Börtönre ítéltek egy hitszónokot és az Iszlám Állam öt harcosát

Publikálás dátuma
2016.03.25. 20:08
Illusztráció: Spencer Platt/Getty Images
Hat embert, köztük egy muzulmán hitszónokot, azaz imámot ítéltek el pénteken Macedóniában a szíriai és iraki harcokban való részvételért, valamint toborzásért - számolt be erről a vesti.mk szkopjei hírportál. 

A macedón bíróság öt és féltől hét évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a tavaly augusztusban elfogott gyanúsítottakat, mert azok szélsőséges iszlamisták oldalán harcokban vettek részt, illetve ezekhez a harcokhoz toboroztak embereket.  A rendőrség tavaly négy városban, köztük Szkopjéban lépett akcióba, 21 házat kutattak át, valamint egy internetes kávézót és egy mecsetet. A most elítélt imámot is - akit a csoport ideológiai vezetőjének tartanak - akkor fogták el. 

A bíróság nem közölte, hogy az elítéltek pontosan melyik szélsőséges iszlamista szervezet oldalán harcoltak, a macedón sajtó szerint azonban az Iszlám Állam nevű terrorszervezetről lehet szó. További öt vádlott ítéletét a későbbiekben mondják ki.

A macedón törvények tiltják az ország állampolgárainak, hogy külföldi hadseregben vagy félkatonai szervezetben harcoljanak. Ugyanakkor a hivatalos becslések szerint jelenleg is mintegy 130-an harcolnak a szíriai és az iraki harctéren, legalább 16-an pedig már életüket vesztették. A 2,1 milliós Macedónia lakosságának körülbelül 30 százaléka muszlim vallású, ugyanakkor a szélsőségek csak kis mértékben vannak jelen a lakosság körében.

Szerző

Újabb terrorcsapásoktól tart Európa

Publikálás dátuma
2016.03.25. 19:58
FOTÓ: AFP/Getty Images
Több európai országban is lecsaptak a húsvéti ünnepeket megelőzően a hatóságok a terroristagyanús személyekre. Belgiumban csütörtökön hét, pénteken további három embert vettek őrizetbe, tűzharcban fogtak el egy gyanúsítottat, több gazdátlan csomagot felrobbantottak a hatóságok. Párizsban egy gyanúsítottat fogtak el, s ezzel komoly terrorcsapás veszélyét hárították el. Németországban két személyt tartóztattak le a brüsszeli terrortámadásokkal összefüggésben. Brüsszelbe látogatott pénteken John Kerry amerikai külügyminiszter, aki fejet hajtott a brüsszeli terrortámadások áldozatai előtt, s amerikai támogatást ígért a bűnösök felkutatásához, a hírszerzési együttműködés javításához.

John Kerry amerikai külügyminiszter együttérzését fejezte ki Charles Michel belga kormányfőnek. „Az Egyesült Államok határozottan kiáll Belgium és Európa nemzetei mellett e tragédiában. Együtt gyászolunk, s együtt imádkozunk azokért, akiket elvettek tőlünk, s akik megsebesültek ezekben az aljas támadásokban. Én is brüsszeli vagyok!” – mondta az amerikai diplomácia vezetője a belga miniszterelnökkel folytatott megbeszélések után. John Kerry közölte, a nyugati államok szövetsége folytatni fogja a harcot az Iszlám Állam ellen. „Nem hagyjuk, hogy megfélemlítsenek bennünket” – tette hozzá. Kerry franciául és hollandul is kondoleált. Az amerikai külügyminiszter Fülöp belga királlyal is találkozott, s megbeszélést folytatott az Európai Bizottság vezetőjével, Jean-Claude Junckerrel is.

John Kerry bejelentette, hogy amerikaiak is vannak a brüsszeli terrortámadások áldozatai között. Egy magát megnevezni nem kívánó tisztviselő megerősítette, hogy legalább két amerikai veszítette életét, tucatnyian megsebesültek, s több amerikai családról tudni, hogy nem sikerült felvenniük a kapcsolatot Brüsszelben tartózkodó hozzátartozójukkal. Hírek szerint amerikai kormányalkalmazottak is életüket veszítették.

