A hétvégén mossák az Erzsébet hidat

A hétvégén mossák Budapesten az Erzsébet hidat, emiatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a dunai átkelőn - közölte az FKF Nonprofit Zrt.

Tájékoztatásuk szerint szombaton reggel fél héttől délután fél kettőig a Budáról Pestre, vasárnap pedig ugyanebben az időszakban a pestről Budára vezető oldalon dolgoznak majd a szakemberek egy forgalmi sáv részleges lezárása mellett. Az FKF arra kérte a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a munkaterület mellett.

Szerző

Rendőr ordított Illés Zoltánra a Városligetben - Videó!

Publikálás dátuma
2016.03.18. 11:18

Pattanásig feszült a helyzet csütörtökön a Városligetben, az egykori Kertem nevű szórakozóhely helyszínén. A civil tiltakozók pártján álló Illés Zoltán, volt környezetvédelmi államtitkár és egy rendőr összeszólalkoztak, amitől utóbbinak még a sapkája is leesett a fejéről. Mint kiderült az atrocitás nem a politikus hibájából alakult ki, az erről szóló videó felvétel alapján azt a hatósági személy kezdeményezte. Az ügyben érintett rendőrt később egy másik politikus feljelentette, mint ahogyan eljárást kezdeményeztek a fákat kivágó cég ellen is.

Kisebb atrocitás alakult ki csütörtökön a civilek mellett álló Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár és egy, a Városligetben fakivágást végzők bejelentése miatt helyszínre érkező rendőr között. Mint az a a Newsroom Hungary által közzétett videofelvételen is látszik, Illést halkabb beszédre próbálja inteni egy egyenruhás, majd hirtelen artikulátlan hangon ráordít a politikusra, aki visszakiált, az arcközeli esemény során pedig leesik a rendőr tányérsapkája. A kritikussá kis válható helyzetet egy higgadtan viselkedő másik rendőr oldja meg szakszerűen, hátrébb parancsolva kollégáját.

Sokáig nem adott ki közleményt a rendőrség az incidenssel kapcsolatban. Lapunknak egy rendőrségi forrás elárulta, hogy a hatóság illetékesei alaposan elemezték a felvételt, és arról tanácskoztak, hogy lehet-e az ügyben eljárást kezdeményezni az ügyészségen Illés ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt. Mint megtudtuk, a vezetői „kupaktanács” arra jutott, hogy szándékos fizikai erőszak nem igazolható, ráadásul az intézkedő rendőr súlyosan kifogásolható módon viselkedett, ezért nem tesznek feljelentést. Ugyanakkor állítólag vizsgálat indult a rendőr kulturálatlan, indulatvezérelt, ezért szakszerűtlen fellépése miatt, amit közvetlen parancsnokának kell lefolytatnia. Értesülésünket megerősítve a rendőrség pénteken délután közölte: "a rendőri intézkedés során a rendőr által tanúsított magatartás és kommunikáció nem felel meg a követelményeknek és az elvárt intézkedési kultúrának. Az esettel összefüggésben a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitányság vezetője hatáskörében megteszi a szükséges intézkedéseket."

Lapunk megkereste Illés Zoltánt, aki az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott: ugyan valóban megfenyegette a rendőrt, hogy feljelenti, ezzel mégsem kíván élni, mert az incidens után a jelen lévő ezredes elkérte a felvételeket, és annak megtekintése után közölte, ez alapján elmarasztalható lenne kollégája. Hozzátette, a feljelentés mellőzésével gesztust szeretne gyakorolni, mivel szerinte a Városliget ügye most fontosabb az elégtételnél.

Tényi István fideszes képviselő ugyanakkor revansot venne a rendőrön, így ismeretlen elkövető ellen bejelentést tett a rendőrségen. Szerinte ugyanis felmerült a gyanú, hogy a hatósági ember hivatalos személy ellen követett el erőszakot.

