Előfizetés

Versenyben a Galya-kilátó

Publikálás dátuma
2016.03.25. 06:19
FORRÁS: MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG
Rangos nemzetközi díjra esélyes a Média Építészeti Díj „Épület” kategória győztes és közönség díjas Galya-kilátó: az építmény bekerült a legnagyobb amerikai online építészmagazin, az Architizer éves versenyébe Renováció kategóriában.

A jelöltek két díjra esélyesek: a szakmai zsűri elismerése mellett közönségdíjat is nyerhetnek- írja a turizmus.com. A szakmai zsűri több mint száz kategóriában választja ki a legjobbakat, emellett van külön közönségdíj is, amelyre az interneten keresztül április 1-ig bárki szavazhat. A győzteseket április 12-én hirdetik ki. Jelenleg a kilátó fej-fej mellett versenyez egy kínai teaházzal. Az eredetileg 17 méteres kilátó tetejére régebben egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevésbé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A mintegy 80 millió forintból megvalósult felújítás során a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került. A beléptetőkaput elhagyva 162 lépcsőfokot kell leküzdeniük a látogatóknak.

Gulyás Márton visszakapta a drónját

Visszakapta korábban a rendőrség által lefoglalt drónját Gulyás Márton.

Az aktivistától március 14-én kobozták el az eszközt, amikor azzal az Orbán Viktor édesapja, id. Orbán Győző tulajdonában álló hatvanpusztai majorság környékéről készített felvételeket. Az indok többek között az volt, hogy nem volt a drónon kötelező felelősségbiztosítás. Egyébként a 444.hu repülő kameráját is hasonló indokokkal foglalták le Felcsúton, miközben a Pancho Arénát filmezték. Ők egyelőre nem kapták vissza eszközüket.

Csalás a VI. kerületben - Feloszlatják az önkormányzatot?

A tervek szerint a testület feloszlatása is napirendre került volna a budapesti VI. kerületi képviselő-testület csütörtöki ülésén, mivel már az ügyészség is kimondta, hogy választási csalás történt a kerületben 2014-ben.

A feloszlatást négy ellenzéki képviselő kezdeményezte, mindezt rendkívüli ülésen tárgyalták volna meg, amit a kerület vezetése össze is hívott ugyan, ám az ülést “hétfőn (március 14-én) este fél 9-kor hirdették meg másnap, azaz március 15-én reggel 8 órára, e-mailben" – írta az LMP-s Heltai László. A másnapi ülés határozatképtelen volt, mindössze Heltai és két fideszes kollégája jelent meg. A Terézvárosi Önkormányzat szerint ők a jogszabályoknak megfelelően jártak el, ugyanis a képviselő-testület sürgősséggel történő összehívását tíz napon belül kell megtenni.

A baloldal már a 2014-es önkormányzati választásokkor gyanakodott arra, hogy választási csalás történt, a Fidesz és Schmuck Andor pártja, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja összejátszott az aláírásgyűjtéssel. Több száz olyan támogatót találtak ugyanis, aki papíron a Fidesz, illetve Schmuckék jelöltjeit is támogatta (így lehettek jelöltjei Schmuckéknak), az aláírások viszont szerintük nem egyeznek. A baloldal feljelentést tett, a nyomozás elindult, majd másfél évvel később Polt Péter legfőbb ügyész is megerősítette: valóban csalás történt, hamis ajánlásokat adtak le Schmuckék. A nyomozást tavaly decemberben felfüggesztették, mert nem tudták megállapítani az elkövetők kilétét. Ugyanis az egyik szociáldemokrata koordinátor meghalt, a másik felelős adatai pedig fiktívek, őt nem találták. A rendőrség felfüggesztő határozatát a Fővárosi Főügyészség hatályon kívül helyezte, a Legfőbb Ügyészség pedig a nyomozás határidejét 2016. május 25-ig meghosszabbította.