Nagy-Britanniában bejelentették, hogy egy brit állampolgár is elhunyt a belga fővárosban. Az 53 éves, nottinghami Davis Dixon családjával Brüsszelben élt. Az ottani brit nagykövetség megerősítette Dixon halálhírét. Az informatikai szakemberként dolgozó Dixon a munkahelyére tartott, amely néhány metrómegállóra volt a Maelbeek állomástól. Eddig három holland, köztük két holland-amerikai kettős állampolgár, egy brit és egy kínai állampolgár halálát erősítették meg hivatalosan a 31 halálos áldozat közül. Törvényszéki orvosszakértők szerint a nagyerejű repülőtéri és metrórobbantás áldozatainak azonosítása hosszú heteket vehet igénybe. A brit Guardian jelentése szerint a legtöbb áldozatot csak a fogászati adatok, vagy DNS-minta alapján fogják tudni azonosítani. Egy repülőgép-szerencsétlenséggel ellentétben itt nincs utaslista, nem tudják, hogy kik tartózkodtak a metrón, illetve a Zaventem repülőtér indulási csarnokában

Brüsszel Schaerbeek kerületében is nagy erőkkel folytak a rendőrségi akciók, pénteken három embert vettek őrizetbe. Egy hátizsákos férfi menekülni próbált a rendőrök elől, őt lábon lőtték, úgy fogták el. Több elhagyott csomagot is megsemmisített a rendőrség, tűzszerészeket és bombakereső robot is bevetettek. Csütörtökön késő este, ugyancsak e kerületben házról házra járva razziáztak, hat embert vittek be. A belga sajtó jelentése szerint a külvárosi Forest negyedben egy hetedik embert is elfogtak. A belga De Standaard című lap úgy tudta, hogy a keddi repülőtéri felvételen a két öngyilkos merénylő melletti harmadik férfit is elfogták csütörtökön este, más forrásból ezt nem erősítették meg. A De Morgen című lap megnevezett egy újabb gyanúsítottat, akinek szerepe lehetett a keddi kettős terrorcsapásban, a 28 éves szíriai Naim al-Hamed neve is szerepelt az európai államoknak szétküldött körözési listán.

A belga rendőrség egyre több jelet talál arra, hogy az IS-terrorcsoport valamelyik belga atomerőművet is célba akarták venni, a rendőrség több mint 12 órányi videófelvételt talált a dzsihadistáknál, a belga atomenergia kutatási és fejlesztési program vezetőjének mozgását figyelték. A Brüsszeltől egy órányira fekvő Tihange és az Antwerpen melletti Doel nukleáris erőmű őrizetét is megszigorították, a belga atomfelügyelet szóvivője pénteken a SkyNews jelentése szerint megerősítette, hogy az elmúlt napokban több dolgozó belépőjét visszavonták.

Franciaországban csütörtökön elfogtak egy francia állampolgárt, aki Bernard Cazeneueve francia belügyminiszter bejelentése szerint egy olyan hálózathoz tartozott, amely nagy terrortámadást tervezett Franciaországban, s az előkészületek már előrehaladott fázisban voltak. A francia hatóságoknak nincs azonban bizonyítékuk arra, hogy ez a tervezett akció összefüggésben lett volna a korábbi párizsi, vagy a keddi brüsszeli merényletsorozattal, az őrizetbevételt több hetes nyomozás után rendelték el. A francia terrorelhárítás, DGSI az észak-párizis Argenteuil negyedben tartott házkutatást egy lakásban, aceton-peroxid robbanószerre bukkantak. Párizsban meg is nevezték az elfogott személyt, a 34 éves Reda Kriket-t 2015 nyarán egy brüsszeli bíróság távollétében elítélte, mivel az Iszlám Államnak toborzott. Ugyanakkor ítélték el a novemberi párizsi támadások kitervelőjének tartott Abdelhamid Abaaoudot is.

Az AFP hírügynökség egyébként úgy értesült, hogy a múlt héten Brüsszelben letartóztatott Salah Abdeslam, a párizsi vérengzés logisztikai felelőse, a keddi robbantások óta nem működik együtt a belga hatóságokkal. Feltételezések szerint Abdeslam őrizetbe vétele miatt hozták előre az eredetileg húsvét hétfőre tervezett brüsszeli terrortámadásokat. A belga rendőrség szerint ha Abdeslam ténylegesen együttműködött volna, akkor tájékoztatta volna a hatóságokat a brüsszeli robbantások tervéről.