Illés Liget-ügybeli aktivitása mindenesetre érdekes: egy, az ATV-nek tegnap este adott interjúban kijelentette, támogatja a projekt megvalósulását. Azt azonban erősen kifogásolhatónak tartja, hogy a múzeumok megépítése érdekében temérdek fát vágjanak ki a kivitelezők. Szerinte a növényzet meghagyására számos lehetőség adódna, például az, hogy az egészséges fákat beépítik a múzeumépületekbe. - Ez Nyugaton már bevett szokás, amivel nem csak világraszóló épületeket hozhatna létre az állam, de a környezetet sem rongálná - jegyezte meg. Mivel azonban ennek a szándéknak nyomát sem látni, ezért a kivitelezők munkavégzését elítélendőnek tartja. - Az nem csak környezetvédelmi, de jogi szempontból is erősen aggályos, ugyanis nem kértek birtokvédelmi engedélyt, így a fák kivágását közterületen végezték - jelentette ki a politikus.

Feljelentést tett a PM
Hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz a Párbeszéd Magyarországért a fairtás ügyében - jelentette be a csütörtökön a helyszínen éjszakázó Karácsony Gergely, Zugló polgármestere. Hozzátette, emellett az ombudsmant is megkeresik majd, mivel szerintük a kormány súlyosan megsértette a budapestiek egészséges környezethez való alkotmányos jogait. Karácsony elmondása alapján az V. kerületi kormányhivatal "furcsa határozata alapján indultak be a fűrészgépek".
- A március 16-án kiadott engedély azonnal hatályba lépett, így az önkormányzat vezetésének esélye sem volt fellebbezni a döntés ellen - fűzte hozzá a társelnök. Bár Karácsony szerint a kiemelt beruházásokról szóló törvény lehetőséget ad egy ilyen lépésre, ez törvényesnek mégsem tekinthető, mivel az érintettek, a zuglói önkormányzat a fakivágások után ismerhették csak meg a határozat tartalmát.
Miután a jogállami eszközök kimerülni látszanak, ezért pártállástól, politikai meggyőződéstől függetlenül mindenkire számítunk, hogy saját testükkel védjük meg a Liget fáit. Amíg legitim konzultációt nem érjük el addig mindenképpen kitartunk – mondta Gáyer Zoltán, a tiltakozás főszervezője.Szerző
Frissítve: 2016.03.18. 20:06

Kopaszok az NVI-nél - Bizonyított Nyakóék elsőbbsége (Videók!)

Publikálás dátuma
2016.03.18. 10:44
Nyakó István és a kopaszok FOTÓ: Molnár Ádám
Nyakó István és Lukács Zoltán szocialista képviselők jóval Erdősi Lászlóné és fiatal kísérője előtt már a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) álltak, csak a tucatnyi kopasz megakadályozta őket abban, hogy elsőként lépjenek be az épületbe - derült ki a Bors által megszerzett térfigyelő kamerák felvételeiből. A kopaszok már hajnaltól ott őrködtek, a főnökük külön kiosztotta nekik a mappákat. 

Aztán ők mégsem adtak be népszavazási kezdeményezést. A felvételek szerint a helyszínre érkező Erdősiné és kísérője néhány szót is váltott a kidobókkal, aztán, mikor kinyitották az ajtókat, a nőt készségesen beengedték, Nyakóéknak viszont az útjukba álltak. Ezeket a felvételeket a Nemzeti Választási Bizottság február 29-i ülésén, amikor a kérdésekről döntöttek, nem engedték lejátszani.

