A Jobbik Érpatakká változtatná az országot

Publikálás dátuma
2016.03.25. 06:03
Forrás: Facebook/Orosz Mihály Zoltán
Az összes jobbikos vezetésű településre kiterjesztik a Tiszavasváriban bevezetett Rend és tisztesség nevezetű programot. Ezt Volner János, a Jobbik alelnöke jelentette be szerdán. A program Orosz Mihály Zoltán, érpataki polgármesterhez köthető, akinek szervezete kézi kamerával filmre vesz bárkit, akit valamiért gyanúsnak találnak. A Társaság a Szabadságjogokért Romaprogram-vezetője riasztónak tartja Volner szavait.

Minden jobbikos vezetésű településre kiterjesztik a Tiszavasváriban bevezetett Rend és tisztesség nevezetű programot - jelentette be Volner János, a Jobbik alelnöke szerdán. A program keretein belül az érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán és szervezete, a Becsület Légiója járőrözik a város cigány telepein. A Rend és tisztesség nevű program miatt "drámaian javultak" a közállapotok Tiszavasváriban – közölte Volner, hozzátéve: ha a Jobbik kormányra kerül, az egész országban bevezetik a modellt. A Népszava is többször beszámolt róla, hogy a járőröző jobbikosok kézi kamerával filmre vesznek bárkit, akit valamiért gyanúsnak találnak, és feljelentéseket tesznek a rendőrségen. Ennek hatására a program novemberi kezdete óta már 300 házból kötötték ki az áramot a cigánysoron a járőrözők feljelentései miatt.

Amint azt megírtuk: februárban pánik tört ki a tiszavasvári romák körében - miután Fülöp Erik megállapodott az érpataki polgármester vezette Becsület Légiója Egyesülettel –, attól féltek, a szervezet elveheti gyermekeiket. A paktum szerint ugyanis a rendfenntartáson túl a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabbá tételéért is ők felelnének. Gyermekjogi szakértő szerint a gyermekek családból való kiemelésére a légiónak jogilag semmilyen lehetősége nincs. A szervezetről kiderült, adószámát a NAV már korábban törölte, így hivatalosan nem is létezik.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a program fő célja valójában ,,az önkényes, az emberi szabadságjogokat teljes egészében negligáló rendpárti érpataki modell” helyi megvalósítása. A szervezet már eljárást kezdeményezett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (EBH) Tiszavasvári önkormányzata ellen, mert szerintük egyértelmű, hogy általános rendfenntartásra, razziázásra kérte fel az önkormányzat a szélsőséges és jogellenes intézkedéseiről ismert érpataki polgármestert. A TASZ beadványa szerint: ,,az önkormányzat már azzal emberi méltóságot sértő magatartást, vagyis zaklatást valósított meg a helyi telepi romákkal szemben, hogy együttműködési megállapodást kötött olyan személyekkel, akikről nyilvánosan hozzáférhető információk alapján köztudomású, hogy rendszeresen fejtenek ki emberi méltóságot sértő, zaklató tevékenységet túlnyomórészt romák által lakott szegénytelepeken".

Az EBH még nem reagált a bejelentésünkre – közölte lapunkkal a TASZ Romaprogram-vezetője. Jovánovics Eszter riasztónak tartja a Jobbik alelnökének a szavait és abban bízik, hogy mivel Orosz Mihály Zoltánnak a saját településének ügyeit kellene intéznie, így nem fér bele az idejébe, hogy a 13 jobbikos településen járőrözzön. Az látszik, hogy ahonnan az állam kivonul, oda szélsőséges szervezetek vonulnak be – vélekedett a TASZ munkatársa, hozzátéve: ezt nyilvánvalóan nem lenne szabad hagynia a rendőrségnek sem, mivel a helyi romákkal szemben emberi méltóságot sértő magatartást követnek el. Ez egy jogállamban elképzelhetetlen – fogalmazott Jovánovics.