Németországban két férfit vettek őrizetbe a brüsszeli terrorcsapással összefüggésben. A Der Spiegel pénteken közölte, hogy az egyik férfit csütörtökön Düsseldorf térségében, a másikat Giessen térségében még szerdán kapták el. A csak Samir E.-ként említett férfit tavaly a török hatóságok feltartóztatták a szíriai határtérségben, s visszatoloncolták Amszterdamba, együtt Halid el-Bakraouival, a brüsszeli metrórobbantóval. Vizsgálják, hogy a két férfi ismerte-e egymást. A Düsseldorfban elfogott szalafista férfit súlyos államellenes bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják.

Obama terrorellenes találkozót tervez
Barack Obama a jövő hétre tervezett nukleáris csúcstalálkozó részeként külön tanácskozást tart az Iszlám Állam elleni fellépésről – jelentette a The Washington Post. A párizsi, brüsszeli, s az Egyesült Államokban, a kaliforniai San Bernardinóban végrehajtott terrortámadások a Fehér Ház szerint jelentős rendőri és hírszerzési hiányosságokat tártak fel, különösképpen Washington európai szövetségeseinél. Washingtonban mintegy hatezerre becsülik azon „külföldi harcosok” számát, akik Irakban és Szíriában kaphattak kiképzést és fennáll a veszély, hogy visszatérnek és további terrorcsapásokat szerveznek.
A nukleáris biztonsági csúcstalálkozóra mintegy 50 állam- és kormányfő (köztük a magyar miniszterelnök) hivatalos Washingtonba. Ezt az alkalmat akarja felhasználni Obama, hogy a terrorellenes harc közös teendőit is áttekintsék, közölték a lappal kormányzati források. Ez lesz a negyedik nukleáris biztonsági csúcstalálkozó, s Obama számára az utolsó ilyen rendezvény, amelyen nem utolsósorban a hasadóanyagok illegális kereskedelmét tekintik át. Világszerte nő az aggodalom, hogy ilyen sugárzó anyagok az IS vagy más terrorszervezetek kezébe kerülhetnek.Elítélte öccse a bombagyártót

Nyilatkozott csütörtökön este Mourad Laachraoui, a brüsszeli bombagyártó, Najim Laachraoui öccse. Mourad taekwondo bajnok, aki már számos európai és világversenyen képviselte Belgiumot. Laachraoui családjából ő az első, aki nyilvánosan megszólalt a brüsszeli robbantások kapcsán. A sportoló testvér a taekwondo-szövetség honlapján kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy elítéli 25 éves bátyja Párizsban és Brüsszelben elkövetett tetteit, s közölte, nem álltak kapcsolatban azóta, hogy a bombagyártó 2013 februárjában Szíriába utazott. Sajtóértekezletén a 20 éves Mourad elmondta, bátyja kedves, jó fiú volt. A család bejelentette, amikor elutazott Szíriába, emiatt egyszer jártak náluk nyomozók, össze vannak omolva a történtek miatt. Hivatalosan eddig nem közölték velük Laachraoui halálhírét.

A belga hatóságok kezdetben azt hitték, hogy a brüsszeli dzsihadisták bombaszakértője volt az, aki böröndbe rejtett robbanó szerkezetét hátrahagyva elmenekült a Zaventem repülőtérről, de utóbb kiderült, hogy valójában ő volt az egyik öngyilkos merénylő. Korábban a szakértők azt hitték, a bombagyártó túl értékes tudással rendelkezik az Iszlám Állam terrorszervezet számára ahhoz, hogy merénylőként feláldozzák. Najim Laachraouiról kiderült, hogy egy katolikus iskolába járt Schaerbeekben. A Sainte Famille d’Helmet iskola igazgatónője, Veronica Pellegrini közölte, nagyon jó tanuló volt, soha nem mulasztott órákat, hat évig járt az iskolába, 2009-ben végzett, azóta nem hallottak semmit felőle.

