok, bezártak az arab közintézmények, beleértve az egészségügyi intézményeket is, a tüntetők utcára vonultak Galileában és a negevi, arabok lakta Umm al-Hiranban. Az állami földkisajátítások és lakóház lebontások ellen tiltakoztak. A tüntetésen a betiltott Iszlamista Mozgalom képviselői mellett arab parlamenti képviselők is részt vettek.

A megemlékezésen részt vesznek a palesztin területek lakói is. Az idén is ezrek gyűltek össze, hogy megemlékezzenek a negyvenedik évfordulóról. A megemlékezés részeként egyperces csendet tartottak, Gázában kifeszítettek egy több mint kétezer méteres feliratot, amelyet a világ leghosszabbjaként emlegetnek. Ciszjordániában egy börtön előtt tartott megemlékezésen összecsapásba torkollt a megmozdulás, palesztin fiatalok kövekkel dobálták meg a biztonsági erőket, akik könnygázzal oszlatták fel a feldühödött tömeget.