A minta
Orosz Mihály Zoltánt, Érpatak független, ám a Jobbik által támogatott polgármesterét különös öltözetei mellett az általa megalkotott "érpataki modellről" is ismerhetjük. A városvezetőt sokan bírálják önkényeskedő és megfélemlítő módszerei miatt, de kitart radikális politikája mellett, s a szélsőjobboldal is rendre beáll mögé. Az Orosz által kidolgozott modell egyik alappillére az, hogy a hátrányos helyzetű csoportokat és a bűnözőket szigorral meg lehet változtatni. Orosz hisz a halálbüntetés elrettentő erejében is, és amíg ezt nem vezetik be, a "bűnben megátalkodott vérbűnözőket" önfenntartó börtönökben helyezné el. Az érpataki modell különösen nagy figyelmet fordít a gyermekek "ideológiai nevelésére": a polgármester rendszeresen bejár iskolákba, óvodákba, és külön foglalkozásokat is tart fiataloknak - derült ki a 444 helyi riportjából. Radikális intézkedései mellett Orosz a nyíltan kirekesztő megnyilvánulásaival is többször felhívta magára a közvélemény figyelmét.

A Jobbiktól vár megoldást Sumony

A Jobbiktól vár segítséget a baranyai Sumony cigány polgármestere a bűnözés visszaszorítása érdekében. A közbiztonságról tartott lakossági fórumon a városvezető arról beszélt, hogy már nem bízik a rendőrségben. Úgy látja, csak az ellenzéki párt segítségével lehet javítani a helyzeten. A Jobbik az úgynevezett érpataki modellt vezetné be a többségében romák lakta településen.

Szerző

Magyar-horvát - Kádár nem játszhat

Kádár Tamás sérülés miatt kikerült a horvátok elleni, szombati barátságos mérkőzésre készülő magyar labdarúgó-válogatott keretéből.

A magyar szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint a Lech Poznan hátvédjének bokasérülése nem jött rendbe, így már el is hagyta a válogatott edzőtáborát. A horvátok elleni meccs szombaton 18 órakor kezdődik a ferencvárosi Groupama Arénában.

A magyar válogatott a nyáron 44 év után szerepel ismét Európa-bajnokságon, ahol sorrendben Ausztriával (június 14., Bordeaux), Izlanddal (június 18., Marseille) és Portugáliával (június 22., Lyon) találkozik az F csoportban.

Szerző

Ecclestone: nem biztos, hogy visszatér a régi időmérő

Publikálás dátuma
2016.03.24. 18:58
Bernie Ecclestone FOTÓ: Getty Images, Bryn Lennon
A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone szerint egyáltalán nem biztos, hogy visszatérnek az időmérő korábbi lebonyolítási rendjéhez az autósport elitkategóriájában.

"A csapatok tárgyalnak róla, de nincs egyetértés a visszalépéssel kapcsolatban - mondta a brit üzletember a Gazzetta dello Sport csütörtöki számában. - Ha a véleményemre kíváncsiak, szerintem minden úgy folytatódik majd, mint Ausztráliában."
A múlt heti melbourne-i idénynyitó után sok kritika érte az újfajta időmérőt, amelyet maga Ecclestone is bírált.

A változtatás lényege, hogy a három részből álló kvalifikáció minden szakaszában - meghatározott idő elteltével - 90 másodpercenként kiesik egy-egy pilóta. A szabályalkotók és a Nemzetközi Automobil Szövetség illetékesei azt remélték a módosítástól, hogy a versenyautók több időt töltenek majd a pályán az időmérő alatt. Az előzetes várakozások azonban nem váltak valóra, Ausztráliában az időmérő szakaszainak utolsó perceiben alig, vagy egyáltalán nem köröztek az autók.
A kritikák nyomán felmerült, hogy az április első hétvégéjén sorra kerülő Bahreini Nagydíjon már más lehet az időmérő edzés lebonyolítása. Ecclestone azonban hangsúlyozta, a következő versenyen még az új rendszer szerint határozzák meg a rajtsorrendet. "Bahrein után majd megvizsgáljuk, hogy mit tehetünk" - mondta Ecclestone.

Szerző