Előfizetés

Továbbra is áfacsökkentést sürget az MSZP

Az MSZP továbbra is az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra való csökkentését szorgalmazza - erről Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő beszélt szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Mint fogalmazott, a családok többségének nagy anyagi gondot, kihívást jelent a húsvétra való felkészülés, a nagybevásárlás, a Fidesz által fenntartott 27 százalékos élelmiszeráfa sokuknak a böjti időszak meghosszabbítását jelenti. Hozzátette: ilyen "brutális" élelmiszeradó sehol sincs Európában.

A politikus idézte a Nézőpont Intézet nemrégen készült - és kiszivárgott - kutatását, amely arra jutott, hogy a magyar emberek 62 százaléka áfacsökkentést akar. Hozzátette: a nyers sertéshús áfájának csökkentése is bebizonyította, hogy ez a mértékű adócsökkentés leviszi az árakat. A népjóléti bizottság szocialista tagja szerint azonban nemcsak az élelmiszerek áfáját, hanem az adóterhek általános csökkentése is szükséges lenne.

Bangóné Borbély Ildikó úgy véli, a magyar családok többsége nem érzékeli a költségvetési és kormánysikereket, sőt - mint mondta - az Európai Bizottság jelentése is komoly kritikákat fogalmazott meg, amelyeket a magyar kormány eltitkolt. Ilyen a szegénység és a rossz szociális mutatók - említette.

Az MSZP szerint az igazi megoldás az lenne, ha minden dolgozó ember megkapná azt a fizetést, amiből meg tud élni, és el tudja tartani családját. Mint mondta, "nem engedhetik meg, hogy a Fidesz-kormány a terített asztal lehetőségét is elvegye a magyar családoktól."

Más témában kérdésre válaszolva a politikus azt mondta, az MSZP felháborítónak tartja a kormány mértéktelen költekezését az autó- és bútorbeszerzések kapcsán, és emlékeztetett: a Fidesz 2010-ben és 2104-en is azzal kampányolt, hogy az ilyen beszerzésekre stopot rendel el.

Beijedt a kormány? -Nagy falat lett a vasárnapi boltzár

Publikálás dátuma
2016.03.26. 12:15
FOTÓ: Vajda József
A kormány részéről már puhatolóznak kiskereskedelmi láncoknál a vasárnapi nyitva tartás visszaállításának a hatásairól – tájékoztatták piaci források a Népszabadságot. 

A Népszabadsághoz eljutott hírek szerint a kormányoldalon szinte biztosra veszik, hogy a Kúria nem fogja helybenhagyni a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely hitelesítette a herceghalmi polgármester feleségének, Erdősi Lászlónénak a népszavazási kezdeményezését. Így kérdéséről, amely megerősítené a boltok vasárnapi zárva tartását, minden bizonnyal nem lesz referendum.

Kormánypárti politikusok szerint, ha a szocialisták népszavazási kezdeményezését hitelesítenék, és az MSZP elkezdhetné a 200 ezer aláírás gyűjtését, kisebb veszteség lenne, ha módosítanák a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt, még mielőtt az Országgyűlés elrendelné a referendumot.

A teljes cikket itt olvashatja!

Erdő Péter: Jézus kereszthalálával feltöri a történelem burkát

Publikálás dátuma
2016.03.26. 11:27
Erdő Péter MTI Fotó: Mohai Balázs
Jézus vállalja a kereszthalált, hogy kiszabadítsa az emberiséget abból a csapdából, amelybe gonoszságai újra és újra belesodorják, és ezzel feltöri a történelem burkát - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek.

Erdő Péter kiemelte: Krisztus kereszthalála megszabadít bűneinktől, föltámadása pedig igazolja Isten irgalmasságát. A kereszténység üzenete ugyanis éppen az, hogy Isten nemcsak a feltámadt Jézust, hanem személy szerint minden embert meghív az örökkévaló boldogságra. Ez pedig olyan ajándéka az isteni irgalmasságnak, amit nem érdemelhetünk ki.

A bíboros rámutatott: ennek az isteni magatartásnak a fényében másként látszik a történelem és a körülöttünk lévő világ. Mert még ha olykor sötétnek tűnik is a horizont, ha eluralkodni látszik is a gyűlölet, de aztán - nem tudjuk pontosan, hogy mitől és hogyan - mégis kitisztulhat a történelmi égbolt, és megint felragyoghat az isteni szeretetet sugárzó nap.

Ez is hozzátartozik húsvét reggelének ragyogásához: Krisztus "felrobbantotta maga körül a sziklasírt, és ezzel kiemelte az örökkévaló életet a látszólagos pusztulás sötétjéből". Az utolsó szó Krisztus föltámadásáé, és ehhez képest a történelem valamennyi Heródesének és Pilátusának szereplése csak jelentéktelen közjáték - hangsúlyozta Erdő Péter.