Melegházasság a Deák téren - Tényi bejelentett

Publikálás dátuma
2016.03.30. 13:20
Illusztráció: Thinkstock
A Budapest Pride meleg esküvőt szervezett a Deák térre. Kérdőívük egyik pontjára szerették volna felhívni a figyelmet. A kérdőív, melyet eddig több mint 1500-an töltöttek ki, 11 problémát jár körül: ezek egyike, hogy Magyarországon egy LMBTQ ember nem házasodhat össze azonos nemű párjával. Tényi István, a feljelentéseiről ismert fideszes az V. kerületi Rendőrkapitányságon garázdaság gyanújával bejelentést tett az ügyben.

A feljelentőbajnok bejelentésében azt írta: A hatályos büntetőjog szerint garázdaságot követ el az, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Súlyosabban minősül annak az elkövetőnek a cselekménye, aki a garázdaságot csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, fegyveresen, felfegyverkezve vagy nyilvános rendezvényen valósítja meg. A büntetés az egyéb minősítő körülmények miatt akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Budapest szívében, a belvárosi evangélikus templom előtt nagycsütörtök napján olyan provokatív eseményre került sor, mely a társadalom többségében joggal válthat ki megbotránkozást - írja Tényi István bejelentésében.

Szerző

BKV, kvóta, parkolás - Ezekről döntött a Fővárosi Közgyűlés

Publikálás dátuma
2016.03.30. 12:58
Korábbi felvétel a Fővárosi Közgyűlésről. FOTÓ: Népszava
A Fővárosi Közgyűlés elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, a testület ezt szerdán hozott határozatában mondta ki. A képviselők döntöttek még a Fővárosi Biztonsági Iroda és a belvárosi József nádor téri női hajléktalanszálló megszűnéséről, az ötperces türelmi idő visszaállításáról, és az agglomerációs közlekedés megoldásáról is. Ezen túl elfogadták a BRFK 2015-ös beszámolóját, egy XIII. kerületi városrészt pedig elneveztek Göncz Árpádról.

MSZP: vegyen vissza 150 iskolát a főváros!

Az MSZP szerint katasztrofális állapotban vannak az állami kezelésbe került budapesti iskolák, ezért azt javasolják a fővárosnak, hogy vegye vissza a mintegy 150 intézmény fenntartását. Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján bátornak nevezte azokat a tanárokat, szülőket és diákokat, akik elmondják az oktatás "valós problémáit". A szocialista politikus szólt arról is, hogy a kormány és a városvezetés "négy hónapja hazudozik" a budapesti közlekedés finanszírozásával kapcsolatban. Horváth Csaba a 3-as metró pótlásával kapcsolatos esetleges újabb buszjárat-kiszervezéssel kapcsolatban azt mondta, "nem tudjuk bizonyítani, de azért a gyanú elég erőteljes ahhoz, hogy itt egy nagy össznépi lopássorozat zajlik".

DK: vegyen buszokat a 3-as metró pótlására

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a fővárosnak járművek bérlése helyett saját buszokat kellene vásárolnia a 3-as metró pótlásának biztosítására. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán úgy fogalmazott, a "fideszes haveri érdekkör" és a főpolgármester nem tudott megegyezni a 150 autóbusz beszerzésének módjáról, pedig a fővárosnak azért kellene minél hamarabb döntést hoznia az ügyben, mert a 3-as metró felújításának kezdetét novemberre ígérték, a szerelvények pótlásának megoldatlansága azonban eltolhatja ezt az időpontot.  A DK politikusa figyelemfelkeltően megdöbbentőnek nevezte, hogy kedden a szerinte a "főpolgármesterhez leglojálisabb szakszervezet" sztrájkot és hűtlen kezelés miatti feljelentést helyezett kilátásba, mivel ők is úgy gondolják, a metrópótlást a BKV tudná a legjobban megoldani. 

