A Földre leselkedő legpusztítóbb rém: az ember - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.03.21. 13:29
Illusztráció/Getty Images
Veszélyben a Föld – hallottuk már  sokszor, ám a talán e képek láttán sokkal többen el is gondolkoznak, mit is jelent ez a gyakorlati életben - írja a mellékelt képekhez a Librarius. Éhen veszett jegesmedve teteme, kiirtott szibériai tigrisek bőrével pózoló vadászok, lángokban álló esőerdő – csak néhány fénykép, amelyen láthatjuk, mekkora pusztítást végez az ember a bolygón.

Persze az egyén, miután sokkolódott a fotóktól, vagy megnézte a legújabb epizódott a ránk, emberi fajra váró kataklizmáról valamelyik tudományos csatornán, arra gondol: mit is tehetne ő, a porszem, hogy javítson a helyzeten, vagy legalább fékezze a pusztítást. Majd többnyire oda lukad ki, hogy semmit, hiszen földnyi léptékben mit is jelent, hogy elhatározza: nem pazarolja a vizet, az áramot, az élelmet, egyáltalán semmit, amivel növeli az "ökológiai lábnyomát" a bolygón. 

A helyzet az, hogy mindez igenis sokat jelent, jelentene. 

Ahogy az is, ha az emberek felismernék, mi az igazán fontos, valóban a legújabb kütyü-e az, amivel ezzel a felnőtt-homokozóban eljátszadozhatunk, vagy inkább az, hogy milyen világot hagyományozunk az utódainkra. És, ha ez utóbbi felelős gondolkodás eljuttatja odáig az egyént (porszemet) hogy ebbe az irányba gyakoroljon nyomást a hatalmon,  döntési helyzetben lévőkre, akkor pláne sokat jelenthet.  

Alighanem egyébként valami hasonló történik azokkal, akik most a Városligetben küzdenek pár nyamvadt fáért, miközben irdatlan mértékben pusztulnak az erdők a Földön. De hát biztosan ismerik: a legnagyobb, legpusztítóbb áradat is vízcseppekből állt össze. Úgyhogy még mindig nem teljesen reménytelen. A képek láttán tehát ne a letargia jöjjön, hanem a cselekvésvágy.  Nem hagyhatjuk cserben a saját gyerekeinket, unokáinkat, utódainkat. 

Szerző

Íme az Év vadvirága - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.03.19. 20:20
MTI Fotó: Sóki Tamás
A mocsári kockás liliom (Fritillaria meleagris) lett az év vadvirága 2016-ban, eszmei értéke 50 000 forint. Az MTI fotósa Mattyon örökítette meg a védett növényt.
lett az év vadvirága 2016-ban, eszmei értéke 50 000 forint

MTI Fotó: Sóki Tamás

Szerző

Gardenexpo és Orhideaünnep 2016

Publikálás dátuma
2016.03.18. 19:37
Fotó: Marjai János, MTI - részlet
Kertbarát rendezvény látható a szervezők szerint izgalmas programokkal és kertépítő versennyel kiegészülve a Papp László Budapest Sportarénában tartott kiállításon. Társrendezvényként harmadik alkalommal kedveztek az orchideák kedvelőinek a virágkiállítással. Az Orchidea Ünnep a Gardenexpo azonos jeggyel látogatható.

Világító lepkeorchidea a Flavatar standjánál a Papp László Budapest Sportarénában rendezett jubileumi Gardenexpón

Világító lepkeorchidea a Flavatar standjánál a Papp László Budapest Sportarénában rendezett jubileumi GardenexpónSzerző