Nem változtatott az alapkamaton a Fed

A piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamat 0,25-0,50 százalékos sávján az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).

A Fed az előző, januári kamatdöntő ülésen sem változtatott az alapkamaton. A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) tavaly december 16-án emelte meg 25 bázisponttal a sávot 0,0-0,25 százalékról 0,25-0,50 százalékra. 

A decemberi döntés indoklásában a testület a mindenkori makrogazdasági adatok alapján megengedhető mértékű, óvatos, fokozatos ütemű monetáris szigorítást helyezett kilátásba, ugyanakkor "megengedő" monetáris politika folytatása mellett kötelezte el magát az esetleges további kamatemelésekkel együtt is. A decemberi volt az első kamatemelés a 2006 óta. A Fed 2008 decembere óta tartotta gazdaságösztönző céllal zéró-közeli szinten az irányadó kamatot.

Szerző

Döglött egerek, kosz között gyártották a reformkaját - Videó!

Azonnali hatállyal bezárt egy magliszteket, tésztákat és olajokat előállító üzemet Csongrád megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az eljárás során kivontak a forgalomból mintegy 10 tonnányi terméket és kötelezték a vállalkozót a még forgalomban lévő termékei visszahívására.

A Nébih tájékoztatása szerint az ellenőrzés során az alapanyagraktárban egy raklap megbontása után számos újszülött és pár napos egeret találtak a szakemberek. Több helyiségben egérürülék, az egyik zsákon pedig elhullott egér is volt. Az alapanyagok egy része jelöletlen, nem nyomon követhető, a gyártásról nem vezettek megfelelő dokumentációt. Az üzem részben koszos, takarítatlan volt, az épület néhol be is ázott. Az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

Szerző
Témák
NÉBIH

Közzétették, hogy teljesítettek a nyugdíjpénztárak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette az önkéntes kölcsönös- és a magánnyugdíjpénztárak befektetési teljesítményének tavalyi, valamint a 2006-2015 és a 2001-2015 időszakokra vonatkozó adatait szerdán a honlapján.

A jegybank felhívta a figyelmet, hogy az adatok a pénztárak adatszolgáltatásain alapulnak. A tájékoztatásból kiderül, hogy a négy magánnyugdíjpénztár által kezelt vagyon záró piaci értéke tavaly év végén 217,7 milliárd forint volt. A magánnyugdíjpénztárak klasszikus portfólióinak nettó (vagyonkezelési költségek levonása utáni) hozamrátája 1,51-3,33 százalék között volt 2015-ben, míg a növekedési portfolióknál 5,61-8,94 százalékos hozamot lehetett elérni tavaly. Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak átlagos 15 éves nettó hozamrátája 4,98-9,67 százalék között mozgott, míg a 10 éves 3,44-8,28 százalék között volt. Az infláció decemberi értéke az elmúlt 10 évben átlagosan 3,69, az elmúlt 15 évben pedig 4,19 százalék volt éves szinten. A tavaly decemberi éves infláció 0,9 százalékon állt.

Szerző