Több kopasz is Kubatov Gábor titkárának, Kindlovits Máténak a Facebook-ismerőse volt – írta az Origo. A portál szerint a Fidesz alelnökének titkára a Fradi mérsékeltebb szurkolóival több alkalommal is konfliktusba keveredett, a drukkerek szerint ugyanis ellenük vetették be a Fradi Securityt, amikor bírálták Kubatov Gábor ferencvárosi tevékenységét. Ismert, a Fradit vezető Fidesz-alelnök először a távirati irodának azt mondta: méltatlan, ami a választási irodánál történt, illetve a Magyar Időknek nyilatkozott. Utóbbi interjújában azt állította, hogy a kopaszok nem az ő alkalmazottjai, noha „a Fradi egy-egy mérkőzésén is felbukkanhattak úgy, ahogy akár más sportszervezetek rendezvényén is”. Ugyanakkor ezzel nem cáfolta, hogy ismeri őket.

Néhány hete állóháború alakult ki a Nemzeti Választási Iroda épületénél, miután kopasz férfiak elállták az MSZP-s Nyakó István útját. A kidobókról a Fradi-ultrák azt írták: egyre többen vélnek felfedezni futballmérkőzéseket biztosító embereket a választási iroda székházában lévő, bomberdzsekis férfiak között. Szerintük Kubatov politikai célokra használta fel a Fradi biztonsági cégének embereit. Az Erdősinét kísérő V. Ádámról olyan állítások láttak napvilágot, hogy Kubatov Gábor FTC-elnök titkárának gimnáziumi osztálytársa volt.

A Demokratikus Koalíció szerint abban az országban, ahol a választási bizottság, a rendőrség és az ügyészség teljes asszisztálása mellett lehet elcsalni egy népszavazást, semmi sem garantálja a választások tisztaságát. Az Együtt pedig ismételten követeli az MLSZ részletes vizsgálatát az NVI-nél történtek miatt. A párt szerint ez azért is különösen fontos, mert nyilvánvalóvá vált, hogy a botrányban az FTC elnöke is súlyosan érintett, ezzel pedig a magyar labdarúgásra is szégyent hozott.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője közölte: választási csalás történt. Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság - az általa megismert felvételek alapján - nem látott összefüggést Erdősi Lászlóné és a verőemberek között. Hozzátette: azt várják, hogy az NVB mondja ki, rossz döntést hozott és helyt ad a szocialista Nyakó István vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezésének.

A rendőrség korábban lapunkkal azt közölte, hogy a helyszínre érkező járőrök semmi olyat nem láttak, ami miatt intézkedniük kellett volna.

A videó órára, percre

04:10: A kopaszok két főnöke érkezik először a NVI-hez.

04:21: Újabb kopaszok érkeznek, az egyik főnök kiosztja a mappákat a többieknek.

05:55: Megérkezik Nyakó István, Lukács Zoltán és egy harmadik személy, hogy leadják saját kérdésüket. Nem állnak oda a kapuhoz, távolabb állnak meg a kopaszoktól. Ők csoportokra szakadva állnak, páran beállnak az ajtó elé, a többiek Nyakóék közelében várakoznak.

06:44: Együtt megérkezik Erdősi Lászlóné és kísérője. Ő lesz az, aki majd a kopaszok segítségével előbb bélyegzi le az Erdősiné nevében beadott népszavazási kérdést, mint Nyakó.

06:45: Erdősné és kísérője közel állnak meg a kapuhoz. A kopaszok másik főnöke azonban beáll elé és hátraküldi őt, valószínűleg azért, mert később érkezett és nem tudja, ki van az idős nővel.

07:00: Kinyitják az irodát, a kopaszok előreengedik Erdősinét, aki bemegy az előtérbe. Utána szinte az összes kopasz benyomul az épületbe, Nyakóékat nem engedik be. Erdősiné kísérője először nem tud bejutni, csak pár perc múlva engedik be.

07:17: Az MTI fotósa fényképezni kezd, ekkor a kopaszok főnöke odalép hozzá és telefonjával fotózza. Ezután megfogja a fényképezőgépet és a föld felé löki.

07:40: Nyakó megpróbál bejutni az épületbe, ekkor a kopaszok főnöke belép elé és félretaszítja. Nyakó felháborodik, de később ő is bejut.

Szerző