Félresikerült kísérlet - Hazaengedik a kórházból a diákokat

Tíz diákot hazaengedtek a pécsi gyermekklinikáról a közül a tizenegy komlói általános iskolás közül, akit hétfőn vittek kórházba klórgázmérgezés tüneteivel - közölte Decsi Tamás, a klinika igazgatója. Egy diák már hétfőn hazamehetett, kilenc kedden hagyhatta el a klinikát. 

Az orvosok egy gyereket vizsgálnak még, ő sincs rossz állapotban, "de nem volt egyértelmű, hogy légúti tünetei hogyan alakulnak", ezért döntöttek a további megfigyelése mellett - mondta Decsi Tamás. Hozzátette: szerdán várhatóan ő is hazamehet. A Gagarin általános iskola diákjai hétfőn klórgázfejlesztési kísérletben vettek részt, és a gázba beleszagolva nyálkahártya-irritációból származó tüneteteket - köztük orrfolyást, hányingert, egy esetben hányást - produkáltak.  Az eset miatt belső vizsgálatot indítottak.

Szerző

Húsvétkor nem kínálnak kedvezményt a szállodák... vajon miért?

Publikálás dátuma
2016.03.23. 09:08
Illusztrációk: Getty images
Egyszerűen fogalmazva azért, mert nincs rá szükségük, így is biztosított a teltház. Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára elmondta, hogy átalakulóban vannak a húsvéti szokások, ezt az ünnepet is egyre több család tölti szállodában, így a belföldi hotelekben várhatóan nem maradnak üres szobák.

A vidéki szállodákban húsvétkor a magyar vendégek vannak többségben. A húsvéti ünnepek alatt a vidéki wellness-, gyógy- és kastélyszállodákban is jellemzően telt ház van, emiatt nem kínálnak kedvezményt. A vidéki hotelek kínálhatnak félpanziós csomagokat, amelyeket plusz szolgáltatásokkal, ünnepi programokkal, a népi hagyományok felelevenítésével egészítenek ki. 

A magas foglaltság miatt a vendégek hetekkel, esetenként hónapokkal előre lefoglalják szobáikat, aki későn kezdené a programtervezést, nem biztos, hogy olyan szállodába tud foglalni szállást, ahová szeretne - figyelmeztetett a szakember. Eltérően a többi hosszú hétvégétől, húsvétkor Budapesten is megtelnek a szállodák. Ennek az az egyszerű oka, hogy húsvét egész Európában ünnep, a hétfő munkaszüneti nap, a hosszú hétvégét sokan külföldön töltik.

Szerző

Az ébredező emberek

Történelmi hagyományaink közé tartozik, hogy az emberek nagy része tart a mindenkori hatalomtól, annak birtokosaitól, sőt egymástól is. Ez mindaddig érthető, amíg diktatórikus, illiberális hatalmak állnak az ország élén. Így volt ez az első világháború előtti és az azt követő Horthy korszakban, a szocializmus idején, és így van ez a Horthy éra több elemét felelevenítő fideszes kormányok idején is. Ez azzal függ össze, hogy az Orbán-kormány első lépéseiként indokolhatatlanul nagy arányú kádercserét hajtott végre. A vezetőket és szakembereket felváltották megbízható pártkatonákkal, rokonokkal, barátokkal, egykori iskolatársakkal. Különösen nagy a hatalomtól való félelem az állami és a közigazgatási alkalmazottakban, pedagógusokban, mivel egy rendszerkritikus megjegyzés a munkahely elvesztéséhez vezethet.

Hallgatásra vannak kárhoztatva a közmunkások is, mivel a helyi – jobbára fideszes - vezetés kényétől-kedvétől függ, hogy kit és mennyi ideig alkalmaznak közmunkásként. Az utóbbi időben azonban mintha csökkenne az emberek félelme. Ennek leglátványosabb bizonyítéka a március 15-i több 10 ezres pedagógus tüntetés, ahol részt vettek szülők és diákok, a demokratikus pártok, az érdekvédelmi és a civil szervezetek képviselői. Követeléseik a kormány elhibázott oktatáspolitikájának módosítására vonatkoznak és ultimátumszerűek voltak. Az emberek ébredése azzal függhet össze, hogy többségük – benne Fidesz szavazók is – szerint ma hazánkban nem jó irányba mennek a dolgok; hazug a„Magyarország jobban teljesít” jelszó.

Egyre többen értenek egyet a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók követeléseivel, sőt támogatják is megmozdulásaikat. A félelem csökkenésének egyik jele, hogy míg az előző években az emberek nagy része csak családi és baráti körökben merte bírálni a kormányt, ma úton-útfélen tanúi lehetünk a kormányt és vezérét bíráló megjegyzéseknek. A pozitív tendenciák ellenére a demokratikus oldal nem bízhatja el magát, mert óriási munka lesz a társadalom többségének megnyerése azért is, mivel  rafinált és gátlástalan ellenféllel áll szemben.