Elvetették a belügyminiszter menesztését

Bizalmat szavazott szerdán a lengyel szejm Mariusz Blaszczak belügyminiszternek, akinek leváltását az ellenzék követelte a rendőrség állítólagos rendezetlen állapotára hivatkozva. 

A parlamenti alsóházban tartott bizalmatlansági szavazáson az abszolút többséget élvező Jog és Igazságosság (PiS) párton kívül a harmadik legnagyobb parlamenti frakció, az ellenzéki Kukiz'15 egy része is kiállt Blaszczak mellett, miközben a többi ellenzéki tömörülés - a Polgári Platform (PO), a Nowoczesna (Modern), valamint a Lengyel Parasztpárt - többségében a miniszter menesztésére voksolt.

A bizalmatlansági indítványt a fő ellenzéki erőt képező PO nyújtotta be, azzal érvelve, hogy Blaszczak "nem felügyeli megfelelően a rendőrség munkáját". Példaként azt hozta fel, hogy a belügyminiszter február közepén leváltotta Zbigniew Maj rendőrfőkapitányt, akit tavaly decemberben ő maga nevezett ki, de közben meggyanúsították azzal, hogy érintett egy néhány évvel ezelőtti korrupciós ügyben. A PO kifogásolta, hogy Blaszczak több más magas rangú rendőrtisztviselőt is leváltott, "mellőzve a szakmai szempontokat és az illetők eddigi szolgálati pályafutásának figyelembe vételét".

A voksolást megelőző parlamenti vita során felszólaló Beata Szydlo kormányfő azt vetette a PO szemére, hogy a bizalmatlansági szavazásból politikai tőkét akar kovácsolni. Szydlo felsorolta azokat az intézkedéseket, melyekkel Blaszczak szerinte javított a lengyel rendőrség felkészültségén. "Teljes bizalommal vagyok iránta" - szögezte le a miniszterelnök. Blaszczak tárcája felel egyebek között a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozó, valamint a szintén júliusban esedékes krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó megszervezésekor bevezetendő biztonsági intézkedésekért.

Szerző

Merkel elárulta a hosszú Schengen titkát

Publikálás dátuma
2016.03.16. 15:34
FOTÓ: Getty Images
Az Európai Unió és Törökország közös érdeke a menekültválság megoldása - mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A csütörtökön kezdődő uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében a kancellár kiemelte, hogy Törökországnak is érdeke az EU-val együttműködve "rendezni és irányítani" a területére érkező menekülthullámot. A közös cél a "terhek méltányos megosztása".

Az illegális migráció felszámolásához a török javaslatok megvalósítása mellett az is szükséges, hogy később uniós tagállamok önkéntes alapon befogadjanak menekültkontingenseket - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a tartós megoldáshoz hozzátartozik a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini rendszer átalakítása, mert "csak Dublin reformjával lehet hosszú távon fenntartani Schengent", a belső határellenőrzés nélküli uniós övezetet, és az európai megoldásnak az is része, hogy az övezet tagjai fokozatosan visszatérnek a belső határok nyitottságához, amely igen nagy gazdasági hasznot hajt Németországnak.

Szerző

Hajsza Belgiumban - Két embert továbbra is keresnek

Az Iszlám Állam zászlóját és nagy mennyiségű lőszert találtak a rendőrök Brüsszelben a házkutatásnak indult rendőrségi akció során, amelyben négy rendőr könnyebben megsebesült, egy embert lelőttek, két nem azonosított embernek pedig sikerült elmenekülnie, akiket továbbra is nagy erőkkel keresnek a hatóságok - közölte Brüsszelben Éric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője szerdán.

A szóvivő elmondta, hogy az egyik elkövetőt a helyszínen agyonlőtték. A holttest mellett egy gépkarabélyt, nagy mennyiségű lőszert, a szalafizmusról szóló könyvet és az Iszlám Állam zászlóját találták meg. Robbanóanyagot nem találtak.
Az agyonlőtt férfi Mohammed Belkaid, 1980-as születésű algériai állampolgár, aki illegálisan tartózkodott Belgiumban, s lopás miatt már ismerték a hatóságok.

A keddi rendőrségi akció során két nem azonosított embernek sikerült elmenekülnie, akiket továbbra is nagy erőkkel keres a rendőrség - tájékoztatott a szóvivő.

Kedden késő este és szerda hajnalban két embert is kihallgattak, de egyelőre nem világos, hogy volt-e közük a tegnap történtekhez, nem tisztázott, hogy terrorista csoporthoz tartoznának.

Éric Van Der Sypt elmondta, hogy a belga rendőrség tavaly december óta a francia hatóságokkal közreműködve dolgozik a terrorista sejtek felkutatásában. A közös egységek idáig több mint száz műveletet hajtottak végre, amelyek során 59 embert állítottak elő és további 23 ellen indítottak eljárást terrorista cselekményekkel összefüggésben.

Szerző