A hatóságok szerint az elektroműszerész Laachraoui készítette az öngyilkos merénylők öveit a tavaly novemberi terrortámadás-sorozathoz, a DNS-ét több Párizsban bérelt lakásban, illetve a brüsszeli repülőtéren is megtalálták. Azt feltételezik, hogy Magyarországon át tért haza Szíriából, Soufiane Kayal álnéven tavaly szeptemberben lépett be Ausztriába, ahova Salah Abdeslam, a párizsi merényletek fő szervezője jött érte autóval. Abdeslamot négy hónap rejtőzködés után múlt héten tartóztatták le Brüsszelben, s a hatóságoknak számítaniuk kellett rá, hogy őrizetbevételét újabb terrorcsapások követhetik.

Tóbiás: Közös európai fellépés kell

Alkotmányt nem kell módosítani a terrorizmus elleni küzdelemhez, a kormány számára jelenleg is minden eszköz adott ahhoz, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát. Erről Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője beszélt tegnap. Az ellenzéki politikus szerint a kabinet terrorizmus elleni intézkedéscsomagja csak "pr-kormányzás", bár a félelmeink valódiak. Vajon miről szól az javaslat, amelynek alapján a magyar állampolgárok telefonjait lehet lehallgatni, tette fel a kérdést "Magunk között keressük a terroristákat vagy képesek vagyunk végre kimondani, hogy csak közös európai fellépéssel lehet megakadályozni ezeket a tragikus, szörnyű eseményeket?" - mondta Tóbiás. Megismételte, a magyar terrorelhárítás önállóan, európai együttműködés nélkül alkalmatlan arra, hogy ezeket a támadásokat megelőzze és kezelje.

Lapszemle

The Guardian

Az Iszlám Állam vezetői kilenc nappal a párizsi robbantások előtt a szíriai Tabkahban gyűltek össze, hogy a terrorszervezet jövőbeni terveiről egyeztessenek. Az IS által Irak és Szíria területén tervezett kalifátus néhány vezetője nagy nehézségek közepette jutott át háborús térségen keresztül a Rakka melletti kisvárosba – számolt be róla a brit lap. Értesülésük szerint az IS ezen az ülésen döntött arról, hogy új irányt szabnak tevékenységüknek és exportálni fogják a káoszt Európába. Több mint kétszáz harcosuk állt készenlétben az európai kontinensen, csak az IS parancsára várva.

TIME

A félelem az egyik fő tényező lesz, amikor a britek június 23-án népszavazáson döntenek arról, tagja maradjon-e Nagy-Britannia az Európai Uniónak. De vajon a brit elszigeteltségtől való félelem, vagy a válságban lévő EU-ban maradástól való félelem lesz-e az erősebb. A brit választók megfontolásai között egyre nagyobb helyet foglal el a migránsválságtól és a terrorizmustól való félelem, s a véres brüsszeli terrorcsapások félő, hogy tovább növelik a Brexit esélyét – írja az április 4-i számban megjelenő cikkében az amerikai magazin.

USA Today

Az Egyesült Államok hírszerzése felkészült a brüsszelihez hasonló terrortámadások meghiúsítására, de védtelen a hazai, „saját nevelésű”, Amerikában radikalizálódott terroristák támadásai ellen. A bostoni maratoni robbantók, a kaliforniai San Bernardino-i ámokfutók iszlamista befolyás alá kerülése rejtve maradt a hatóságok előtt. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után az amerikai terrorelhárítás jelentős reformokat vezetett be, javították a hírszerzési módszereket, az információszerzést és megosztást a különféle ügynökségek között – nyilatkozta egy volt igazságügyi minisztériumi jogász a lapnak. Az Egyesült Államok toleránsabb, befogadóbb a bevándorlókkal szemben.

Szerző

Terrorveszély - Őrizetbe vettek három embert Brüsszelben

Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban, köztük volt az a férfi is, akit délután tett ártalmatlanná a rendőrség különleges alakulata - közölte a belga szövetségi ügyészség pénteken.

A vádhatóság tájékoztatása szerint az elfogott gyanúsítottak közül ketten könnyebben megsebesültek a rendőrségi akció során. A francia titkosszolgálatok csütörtökön előállítottak egy körözött személyt, akiről azt gyanítják a hatóságok, hogy egy terrorista hálózat nevében akart lecsapni Franciaországban. Pénteken a szövetségi ügyészség emellett arról is beszámolt, hogy a brüsszeli merényletek utáni nyomozás keretében a belga fővárosban péntekre virradóra őrizetbe vett hat ember közül hárman őrizetben maradnak, hármat viszont szabadon engednek.

Szerző