József nádor téri hajléktalanszálló

Az előterjesztő Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes közölte: számos panasz érkezett a szálló elhelyezkedés miatt. Nem ideális, hogy a belváros szívében, egy bérházban működik egy nem túl jó állapotban lévő hajléktalanszálló - mondta. Ellenzéki képviselők az egyeztetés hiányát kifogásolták. Horváth Csaba (MSZP) azt nehezményezte, hogy az érintett egyesületnek a sajtóból kellett értesülnie arról, hogy fel akarják mondani az ingatlanhasználati szerződést. Kezdeményezte, hogy vegyék le a napirendről a javaslatot és kezdődjenek egyezetések az érintettel.

Gy. Németh Erzsébet (DK) szerint nem szól másról a történet, mint hogy valaki szállodát akar építeni a környéken. Csárdi Antal (LMP) sokkal hatékonyabban lehetne a célokat elérni, ha partnerként tekintenének "az utca emberére" is.  Tarlós István főpolgármester kiemelte, hogy a hajléktalan-szálláshelyek száma 2010 óta növekedett. Hangulatkeltésnek nevezte, hogy a szállodaépítést az ügybe keverik, ahhoz - mondta - a fővárosi önkormányzatnak nincs köze. Közölte: ha elkészül az új szállás, akkor a lakók képviselőit meghallgatják, hogy az új létesítmény jobb-e mint a József nádor téri. 

BKV-előleg

Horváth Csaba, az MSZP képviselője a javaslat vitájában elmondta, 12-16 milliárd forintra tehető az agglomerációs közlekedés költsége, így az 500 millió forintos előleg várhatóan csak a kiadások felét fedezi majd. Csárdi Antal, az LMP képviselője arról beszélt, az állam 40 milliárd forinttal tartozik a fővárosnak az agglomerációs közlekedés korábbi biztosításáért, és azt kérdezte, mit tesz a városvezetés ezen összeg visszaszerzése érdekében.

Tarlós István főpolgármester erre reagálva felkérte a BKV és a BKK vezérigazgatóit, hogy tájékoztassák az LMP képviselőjét, összességében milyen költségtérítést igényelnek az államtól.  A főpolgármester ezt követően a jobbikos Tokody Marcell kérdésére válaszolva azt mondta, tavaly 15,9 milliárd forintba került az agglomerációs közlekedés, az érintett települések kifizetései után pedig 12,1 milliárd forintos kiadás maradt.

A főpolgármester közölte, erre hivatkozva 1 milliárd forintos havi előleget szerettek volna kérni a kormánytól, a kabinet azonban azzal az ígérettel adott 500 millió forintot, hogy a végén elszámolnak a kiadásokkal. Tarlós István megjegyezte, a mostani megállapodással kapcsolatos véleményét az elszámolás után mondja el. "Lehet, hogy nem lesz olyan egyszerű az elszámolás" - fogalmazott, hozzátéve, a "lényeg, hogy a pénzt megkapjuk".  Bagdy Gábor előterjesztésében megjegyzi, a kormány várhatóan április 4-i ülésén dönt az előleg biztosításához szükséges fedezetről.

Szerző
Frissítve: 2016.03.30. 19:12

Elfogadta a BRFK beszámolóját a Fővárosi Közgyűlés

Elfogadta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) elmúlt évről szóló beszámolóját a Fővárosi Közgyűlés szerdán. 

A dokumentum szerint a fővárosi regisztrált bűncselekmények száma 2015-ben 19,4 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a személyi sérüléssel járó közlekedési baleseteké pedig több mint 4 százalékkal nőtt. A beszámoló szerint tavaly 90 207-ről 72 709-re csökkent a fővárosban regisztrált bűncselekmények száma. A közterületen elkövetett bűncselekmények számában 20,1 százalékos csökkenés figyelhető meg: 2014-ben 21 245, míg 2015-ben 16 978 bűncselekményt regisztráltak a fővárosban.

A beszámolót 30 igennel, Tokody Marcell (Jobbik) tartózkodása mellett fogadta el a testület. Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány kiemelte, hogy a rendőrség átlagos reagálási ideje - ez a küldés kezdeményezése és a riasztott egység helyszínre érkezése között eltelt időt jelenti - 2014 decemberében 29 perc, 2015 decemberében pedig már csak 15 perc volt. Az egész évet tekintve az átlagos reagálási idő 19 perc volt - közölte.

Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester, önkormányzati és rendészeti tanácsnok megköszönte a BRFK munkáját, és azt mondta: a beszámolóból látszik, hogy jó munkát végzett a rendőrség, Budapest közbiztonsága évről évre javul. Hozzátette: 2015 nyarán a budapestiek megtanulhatták, hogy számíthatnak a rendőrökre, szavatolják biztonságukat. Tokody Marcell komoly eredménynek nevezte a reagálási idő lecsökkentését, ugyanakkor a zárt gépjárművek feltörése esetében az 5,9 százalékos nyomozáseredményességi mutatót kevesellte.

Az elfogadott beszámoló szerint a Budapesten elkövetett emberölések száma a 2014. évi 45-ről tavaly 33-ra csökkent, ezen belül szándékos, befejezett emberölés 2014-ben 27, 2015-ben 19 történt. Emberölés kísérletét 2014-ben 16, 2015-ben 10 esetben regisztráltak - olvasható.

A testi sértések száma 4,7 százalékos növekedést mutat, 2014-ben 2022, 2015-ben 2117 esetben történt ilyen bűncselekmény. Súlyos testi sértést 2014-ben 1267, 2015-ben 1292 esetben regisztráltak, ez 2 százalékos emelkedést mutat. Az autófeltörések száma 3715-ről 2562-re, 31 százalékkal, az autólopás száma 2902-ről 1896-ra, 34,7 százalékkal csökkent.  A fővárosban 25,2 százalékkal kevesebb lakásbetörés történt az előző évhez képest, a számuk 6774-ről 5064-re csökkent.

A rablások számának alakulásában szintén csökkenő tendencia figyelhető meg: 2014-ben 828, 2015-ben 615 rablást regisztráltak, ez 25,7 százalékos csökkenést jelent. A kábítószerrel visszaélésben növekedés figyelhető meg, 2014-ben 83, 2015-ben 119 ilyen jogsértést regisztráltak Budapesten - írták.

A beszámoló szerint a tavalyi év "egyik legkiemelkedőbb bűncselekménye az embercsempészet, amely a migrációs hullám érkezésével kiugróan megnövekedett az elmúlt évekhez képest". A hatéves tendenciát elemezve megállapítható, hogy számuk 2010 és 2014 között 2 és 30 között mozgott, 2015-ben viszont 55 embercsempészéses esetet regisztráltak a fővárosban - olvasható.

Az összes rendőri eljárásban regisztrált nyomozás eredményességének alakulásáról azt írták, hogy 2014-hez képest az 39 százalékról 39,4 százalékra emelkedett. A beszámoló szerint Budapesten a halálos kimenetelű balesetek száma 4 százalékkal csökkent, a súlyos kimenetelű balesetek száma 13,9 százalékkal, a könnyű kimenetelű balesetek száma 1,5 százalékkal növekedett.

A főváros I., II., V., VI., XV., XVII. és XXII. kerületében 2015-ben nem történt halálos közlekedési baleset. A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a III., a X., a XI., a XIII., a XVIII., a XIX., valamint a XXI. kerületben emelkedett a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma.

A beszámolóban írtak arról, hogy az illegális migráció 2015-ben folyamatosan növekvő tendenciát mutatott, "a harmadik országbeli állampolgárok egyre jelentősebb létszámban jelentek meg a Keleti és Nyugati pályaudvarokon és vonzáskörzetükben, a Nagykörút vonalán, a Nyugati tér - Baross utca közötti szakaszon, a II. János Pál pápa téren, a Blaha Lujza téren és a környezetében lévő internetkávézókban, vendéglátó-ipari egységekben, alacsonyabb kategóriájú szálláshelyeken". Az ellenőrzéseken 4092 embert jogellenes belföldi tartózkodás miatt fogtak el, ez megközelítőleg négyszerese a 2014. évi adatnak - olvasható.

Szerző