Előfizetés

Rések a NER pajzsán

Radnóti Sándor: nincs már konzervatív hang. A 70 éves Széchenyi-díjas esztétával a vs.hu készített interjút, ebből közlünk részleteket.

Egyre több olyan véleménnyel találkozni, hogy az oktatás vagy az egészségügy problémái Orbán Viktor fejére omolhatnak. Ön lát rést a NER pajzsán?

Nem lehet nem látni a réseket. Hadiállapotot vezettek be a győzelmük után – megtehették volna az ellenkezőjét is, olyan nagy arányú volt a győzelem, hogy nagyszabású és nagyvonalú békejavaslattal is előállhattak volna –, és benne vannak a döntésük következményeiben. Nem lehet kilépni a harci állapotból. Orbán Viktor nyelvezetét ismerhetik azok, akik a Kádár-rendszerben is éltek, hiszen ott is minden alkutya a főnök nyelvén beszélt.

De figyeljük meg, hogy ez a nyelvezet mennyire militáris! Örökké arról van szó, hogy harcolunk, győzelmet aratunk. Soha nem a tárgyalás vagy dialógus, a békemű, mindig a „ki kit győz le?” kérdése van terítéken. De ahol háború van, vannak vesztesek is, nem lehet mindig győzni. Egyszer majd lesz egy akkora vereség, amibe belebuknak.

Ön szerint mutatkozik a kormányváltás esélyét ígérő ellenzéki hang, törekvés vagy személyiség?

Egyelőre ezt nem mondanám. Világos, hogy az ellenzék rendkívül gyenge, mert beilleszkedett a NER-be. Fokozatosan vonták meg a különböző jogokat, ezért a dolog észrevétlen volt.

Érdemes megnézni, hogy az elmúlt hat évben hányszor mondták nagy nyomatékkal, hogy vége van a demokráciának, legutóbb a népszavazási kezdeményezés meghekkelése után. Abban az értelemben nem ért véget a demokrácia, hogy a választásokat egyelőre nem fenyegeti veszély, de minden más tekintetben az alkotmányos jogállam felborult.

Ennek a következményeit az ellenzék nem vonta le, és beilleszkedett a NER-be, úgyhogy vagy erőre kap, vagy máshonnan lehet várni azokat a politikai kezdeményezéseket, például a civil társadalom részéről, amelyek majd felforgatják a világot.

Akár a NER védelmében is szokták mondani, hogy azáltal, hogy magáévá teszi a szélsőjobb témáit, kifogja a szelet a Jobbik vitorlájából. Meddig vezethet a szélsőjobb témáinak átvétele?

Ezt nettó hazugságnak tartom. Ma semmivel sem kevésbé szélsőjobboldali párt a Fidesz, mint a Jobbik. Orbán Viktor március 15-én virtigli náci beszédet tartott. Mi itt a különbség?

Kétségtelen, hogy a Fidesz olyan képződmény volt, amely gyűjtőpártként konzervatív meggyőződésű embereket is magához akart vonni, olyanokat, akiket sok sérelem ért a Rákosi- és Kádár-korszakban vagy az utána következő időben. Nem értem, ma hogyan lehet olyan konzervatív, aki rokonszenvezik a Fidesszel és Orbán Viktorral. Itt egyáltalán nincs már konzervatív hang. Az viszont eddig is egyértelmű volt, hogy a Fidesz nem zár a szélsőjobb felé, és nagyon sok tekintetben el is jutott oda.

Ma sokat beszélnek arról, hogy Orbán Viktor kilépett a nemzetközi porondra, és ott jelentős szereplő lett. Mit jelent ez? Minden elvtársa Európában, akik ugyanazt mondják, mint ő, a szélsőjobbhoz tartozik.

A teljes interjút itt olvashatja!

Nevelőszülőket keresnek az SOS gyermekfalvakba

További egy-két ezer nevelőszülőre volna szükség országszerte a jelenlegi 5500 nevelőszülő mellett - mondta az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítvány képviselője az M1 vasárnapi műsorában.

A nevelőszülők toborzása érdekében kampányt indított az alapítvány, ennek keretében a háztartásbeliek mellett a dolgozó középosztályt is megcélozzák - közölte Szlankó Viola. Különösen nagy szükség volna nevelőszülőkre Orosháza és Kőszeg 50 kilométeres körzetében - jelezte.

A pszichológus felidézte, hogy egy 2014 januárja óta hatályos törvény szerint valamennyi 12 éven aluli gyereket nevelőszülőknél kell elhelyezni. Ennek 2017-ig kell megvalósulnia.

Ez átmeneti gondozást jelent, ugyanis az a cél, hogy a gyerekek visszatérjenek vér szerinti szüleikhez, vagy örökbe fogadják őket. Addig is, egy nevelőszülő, amennyiben alkalmasnak találják a feladat betöltésére, maximum 5 gyereket gondozhat. Díjazása a gyerekek számától, illetve attól is függ, hogy van-e közöttük sajátos nevelési igényű - mondta Szlankó Viola.

Extrém - A TV2 hírigazgatóján röhögnek a távozók

Publikálás dátuma
2016.03.27. 13:03
FOTÓ: Tóth Gergő
Úgy fest, kezdenek extrém helyzetek előállni a karaktergyilkosságoktól és kormányzati propagandaanyagoktól terhelt TV2-nél. A Népszabadság értesülése szerint ugyanis több távozó szerkesztő és riporter is azt fontolgatja, hogy egyrészt gyakornoknak jelentkezik volt munkaadójánál, másrészt beiratkozik a TV2 Akadémia soron következő képzési időszakára - írja a nol.hu.

Egyelőre féltucatnyi volt TV2-s munkatárs – köztük egykori húzónév – érdeklődik a felvétel lehetőségeiről, hogy
ha már főállású munkatársként nem sikerült megfelelnie a Kökény-Szalai Vivien hírigazgató által támasztott szakmai feltételeknek (szakirányú és más diplomákkal, nyelvvizsgákkal, jelentős médiatapasztalattal), akkor a tévétársaság keretein belül, ismereteit frissítve juthasson hozzá a megfelelő tudáshoz.

Nem javítja a hangulatot, hogy a riporterek újabban többször is szembesülniük kellett azzal, hogy számos nyilatkozatra felkért médiaszemélyiség és szakember közölte, a kialakult helyzetben nem kíván megszólalni vagy meghívott vendégként szerepelni a TV2 műsoraiban.

A telje cikket itt olvashatja!