Eltérített gép - Mobilokból készült a hamis robbanóöv

Használt mobiltelefonokból gyártott magának hamis robbanóövet az egyiptomi gépeltérítő – mondta el Joannisz Kaszulidesz ciprusi külügyminiszter tegnap újságíróknak. A Proto Thema című görög lap számolt be erről. 

A külügyminiszter szerint éltek ugyan a gyanúperrel, hogy a robbanóöv nem valódi, de mindenképp számolniuk kellett azzal a lehetőséggel, hogy gépeltérítő mégis képes lehet magát és a gépet a levegőbe repíteni.

Az egyiptomi különleges erők a helyszínre érkeztek, s készek lettek volna megrohamozni a gépet, de szerencsére végül erre nem volt szükség. A férfi akkor adta meg magát, amikor a ciprusi hatóságok megtagadták követelését, hogy töltsék fel üzemanyaggal a gépet és repüljenek tovább Isztambulba.  Az 1957-ben született Szeif Eldin Musztafa Mohammed már korábban is többször összeütközésbe került a törvénnyel. Csalás, okirathamisítás és kábítószerhasználat miatt is vádat emeltek már ellene.

Szerző

Esély sincs a spanyol kormányalakításra

Publikálás dátuma
2016.03.30. 11:53
Pedro Sánchez. FOTÓ: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images
Ma újra tárgyal a spanyol szocialisták vezetője, Pedro Sánchez a radikális baloldali Podemos vezetőjével a kormányalakításról.

Az esélyek azonban semmivel sem jobbak, mint korábban. Sánchezt, a PSOE főtitkárát kérte fel kormányalakításra VI. Fülöp király, miután a választásokon az élen végzett konzervatív Néppárt (PP) vezetője, a korábbi miniszterelnök, Mariano Rajoy nem vállalta, hogy kisebbségi kabinet megalakításával próbálkozzon.

Sánchez március elején elbukott a parlamenti beiktatáson, mivel hiába írt alá paktumot a középjobb katalán Ciudadanos párttal, kettejük koalícióját sem jobb, sem baloldalról nem támogatták. A Ciudadanos nem akar olyan koalíciót, amelyben a Podemos is helyet kap, a Podemos viszont csak tisztán baloldali koalícióba lenne hajlandó szerepet vállalni. A mai Sánchez-Iglesias találkozó előtt a szocialisták vezetője a Ciudadanost vezető Albert Riverával folytatott megbeszélést, s megerősítették, hogy közös kormányprogramjuk mellett továbbra is kitartanak.

Mariano Rajoy, az ügyvezető kormányfő mindeközben arra számít, hogy Sánchez újabb kísérlete is kudarcba fullad, s akkor ismét előállna a nagykoalíció ötletével. Ezt azonban a PSOE és a Ciudadanos már egyaránt elutasította. A néppárti miniszterelnököt tegnap neve említése nélkül bírálta elődje, José María Aznar. A volt konzervatív kormányfő egy latin-amerikai vezetők részvételével rendezett tanácskozáson közölte: „A PP-nek olyan új vezetőre lenne szüksége, aki képes a helyzet magaslatára emelkedni, s megfelelni az új kihívásoknak.” Aznar már korábban is kritizálta elődjét, nem értett egyet azzal, hogy Rajoy elutasította a király felkérését, s meg sem próbálkozott a kornányalakítással, átengedve az elsőség jogát a választásokon második helyen végzett szocialista pártnak.

A politikusok még néhány hétig, május 2-ig próbálkozhatnak, ha addig nem áll fel az új madridi kormány, előrehozott választásokat írnak ki Spanyolországban.

Szerző

Letartóztatták a riporternővel erőszakoskodó kampányfőnököt

Publikálás dátuma
2016.03.30. 11:47
Trumpnak kampányfőnöke miatt nem tehetett fel kérdéseket a riporternő. FOTÓ: Scott Olson/Getty Images
Letartóztatták Donald Trump kampányfőnökét, Corey Lewandowskit, miután a Breitbart honlap riportere, Michelle Fields tettlegességgel vádolta meg a férfit. 

Fields állítása szerint a kampányfőnök erőszakkal megragadta a karját, megakadályozva, hogy egy floridai sajtóértekezlet után kérdést tegyen fel a milliárdosnak. A riporter elmondása szerint Lewandowski olyan erővel csavarta ki a karját, hogy majdnem elesett, s külsérelmi nyomokat okozott. A vád erejét azonban csökkenti, hogy Fields csak négy nap elteltével ment el látleletet vetetni megkékült, lehorzsolódott alkarjáról.

A floridai Jupiter település rendőrsége közzétett egy videófelvételt, amelyen látszik, hogy Lewandowski megragadja Fields karját. A rendőrségi jelentés szerint a riporter karján számos ujjnyomot lehetett látni. A huzakodás hanganyaga az újságírónő által készült felvételen is hallható. Trump kiáll a kampányfőnöke mellett, Katarina Pierson: a politikus szóvivője közölte, teljes a bizalom Lewandowski iránt, s biztosak benne, hogy a bíróság fel fogja menteni a vád alól.

A milliárdos kampánymenedzsere ellen egyébként nem ez az első panasz. Ted Cruz texasi szenátor, aki elhódítaná Trump elől a republikánus elnökjelöltséget, utalt is arra, hogy Trump kampányában rengeteg az inzultus, az erőszakos incidens. „Személyeskedés, szóbeli támadások után most már fizikai támadások is történtek, ennek pedig semmi helye sem a politikában, sem társadalmunkban” – nyilatkozta szóvivője útján Ted Cruz. John Kasich ohiói kormányzó, a harmadik, még versenyben lévő republikánus elnökaspiráns Twitter-üzenetében ítélte el Lewandowski viselkedését. „Ha ez az erőszakos fickó az én kampányomban dolgozna, már rég menesztettem volna” – írta mikroblog bejegyzésében Kasich.

Szerző